skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Naar de speeltuin!

Deze speeltuin was dé plek voor familie uitjes voor de inwoners van Velp en omstreken. Kun jij je nog iets herinneren van het plezier, de glijbanen of andere speeltoestellen?

De Velpse speeltuin bij Bondshotel de Nachtegaal

Zo rond 1900 werden de eerste Nederlandse speeltuinen gebouwd. Er was uiteraard nog geen sprake van Baronnen of Droomvluchten: de speeltuinen stonden vol met pedagogisch verantwoorde apparaten en waren vooral bedoeld om de 'jeugd van tegenwoordig' van de straat te houden.

Deze speeltuin bij Bondshotel de Nachtegaal is rond 1930 aangelegd. In een tijd dat alleen vader nog de kost verdiende en dat moest doen door 6 dagen per week en 50 weken per jaar te werken, was deze speeltuin hét jaarlijkse uitje voor talloze arbeidersgezinnen uit de verre omtrek. Voor velen zullen hier dan ook dierbare herinneringen liggen en daar zijn wij dan weer heel erg benieuwd naar. Praat ons eens bij!

Reacties (6)

Anoniem zei op 9 september 2016 om 22:08
Ik ben in 1979 geboren en heb dus jaren na dato ook nog veel plezier gehad in deze speeltuin. Er zullen in "mijn tijd" best wat dingen veranderd zijn sinds de oprichting van de speeltuin, maar ik herinner me nog: de houten glijbanen zoals je ook op de foto ziet (met houten latjes waar je makkelijk achter kon blijven hangen), van die houten tonnen als een renrad die ook voor hamsters bestaan, een te gekke kabelbaan (die tegenwoordig zondermeer als gevaarlijk beschouwd zou worden), een familieschommel en ijzeren schuitjesschommels.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 september 2016 om 10:11
Bedankt voor het delen van je herinneringen! Leuk dat de houten glijbaan ook tientallen jaren later nog in deze speeltuin in gebruik was. Hopelijk zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd op de houten latjes of bij de 'gevaarlijke' kabelbaan. Mocht je zelf nog foto's hebben van deze speeltuin en die met ons willen delen, dan mag je altijd een mailtje sturen naar info@bhic.nl!
harry kerkhoff zei op 25 oktober 2017 om 16:26
Zat al die historie eens na te lezen .
Kom oorspronkelijk uit neerloon .En eens in het jaar gingen we naar die speeltuin .Was voor ons de grote vakantie ,of we naar spanje gingen .Voorop de fiets op die heerlijk stang ,waar je de blaren soms nog voelt .Want een pakkendrager zat er niet op .Want mijn vader stapte op de achter erop .Naast het achterwiel zat een pin die hij gebruikt als opstap.Later hebben we dat eens na daan met veel lol. maar die houten glijbaan vond ik prachtig,en kon je er uren mee bezig zijn. En eerlijk gezegt soms mis ik die als herinnering dan .Maarja zo is het met veel dingen heel jammer soms .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 oktober 2017 om 08:36
Dag Harry, wat heb je je herinneringen mooi verwoord! Dat zo'n dagje uit voelde alsof je op vakantie naar Spanje ging, prachtig! Weet je ook nog hoe dat met eten en drinken ging, namen je ouders die dan mee van huis? Of kochten ze daar iets?
Rini de Groot. zei op 24 november 2019 om 20:52
M,n broer en ik gingen zonder een matje en in korte broek over de glijbaan, wisten wij veel. Dat ontdekte we later van anderen en toch zonder kleerscheuren naar huis. Wanneer ik het niveau zie lijkt het nu behoorlijk hoog.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 november 2019 om 09:08
Dat moet inderdaad een flinke hoogte zijn geweest, Rini. Maar als kind vind je dat vaak juist het mooie, die hoogte ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen