skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Mysterieuze Zinkie sneuvelt aan Russisch Oostfront

Een man die net zo bijzonder was als zijn bijnaam: Hugo Sinclair de Rochemont – Zinkie voor vrienden –  werd geboren in Hilversum (1901) en sneuvelde in 1942 aan het Russische Oostfront, als drager van het IJzeren Kruis van de Waffen-SS. Hij was één van de grondleggers van de eerste fascistische politieke partij in Nederland maar schreef ook gevoelige poëzie.

Zijn studie indologie in Leiden in de jaren twintig beëindigt hij zodra hij wordt afgekeurd voor overheidsdienst in het voormalige Nederlands-Indie. Maar in die korte studieperiode is hij sterk beïnvloed door de aartsconservatieve opvattingen van de Leidse hoogleraar dr. G.J.P.J. Bolland. Die antidemocratische opvattingen van Bolland zijn dan ook terug te vinden in het beginselprogramma van het Verbond van Actualisten (VvA); een beweging die Sinclair in 1922 samen met onder andere Alfred Haighton opricht. Dit VvA is de eerste fascistische politieke partij in Nederland.

Moeite met contact

Sinclair wordt getypeerd als een intelligente, weinig meegaande man die moeite heeft met contact met anderen. Emoties toont hij zelden, maar wordt tegelijkertijd hij omschreven als een melancholicus; moeilijk voor zichzelf en moeilijk voor anderen. De VvA wordt geen succes en Sinclair en financier Haighton roepen in 1928 een nieuwe politieke fascistische organisatie tot leven: de Vereeniging 'De Bezem'. Een onderlinge ruzie tussen beide heren splijt de partij: de tak van Sinclair gaat al snel roemloos ten onder, die van Haighton wordt omgezet in de Algemeene Nederlandsche Fascisten Bond.

Archief Hugo Sinclair de Rochemont, 1901-1942 (toegangsnummer 328, inv.nr. 98)Het BHIC verwierf in 1971 het persoonlijk archief van Sinclair. Het is erg onvolledig, maar bevat onder meer stukken betreffende het Verbond van Actualisten, De Bezem en De Nood-Bezem, en het Verbond van Nationaal Solidaristen in Rijks-Nederland. Bij dit archief hoort ook dit kleine stukje papier. Het is een verslag van een openbare vergadering van de NSDAP in zaal Prins Bernhard aan de Steenweg te Helmond. De aantekeningen erop zijn waarschijnlijk van de hand van Sinclair zelf. Hij streept diverse dingen door en corrigeert een aantal woorden. Het afsluiten met ‘een pittig slotwoord’ en de zingen van het ‘Horst Wessel-lied’ - de officiële partyhymne van de NSDAP - vindt hij blijkbaar de moeite waard om in het verslag te laten staan. Nu is het in Duitsland en Oostenrijk verboden om in welke vorm dan ook ten gehore te brengen.

Nationaal gevoel

Het grote thema van de vergadering is het ‘Groot Duitsch Bewustzijn tegen Hollandsche Engheid’. Volgens diverse kranten wordt dit thema in die maand - september 1941 - landelijk tijdens een flink aantal vergaderingen belicht. Er wordt de nadruk gelegd op het ontbreken van het Nederlandse nationale gevoel. Het volk zou moeten beseffen dat zij ‘Duitsch’ zijn. En dat Nederland ook tot 1648 bij Duitsland had gehoord.

Overigens laat Sinclair de Rochemont bij zijn politieke publicaties het tweede deel van zijn achternaam weg; daarmee wil hij zijn familie niet belasten. Voor zijn dichtbundels kiest hij een pseudoniem; H. Asder. Tussen 1935 en 1939 geeft hij drie bundels uit waarvan de laatste bundel als kostbare uitgave, met een kopergravure van de vooraanstaande Engelse kunstenaar John Buckland Wright. Politiek en maatschappelijk raakt Sinclair steeds meer in een isolement. Hij houdt er verschillende baantjes op na en vestigt zich uiteindelijk – na ontslag als ambtenaar - als antiquarisch boekhandelaar.

Aanslag op Mussert

Na de Duitse inval ontpopt Sinclair zich als een fanatiek vertegenwoordiger van de SS-richting in het Duitse Nationaalsocialisme. Hij wordt lid van de NSNAP-Van Rappard maar belandt daarna  enkele maanden in de cel omdat voormalig compagnon Haighton hem beschuldigt van homoseksualiteit en het beramen van een aanslag op Anton Mussert. Eenmaal weer op vrije voeten meldt Sinclair zich aan bij het Vrijwilligers Legioen Nederland. In de buurt van Gusi sneuvelt hij op 13 maart 1942 aan het Russische Oostfront.

 

Reacties (5)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 februari 2017 om 00:43
Marilou, Je weet met dit verhaal de tijdsgeest van toen weer goed te spiegelen naar het heden. Vooral het begin stukje doet me denken wat in de 21ste eeuw nog al eens in het nieuws is over hoe radicale imams binnen moskee's jongeren beïnvloeden met aarts-conservatieve opvattingen . Al hoor je er de laatste tijd weer minder over.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 februari 2017 om 09:45
Bedankt voor je reactie, Gerard. Betreurenswaardig dat iemand met ongetwijfeld talent zo afglijdt en keer op keer verkeerde keuzes maakt.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 februari 2017 om 11:54
Maar wat is dan verkeerd kun je je afvragen ? Niet de gangbare paden bewandelen? Ook de zwarte schapen hebben hun functie in de samenleving. Soms om bij te sturen, soms om af te remmen en soms juist om gas te geven. Ha.ha. volgens mij zit IK op de verkeerde site en hoort dit bij https://deautovanmnopa.nl/
Wiep zei op 29 december 2023 om 19:43
Zijn zus was een schilderes die best aardig werk heeft gemaakt Louise Sinclair de Rochemont. Ze heeft ook in Indonesië gewoont
Misschien hij ook? Ik.bem benieuwd uit wat voor een gezin ze kwamen in Hilversum.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 december 2023 om 13:35
Dag Wiep, een snelle zoektocht levert me net iets meer informatie op. Zijn vader, Albert Sinclair de Rochemont is geboren op Timor, en trouwde met Sara Cornelia de Veer de Rochemont

Zijn vader blijkt ook auteur, of op zijn minst een fervent brievenschrijver, afgaande op dit:

https://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=sinc002

https://books.google.nl/books/about/Brief_van_Alb_S_de_Rochemont_aan_Johanne.html?id=m2XajgEACAAJ&redir_esc=y

Ik vermoed dat Hugues wel naar Indië wilde maar ik vind online dit: Deze studie beëindigde hij echter toen hij afgekeurd werd voor overheidsdienst in Nederlands-Indië.

Hopelijk kom je zo weer iets verder!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.