
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).
Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.
Zo weten we van drie crashes in Almkerk, helemaal aan het begin en opnieuw aan het eind van de oorlog. Op 11 mei 1940 stortte de Messerschmitt Bf 109E-3 van Lt. L. Scheffler (4./JG 27) neer tijdens de inval van Duitsland in Nederland. Lt. Scheffler overleefde de crash en werd krijgsgevangen gemaakt.
Twee dagen later, op 13 mei 1940, maakte op De Laagt, tussen Almkerk en Waardhuizen, een Duitse Junkers Ju 87B-1 een geslaagde noodlanding. Het ging volgens Jan Jolie in Luchtgevechten boven West-Brabant en de Biesbosch om een Stuka duikbommenwerper van het 12./LG 1, gevlogen door Uffz. H.J. Kowatsch en Uffz. H. Jorzyck als radiotelegrafist. Vermoedelijk werd de duikbommenwerper in brand geschoten bij het bombarderen van de spoorlijn Lage Zwaluwe – Geertruidenberg door de Spitfire van F/O G.A. Brown.
De Stuka maakte een glijvlucht naar beneden en raakte daarbij een rij knotwilgen. Nederlandse militairen van de 2e Cie/17e Dep. Bat. die bij boer Dibbits waren ingekwartierd, gingen er direct op af en kwamen even later terug met de krijgsgevangen genomen Duitsers. Hans Kowatsch werd naar Fort Altena gebracht, de lichtgewonde Hans Jorzyck naar het ziekenhuis in Gorinchem. Zie ook de website over de Wilhelminasluis bij Andel. Met dank aan Wiebe B. de Ringh.
En na de bevrijding van Zuid-Nederland stortte op 9 december 1944, in de ochtend, om 08.40, opnieuw een jachtvliegtuig neer, ditmaal van geallieerde zijde. Het was een Britse Hawker Typhoon IB (MN150) van het 609 Squadron, gevlogen door de Belgische piloot F/Sgt. Raymond-Joseph Parthoens (21).
De oorzaak was naar alle waarschijnlijkheid het slechte weer. Het vermoeden dat Parthoens zou zijn neergeschoten door Duits luchtafweergeschut, zoals dat hier eerder werd uitgesproken, lijkt heel onwaarschijnlijk, gezien de reactie van Marcel Zantingh hieronder.
Parthoens ligt sinds 1950 begraven in Brussel, op het erekerkhof van de Belgisch luchtmacht op het Kerkhof van Brussel-Evere, rij 4 graf 27. Met dank aan Wiebe B. de Ringh en zijn website Wilhelminasluis, met een uitgebreide versie van dit verhaal.
Weet iemand er nog meer van? Laat je horen!