
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het was een idee van Gerrit van der Valk, die bij zijn zwerftochten door Amerika het motelconcept ontdekte. Zijn droom werd om dat ook in Nederland te gaan proberen: Motel Nuland werd het prototype.
Gerrit vond het zelf een mooi gebouw, dat best als geluidswal voor de inwoners van Nuland kon dienen. Later bouwde hij naast dit motel een villa voor zijn gezin.
In het restaurant serveert hij schnitzels “ter grootte van een deurmat” en een schaaltje appelmoes met bovenop de bekende kers. Ook de brunch in het motel staat zo goed bekend, dat die in sociaal opzicht zelfs gaat dienen als een soort vervanging van de wekelijkse kerkgang.
In Motel Nuland heeft meermalen brand gewoed; de eerste keer in 1976 en later nog eens in 1983. Bij de her- en verbouwingen van het motel komt Gerrit vaak in aanvaring met de gemeente Nuland, omdat de bouw afwijkt van het bestemmingsplan of van de verleende vergunning. Zelf zei hij hierover: “Ik vraag geen bouwvergunning meer aan, we beginnen gewoon.”
Vanuit Nuland bouwt Gerrit zijn motel-idee verder uit. Eind jaren ‘70 telde het concern Van der Valk al twintig zaken, terwijl er inmiddels al ruim 80 vestigingen in binnen- en buitenland zijn.
Van der Valk, een echt familiebedrijf, is begonnen in 1939. Martien van der Valk sr. bouwt dan het café De Gouden Leeuw in Voorschoten om tot een hotel. Het is zijn doel om elk van zijn elf kinderen in de horeca te krijgen en dan bij voorkeur ieder met een eigen hotel.
Gerrit van der Valk (1928-2009) is één van die elf kinderen en de zoon die het meest in de voetsporen van zijn vader zal treden. Hij is getrouwd met Toos van de Cappelle en samen krijgen zij zeven kinderen. Ook deze kinderen komen uiteindelijk allemaal in een eigen hotel of restaurant terecht.
Het bedrijfssymbool is gek genoeg niet een Valk, maar een Toekan. Dat is het gevolg van de aankoop door de familie Van der Valk van het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Avifauna gebruikte het toekan-logo al en Van der Valk besloot dat niet alleen zo te laten, maar de bontgekleurde vogel ook als beeldmerk voor de hele keten van hotels en restaurants te gaan gebruiken.