i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Naoorlogse opluchting en frustratie door het oog van de camera

vertelde op 14 oktober 2019 om 15:03 uur

De opluchting is hier in Sint-Oedenrode bijna voelbaar. Eindelijk is de oorlog afgelopen! Pieternel Vermeltfoort legt samen met haar vriendin Lienke Leuven de uitgelaten, maar vaak nog rancuneuze stemming vast met haar camera. En dat levert fascinerende foto’s op.

Foto collectie BHIC

Pieternel en Lienke zijn halverwege de jaren veertig jong en onverschrokken. Ze gaan regelmatig op pad, en bekijken hun omgeving door het oog van de camera. Zo is ook dit bevrijdingsfeest in beeld gebracht. Na de oorlog kunnen ze in Venraij aan de slag om daar in opdracht van de gemeente de oorlogsschade in beeld te brengen.  

Foto collectie BHIC

Maar in deze serie foto’s uit Sint-Oedenrode is de oorlog nog maar net ten einde, en dat is te zien. Niet alleen aan de opgeluchte gezichten, ook hoe de spot wordt gedreven met Hitler, en hulde wordt gebracht aan Montgomery. En hoe groot de blijdschap ook is, de oorlog is nog steeds dichtbij: boven de rivieren zijn de Duitsers nog altijd de baas.

Bij de organisatie van de tocht die Vermeltfoort hier heeft vastgelegd, is ook de “Katholieke Actie’, afdeling Sint-Oedenrode betrokken. De Jonge Wacht, hun jeugdbeweging, is in juni 1941 door Duitse bezetter verboden en opgeheven omdat er uniformen werden gedragen. De foto’s laten zien dat er een vat aan emoties opengaat, nu de bezetter uit het zuiden van Nederland is verdreven. Nu de rest van het land nog.

Wil je de hele collectie van Pieternel bekijken? Klik dan hier en blader door deze bijzondere foto's.

Foto collectie BHIC

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 juli 2014 om 15:28 uur

100-jarige fotograaf

vertelde op 3 juli 2018 om 09:28 uur

Foto uit de jaren tachtig brengt Tweede Wereldoorlog weer tot leven