skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Nachtelijke bezoekjes aan de Wehrmacht

De gemeentepolitie in Vught had het er maar druk mee; tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen de klachten hen om de oren. Deze week staan er ongeruste ouders bij het politiebureau, die zich ernstige zorgen maken over hun dochters. Zij blijken hele nachten door te brengen met verschillende soldaten van de Duitse Wehrmacht…

 Brief van de gemeentepolitie Vught, 7 november 1941

Gevaar

We komen geregeld verhalen tegen in onze archieven over Duitse soldaten die ongeregeldheden veroorzaakten en bijvoorbeeld meisjes lastig vielen. In november 1941 luidde de Vughtse politie echter de noodklok over enkele minderjarige dochters van Vughtenaren die juist een gevaar zouden opleveren voor de Duitse Wehrmacht.

De inspecteur van de Vughtse politie werd overstelpt met klachten van bezorgde ouders. Het bleek dat hun dochters ‘bij voortduring’ met militairen van de Wehrmacht omgingen en zelfs nachten achtereen niet thuiskwamen. Wanneer deze ouders hun kroost op hun gedrag probeerden aan te spreken, betichtten deze kinderen hun ouders van een ‘anti-Duitsche’ houding en dreigden de meisjes zelfs om hen aan te geven bij de heer Ortskommandant of de Sicherheitsdienst!

Geslachtsziekte

Een Vughts meisje van 19 jaar oud had het wel heel bont gemaakt: zij verbleef meerdere nachten op de Frederik Hendrikkazerne in de kamers van zowel soldaten als onderofficieren. Tijdens haar verblijf had zij in elk geval één lid van de Duitse Wehrmacht met een geslachtsziekte besmet.

De inspecteur vat zijn zorgen als volgt samen en vraagt majoor Wolk om raad: “Uit  vorenstaande moge u blijken, dat bedoelde minderjarige meisjes een gevaar opleveren voor de Duitsche Weermacht, terwijl zij zich, onder valsche voorwendsels nog de hulp trachten te verzekeren van Duitsche Instantie’s.”

Geheime archieven geven gezicht aan oorlogsjaar 1944

Dit verhaal is geschreven in het kader van de Openbaarheidsmaand 2020. Het betreffende dossier (toegangsnummer 5109, inventarisnummer 222) bevat documenten uit de periode 1940-1944 en is vanaf 1 januari 2020 openbaar geworden. 

Van een moordaanslag door het verzet, tot in de problemen komen omdat je mof zegt. De archieven van 1944 – na 75 jaar openbaar - laten voelen hoe moeilijk dat oorlogsjaar moet zijn geweest. Het BHIC toont je deze maand opzienbarende, ontroerende en angstaanjagende archiefstukken, die na al die jaren nu mogen worden ingezien. Benieuwd welke archieven nog meer openbaar worden? Hier vind je een Overzicht van archiefstukken die in 2020 openbaar zijn geworden.

Reacties (8)

Mark Goossens zei op 17 januari 2020 om 16:03
Die jeugd van tegenwoordig! Oh wacht . . . 75 jaar geleden.

Dat "vleeschelijke gemeenschap" haalt wel alle lol er uit zeg!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 januari 2020 om 20:46
Haha, het neigt inderdaad nogal naar een slagerij, Mark. En inderdaad, stellen dat het vroeger allemaal beter was, en de jeugd meer deugdzaam - vergeet het maar.
Mark Goossens zei op 19 januari 2020 om 23:10
In zijn jonge jaren sprak men schande van Julius Caesar die zijn riem nogal los om zijn toga droeg zodat een slip achter hem over de grond sleepte.

Weten we zeker dat die meiden niet uit vaderlandsliefde die Duitse soldaten "invalideerden"?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 januari 2020 om 10:27
Tsja, ook degenen die de macht hadden waren kennelijk niet altijd de meest nette heren, Mark ;)

Het is erg jammer dat er geen getuigenverslagen of verhoren in dit dossier bewaard zijn gebleven. Anders hadden we misschien wat meer kunnen lezen over de beweegredenen van de meisjes. Nu blijft het gissen naar het verhaal achter hun nachtelijke bezoekjes...
Mark Goossens zei op 21 januari 2020 om 16:34
Het is goed dat hun namen onleesbaar zijn, want dit is natuurlijk slechts een brief, en geen rechtszaak waarin 'hoor, wederhoor' kan worden toegepast en feiten kunnen worden vastgesteld.

Het kunnen natuurlijk domme meiden zijn geweest, maar de meeste van dat soort relaties zijn, volgens mij, gewoon jeugdige verliefdheden geweest. Bedenk ook dat het voor jonge mannen veel moeilijker was dezelfde fout te maken omdat de meeste Duitsers die in NL waren natuurlijk mannen waren. (En homoseksualiteit bestond nog niet.)

Wellicht ben ik naief, maar als een 19-jarig meisje, in die tijd, met meerdere soldaten sliep en een geslachtsziekte verspreidde, doet het mij aan de mogelijkheid van opzet denken. Het zou niet het eerste geval van biologische oorlogsvoering zijn geweest.

Overigens ook interessant om te lezen dat er gedaan wordt alsof dat meisje de bron van die geslachtsziekte was, alsof zij die niet ook gewoon bij iemand opliep.

Ten laatste, die politieambtenaar had die meiden ook gewoon streng kunnen toespreken en in zijn vuistje kunnen lachen dat die Duitsers een geslachtsziekte hadden opgelopen. Vanwaar die waarschuwing per brief?

Kortom, wie is hier nu fout?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 22 januari 2020 om 09:28
Deze brief roept inderdaad meer vragen op dan antwoorden. Wel erg interessant om er zo over te speculeren. Zowel de gedachten en beweegredenen van de meisjes als van de politieambtenaar blijven voor ons een raadsel. Bedankt voor het delen van jouw mogelijke theorieën en vragen, Mark!
Karel Smit zei op 28 april 2020 om 14:11
Toen ik in 1961 in Duitsland, in Nederlandse militaire dienst zat, hadden wij in ons hospitaal van de 20 bedden er 19 bezet door jongens met een geslachtsziekte.
Aan de poort hingen 2 grote foto's van jonge dames, waar we voor gewaarschuwd werden dat ze behoorlijk ziek waren.
Alleen het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ons hospitaaltje was overvol.
Het is gewoon van alle tijden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 april 2020 om 12:16
Bedankt voor je reactie, Karel. Verhelderend en open, dank daarvoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen