i

Muzikale hulde

vertelde op 13 augustus 2013 om 16:59 uur

De harmonie van Megen heeft een Latijnse naam: “Per ardua ad astra”. Vrij vertaald komt dat erop neer dat oefening kunst baart. Een mooie naam voor een muziekgezelschap, die tevens een opdracht inhoudt. Ongetwijfeld verzonnen in het franciscanenklooster, van waaruit ‘Per ardua’ ook is opgericht.

Op de foto zien we muzikanten van 90 jaar geleden, nog in burger. Links (en rechts in het publiek) staat een broeder franciscaan. Er vindt hier een huldiging plaats.

Waar precies, weten we niet en ook de aanleiding is ons onbekend. Geen gemakkelijke vragen dus ditmaal, want ooggetuigen van dit gebeuren zullen wel niet meer in leven zijn. Toch wagen we het erop. Wie weet meer?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Fried van Rosmaken zei op 25 augustus 2013 om 16:39 uur

In de tekst staat dat er links en rechts een broeder franciscaan staat.
Waarom wordt er vanuit gegaan dat het hier gaat om broeders ,de kans is naar mijn mening groter dat het om paters franciscanen gaat .

Henk Buijks bhic zei op 26 augustus 2013 om 20:42 uur

Fried, we hebben ons aangepast aan de terminologie die de franciscanen van Megen voor zichzelf bezigen. Zij noemen zichzelf 'broeders'. Dat geldt zowel voor de paters (degenen die de priesterwijding hebben ontvangen) als voor de overige minderbroeders.

frits van schijndel zei op 4 april 2019 om 14:53 uur

de foto is gemaakt hoek dr baptiststraat harmonie staat voor de burgemeesters woning van van vlokhoven de woning achter de harmonie was van hannes v altvorst de 3e woning links was de winkel en garage van gerrit staassen

frits van schijndel zei op 4 april 2019 om 15:06 uur

mijn bouwjaar is 1933 het verschil tussen een pater en een broeder was te zien aan de knopen in zijn singel was dat witte dikke touw rond zijn pij

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2019 om 12:17 uur

Bedankt voor je aanvullingen, Frits, daarmee zijn we weer veel wijzer geworden!
Nog één aanvullende vraag: had een pater knopen in zijn singel? Of was dat juist voor de broeder? (of misschien gaat het zelfs wel om het aantal?) Weet je daar toevallig ook meer van?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 april 2010 om 13:59 uur

Harmonie op pad

vertelde op 30 januari 2009 om 10:54 uur

Van toeten en blazen

vertelde op 24 juli 2008 om 13:34 uur

Harmonie Vught