skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Motel Nuland

Bij een “schnitzel ter grootte van een deurmat en een schaaltje appelmoes met kers” denk je in Nederland direct aan de restaurants van Van der Valk. De opmars van deze keten motels begon in Nuland, met het Motel Nuland. Tegenwoordig ligt dat verstopt achter de geluidswal van de A59, maar toen het motel in 1968 werd geopend, lag het nog pal aan de Rijksweg.

Het was een idee van Gerrit van der Valk, die bij zijn zwerftochten door Amerika het motelconcept ontdekte. Zijn droom werd om dat ook in Nederland te gaan proberen: Motel Nuland werd het prototype.

Gerrit vond het zelf een mooi gebouw, dat best als geluidswal voor de inwoners van Nuland kon dienen. Later bouwde hij naast dit motel een villa voor zijn gezin.

In het restaurant serveert hij schnitzels “ter grootte van een deurmat” en een schaaltje appelmoes met bovenop de bekende kers. Ook de brunch in het motel staat zo goed bekend, dat die in sociaal opzicht zelfs gaat dienen als een soort vervanging van de wekelijkse kerkgang.

In Motel Nuland heeft meermalen brand gewoed; de eerste keer in 1976 en later nog eens in 1983. Bij de her- en verbouwingen van het motel komt Gerrit vaak in aanvaring met de gemeente Nuland, omdat de bouw afwijkt van het bestemmingsplan of van de verleende vergunning. Zelf zei hij hierover: “Ik vraag geen bouwvergunning meer aan, we beginnen gewoon.”

Vanuit Nuland bouwt Gerrit zijn motel-idee verder uit. Eind jaren ‘70 telde het concern Van der Valk al twintig zaken, terwijl er inmiddels al ruim 80 vestigingen in binnen- en buitenland zijn.

Van der Valk, een echt familiebedrijf, is begonnen in 1939. Martien van der Valk sr. bouwt dan het café De Gouden Leeuw in Voorschoten om tot een hotel. Het is zijn doel om elk van zijn elf kinderen in de horeca te krijgen en dan bij voorkeur ieder met een eigen hotel.

Gerrit van der Valk (1928-2009) is één van die elf kinderen en de zoon die het meest in de voetsporen van zijn vader zal treden. Hij is getrouwd met Toos van de Cappelle en samen krijgen zij zeven kinderen. Ook deze kinderen komen uiteindelijk allemaal in een eigen hotel of restaurant terecht.

Het bedrijfssymbool is gek genoeg niet een Valk, maar een Toekan. Dat is het gevolg van de aankoop door de familie Van der Valk van het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Avifauna gebruikte het toekan-logo al en Van der Valk besloot dat niet alleen zo te laten, maar de bontgekleurde vogel ook als beeldmerk voor de hele keten van hotels en restaurants te gaan gebruiken.

Reacties (4)

Bjorn zei op 27 mei 2013 om 22:26
Liggen de alpen aan de rijn?
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 28 mei 2013 om 09:28
Bedankt Bjorn, voor je correctie. Het moet inderdaad Alphen a/d Rijn zijn. We hebben het aangepast.
Nogmaals bedankt en met vriendelijke groeten,
Jan van der biezen zei op 28 mei 2013 om 12:07
Op de plaats van het motel stond eerst een forse boerderij, ik dacht van een familie Schoones, die veel werk kregen van de familie van der Valk. Ze hadden dacht ik veel vrachtwagens etc.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 28 mei 2013 om 14:26
Bedankt Jan, voor je aanvulling bij ons verhaal over Motel Nuland.
Met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen