i

Neergestorte vliegtuigen in Goirle 1940-1945

vertelde op 12 april 2012 om 11:33 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

In Goirle is al heel veel onderzocht, met name door Gerrit Kobes. Hij had de uitkomsten daarvan bijeengezet op een mooie website, "Goirle en Riel 1940-1945", maar Gerrit is ziek geworden en in maart 2017 overleden. Hij heeft een deel van de informatie nog kunnen overzetten naar de Tilburg-wiki. En Goirle heeft inderdaad een aantal crashes meegemaakt. 

Op 30 november 1943 stortte een Amerikaanse P-47D in de Leij

Op 23 april 1944 kwam bij ’t Abcovensedijkje om 02.00 een Halifax III van het 424 Squadron, gevlogen door W/O2 W.F. Vornbrock neer. En op 25 mei 1944 stortte een zelfde type bommenwerper neer op De Rechte Heide

In december van datzelfde jaar zou er midden op de dag nog een geallieerde jager zijn neergestort. Op 11 december 1944 was dat een Typhoon IB van het 257 Squadron, gevlogen door F/O F.R. Logan, die kampte met motorproblemen, zoals Robert Simons (zie hieronder) heeft uitgezocht. Het verhaal van de Hawker Typhoon bevat echter nog wat losse eindjes. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (14)

Gerrit Kobes zei op 21 november 2012 om 19:36 uur

Hallo (oud) collega's

Ik was even benieuwd naar de achtergrond van het verhaal over de PD-51 Mustang welke op 20.11.1944 in Goirle zou zijn gecrasht.Het is mij nl. niet bekend. Waar kan ik de info aantreffen?

Rien Wols bhic zei op 23 november 2012 om 10:41 uur

Dag Gerrit,
De gegevens zoals ze hier zijn opgenomen, zijn afkomstig uit het <a href="http://www.studiegroepluchtoorlog.nl/verliesregister/" target="_blank">Verliesregister militaire vliegtuigen 1939-1945</a> van de Studiegroep Luchtoorlog.
Vriendelijke groet,

Roy Smits
Roy Smits zei op 6 januari 2015 om 23:37 uur

Ik heb tijdens het zoeken met mijn metaaldetector in 2012 op breehees aangebeld bij een oude bewoner waarvan de boerderij pal achter de camping van breehees staat. Deze oude en zieke man vertelde mij dat er vanaf zijn boerderij een tunderbolt laag kwam aanvliegen want deze was geraakt. Hij was nogal ziek dus moest een andere keer maar terug komen. Wel vertelde hij dat de bommenwerper kwam uit de richting van het bankven en maakte een hele scherpe bocht net over de boederij en stortte neer op de akker waar nu de wc potten race van de camping worden gehouden. Voordat het vliegtuig crashte liet het zijn bommen boven de bosrand los om tijdens de crash niet te ontploffen. In het toen wat moerassig gebied was de bommenwerper te diep weggezakt. Ook meende ik dat hij vertelde dat de firma stokkermans ooit geprobeerd heeft het vliegtuig te bergen maar het zou niet gelukt zijn... Tijdens het zoeken met de detector trof ik wel diverse scherven aan....wie weet meer? Toen ik namelijk terug kwam na een half jaar bleek de oude man te zijn overleden.

Roy Smits
Roy Smits zei op 6 januari 2015 om 23:46 uur

PS ik meen dat de propellor van de mustang in de Emmastraat in een tuin terecht is gekomen. Deze moest in worden geleverd i.v.m bewijslast.

robert simons zei op 3 mei 2016 om 12:02 uur

Ik heb inmiddels uitgezocht dat de typhoon van flight officer Logan is neergestort door motor problemen. Hij is dus niet neergeschoten .
Zijn napier sabre motor gaf problemen en hij is boven gorp en roovert uit zijn vliegtuig gesprongen en met parachute in de bomen terecht gekomen waar hij door een boer ( bij mij bekend ) is uitgehaald . De exacte crash locatie van de typhoon is bij mij bekend en onderzocht met detector . Daarbij werden veel 20 mm munitie punten gevonden die door de eod onschadelijk zijn gemaakt .

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 4 mei 2016 om 09:55 uur

Mooi dat je verder bent gekomen met het onderzoek naar die Typhoon, Robert! En het sluit helemaal aan bij het verhaal in "De oorlog boven Goirle". Dank dat je dit met ons hebt gedeeld.

robert simons zei op 28 mei 2016 om 00:05 uur

Hoi ,

Heb het even uitgezocht maar de crash van de mustang was in een ander plaatsje brakel . Dus niet in de buurtschap brakel naast riel . zie de volgende link: http://www.wilhelminasluis.nl/brakel-20-11-1944.html

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 31 mei 2016 om 08:19 uur

Dag Robert,
Hartelijk dank dat je dit hier meldt. Betekent dus eigenlijk dat de crash van 1st Lt Lapham in november 1944 in Gelderland heeft plaatsgevonden en niet in Noord-Brabant. Ik ga hem in ieder geval uit dit verhaal weghalen.

Jos van Roozendaal zei op 23 maart 2017 om 11:36 uur

Goedemorgen, ik wil even melden dat de twee links genoemd bij Gerrit Kobes leiden naar een schoenenzaak.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 maart 2017 om 16:19 uur

Beste Jos, ik zie geen links in de reactie van Gerrit Kobes. Als u een andere website bedoelt, kunt u het beste daar reageren.

Jos van Roozendaal zei op 23 maart 2017 om 16:53 uur

Bij mij zie ik in het artikel ( niet in een reactie) in de volgende tekst twee links staan "In Goirle is al heel veel onderzocht en de uitkomsten daarvan zijn te vinden op een mooie website van Gerrit Kobes, (Goirle en Riel 1940-1945). Ook aan de (luchtoorlog) wordt veel aandacht besteed. En Goirle heeft inderdaad een aantal crashes meegemaakt". Tussen de haakjes staan de links in het blauw. De tekst staat naast de foto van de Halifax.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 maart 2017 om 16:57 uur

Sorry, je hebt gelijk, Jos. Ik had alleen bij de reactie van Gerrit Kobes gekeken. Zal het aan de auteur doorgeven.

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 19 april 2017 om 08:51 uur

IK heb inmiddels de tekst aangepast. Gerrit Kobes is eind maart van dit jaar overleden. Tijdens zijn ziekte heeft hij zich nog ingespannen de inhoud van de genoemde website over te brengen naar de Tilburg Wiki. De website Goirle 1940-1945 is uit de lucht. De linkjes naar de Tilburg wiki zijn nu aangepast.

Robert SImons zei op 20 april 2017 om 08:54 uur

Erg triest om te horen dat Gerrit Kobes is overleden. Hij wist enorm veel over Goirle in oorlogstijd. Gelukkig heb ik hem nog een stuk kunnen helpen met de Luchtoorlog .

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: