i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helvoirt
Periode: 1924 - 1925
Tags:

Moord op een boswachter

vertelde op 17 april 2019 om 09:28 uur

Op 6 maart 1924 wordt het vredige Helvoirt opgeschrikt door het nieuws dat de 75-jarige boswachter Frans Brekelmans in een bos vermoord is gevonden, door bijlslagen gedood.

Het dagblad ˝Het Huisgezin” van 8 maart 1924  schrijft: van andere zijde vernemen wij dat Frans Brekelmans, gemeentearbeider en tevens opzichter over de gemeentegronden, weduwnaar, 75 jaar, wonende met zijn dochter, om 9 uur van huis is gegaan en om half tien op de plek kon zijn aan gekomen, waar men hem dood heeft gevonden. De verdachte Boom uit Vlijmen, die erg ongunstig bekend staat, is aan komen lopen in het Café den Baai  en zeide: “Kom eens vlug mede, er ligt een dode in het bos”.

Vermoedelijk heeft zich het volgende voorgedaan.  Boom had van de gemeente sparren gekocht, welke werden uitgehakt om het bos te dunnen. Nu werd Boom ervan verdacht, dat hij nog meer sparren afkapte en deze uit zuivere winst meenam. Dit was al enige malen eerder geconstateerd, maar men kon hem niet op heterdaad betrappen. Dit is vermoedelijk gister geschied en heeft Boom de veldwachter á bout portant neergeslagen.

Helvoirt is algemeen onder de indruk. De heer Brekelmans stond als  een plichtsgetrouw beambte bekend, die ieders achting genoot. Door de gemeentepolitie zijn er op deze plek enkele foto`s genomen. Er was evenwel verders niets te zien. Maar de bijl toehorend aan verdachte Boom is in beslag genomen.

Het parket heeft dr. Van Oorschot  uit Helvoirt beëdigd  en hij zal hedenmiddag met dr. Mettrop  de sectie op het lijk verrichten.”

De verdachte blijft echter alle schuld ontkennen en ook een diepgaand onderzoek met uitgebreide verhoren kan de schuld van Boom niet aantonen. De rechtbank in ’s-Hertogenbosch veroordeelt Boom desondanks aanvankelijk tot vier jaar gevangenisstraf, maar in hoger beroep wordt de verdachte op 26 januari 1925 door het gerechtshof alsnog vrij gesproken.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 april 2019 om 10:05 uur

Wat een triest einde voor deze opzichter op leeftijd. En dat allemaal om een paar sparren!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: