i

Neergestorte vliegtuigen in Heeswijk 1940-1945

vertelde op 23 november 2012 om 15:55 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 22 juni 1943 stortte om 01.58 in het Heeswijkse deel van Kaathoven een Halifax II (HR735) van het 158 Squadron neer. Het vliegtuig werd neergeschoten door een Duitse jager, gevlogen door Hauptmann Hans Dieter Frank. De lichamen van vier bemanningsleden, piloot P/O Colin Harben Robinson (25) van de RNZAF en onderscheiden met het Distinguished Flying Cross; co-piloot Sgt. Ernest Herbert Fisher (21); boordschutter Sgt. David Duncan Cuthbert (28) en boordschutter Sgt. George Beardmore Mycock (20) werden in het wrak aangetroffen. Zij werden aanvankelijk begraven in Breda en later herbegraven in Bergen op Zoom, graven 25 B 1-4.

Eén bemanningslid, boordwerktuigkundige F/Sgt. Stanley George Benjamin Hayes (24), werd pas later, op 7 juli, gevonden in een korenveld op enige afstand van het vliegtuigwrak. Hij werd begraven in Uden, graf 5 E 8. De laatste drie bemanningsleden, Sgt. Harry Frederick Barham (22); Sgt. Walter Thomas Dunning (33) en Sgt. George Alexander Hill (20) zijn zelfs nooit gevonden en staan dus nog steeds te boek als vermist. Hun namen worden in ere gehouden op het Runnymede Memorial, panels 141, 148 en 153.

Mike van Venrooij heeft in 2013 een aantal onderdelen gevonden van het vliegtuig. Hieronder zijn  foto's:

groot samengesmolten blok met onderdelen

Waterinlaat van de Merlinmotor

Opgestegen vanaf zijn basis Lisset, maakte deze bommenwerper (serienummer HR735, call sign NP-N) deel uit van een grootscheepse aanval op Krefeld. In totaal 705 bommenwerpers lieten daar 2.306 ton aan bommen vallen. Meer dan duizend burgers werden gedood en 4.550 raakten gewond.

Ook de RAF betaalde een flinke tol: 44 vliegtuigen keerden niet terug van deze missie. Daarvan kwamen er 31 in Nederland neer, waarvan acht in Noord-Brabant: behalve in Berlicum was dat in Bergeyk, Sint-Anthonis, Uden, Dinther, Maarheeze, Oudenbosch en Boxtel.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (18)

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 12 december 2017 om 14:14 uur

Hierbij een filmpje van YouTube over deze geschiedenis.
De link: https://m.youtube.com/watch?v=NYGbJvvlsnU

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 12 december 2017 om 14:39 uur

Dank je wel, Jan! Heel interessant die ooggetuigenverslagen 70 jaar later..

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 12 december 2017 om 14:44 uur

Vond ik ook, vandaar!

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 12 december 2017 om 16:00 uur

Ik vraag me wel af of dit filmpje bij dit verhaal hoort aangezien er in het filmpje sprake is van twee vliegtuigen welke neergestort zijn?

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 december 2017 om 09:39 uur

Dat is inderdaad opmerkelijk, Jan. De datum komt echter wel overeen (22 juni 1943). Wellicht dat er inderdaad twee vliegtuigen zijn neergestort, maar dat wij slechts van één crash een bewijs hebben gevonden. Of misschien dacht de ooggetuige die we in het filmpje zien er twee gezien te hebben, terwijl het in werkelijkheid maar om één bommenwerper ging...

Jan van Weert zei op 13 december 2017 om 10:22 uur

Ik heb toevallig gesproken met iemand die betrokken is geweest bij het maken van het filmpje en heb nadien de herdenkingslocatie op Kaathoven bezocht. In beide gevallen werd gesproken over de crash van twee vliegtuigen die heel dicht bij elkaar lagen. Echter kan het best zo zijn dat één crash onder Berlicum is geregistreerd en de andere onder Heeswijk. Dat heb je zo bij die grensgebieden zoals Kaasthoven er ook een was,

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 december 2017 om 11:59 uur

Dat is ook een heel aannemelijke verklaring, Jan! Fijn dat jij met iemand hebt gesproken die betrokken is geweest bij dit filmpje en dat je zo met ons mee wilt denken.

D. van der Valk zei op 5 juni 2019 om 13:33 uur

Op het gedenkteken in Kaathoven staan 2 bommenwerpers genoemd. Die daar zijn neergestort. 2 nachten achter elkaar.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2019 om 14:25 uur

Dus dan ontbreekt in ons verhaal één neergestorte bommenwerper, D. van der Valk, begrijp ik dat goed?

D. van der Valk zei op 5 juni 2019 om 15:43 uur

Het andere toestel wordt misschien in een ander verhaal genoemd. Zal volgende keer dat ik er langs kom een foto maken. De in totaal 16 mensen worden allemaal genoemd, alsmede de staart nummers van de bommenwerpers.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juni 2019 om 09:16 uur

O, dat zou heel fijn zijn, D. van der Valk, dan zetten we die hier graag bij.

Alvast dank voor alle moeite!

D. van der Valk zei op 17 juni 2019 om 16:06 uur

Hallo Marilou, hoe kan ik de foto's uploaden?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juni 2019 om 19:20 uur

Stom, helemaal vergeten erbij te zetten. Als je de foto's mailt naar info@bhic.nl tav Neergestorte vliegtuigen in Heeswijk, dan zetten we ze hier er bij.

Bedankt!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 juni 2019 om 12:15 uur

Hallo Dolf,

Hartelijk dank, je foto's zijn ontvangen! Voor een deel hebben we er al een verwijzing naar gemaakt, kijk maar eens hier:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/neergestorte-vliegtuigen-in-vinkel-1940-1945

En in dat verhaal zit ook deze link:

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/3774/vinkel%2C-monument-voor-twee-bommenwerpersMaar we zijn heel benieuwd: nergens zien we daar het silhouet terug dat jij zo mooi hebt gefotografeerd. Staat dat net iets verder? Of mogelijk is daar een heel andere verklaring voor?

In ieder geval: véél dank voor het maken en het opsturen van de foto's!

D. van der Valk zei op 19 juni 2019 om 12:36 uur

Marilou, in 1e mail heb ik plaats van silhouet beschreven. Groet Dolf

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 juni 2019 om 13:27 uur

Ah oké, nu zie ik het, ja! Dan zet ik die voor de duidelijkheid hier ook nog even bij:

"Als je van Heeswijk-Dinther over Kaathoven naar Vinkel fietst dan verlaat je via de Lariestraat de bebouwde kom en deze straat gaat over in de Kaathovensedijk. Bijna aan het eind van de weg buigt deze naar links af. In de bocht staat aan de rechter kant het gele silhouet van een bommenwerper. (zie foto)
Na de bocht komt een woonhuis en voor het woonhuis is een klein plantsoen met het gedenkteken."

Dank voor je snelle reactie!

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 19 juni 2019 om 14:10 uur

En als ik het goed begrepen heb is er zowel links als rechts van de Kaathovensedijk een vliegtuig neergestort. Het zou kunnen betekenen dat, toentertijd, de ene plek Gemeente Heeswijk was en de andere plek Gemeente Berlicum.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2019 om 09:09 uur

Volgens mij is dat inderdaad de manier waarop het is gegaan, Jan. Het verandert niets aan de heftigheid van de gebeurtenissen, maar het is officieel wel in twee verschillende gemeenten gebeurd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: