i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Eindhoven
Tags:

Na-oorlogse effecten van de bevrijding

vertelde op 24 augustus 2015 om 09:44 uur

De Amerikaanse militairen brachten in 1944-1945 niet alleen de vrijheid vanuit dat verre overzeese land, maar ook de vooruitgang met sprongen. Tenminste, dat zocht én vond de toenmalige jeugd.

In bikini aan het strand, 1947Dus niet alleen overspoelden sigaretten, chocolade, kauwgom en wittebrood het na-oorlogse Holland, maar ook luide, swingende muziek, en glitter en glamour.

Via Hollywoodfilms en -sterren, radio en tijdschriften gingen die veranderingen als innovatieve life-style het Nederlandse straatbeeld meer en meer bepalen.

En zo zien we hier ook de Eindhovense Francie Horck en Laura Mentink, die om niet achter te blijven, het in 1947 al aandurfden, om in het eerste prille voorjaarszonnetje hun net gekochte bikini te showen op dit eenzame stukje strand.

Het krappe voorjaarszonnetje geeft klaarblijkelijk wel moeizaam voor eenieder tijdig een behaaglijke warmte.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Henk Termeer zei op 7 september 2015 om 12:31 uur

Dan waren ze er wel heel snel bij, want de bikini werd voor het eerst gepresenteerd in mei 1946 in Parijs. Dat gebeurde door een naaktdanseres, omdat de gewone modemodellen het niet aandurfden. De bikini was genoemd naar het eiland waar toen atoombomproeven werden gehouden. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bikini_(kleding)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 september 2015 om 20:30 uur

Bedankt voor dit leuke verhaal Henk, en inderdaad waren het meiden met lef om zo kort ná de introductie van de bikini in Parijs, het al te dragen in Nederland.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 december 2006 om 15:07 uur

Udens eerste bikini

vertelde op 21 juli 2011 om 12:45 uur

Vier dagen zwemmen