i

Neergestorte vliegtuigen in Huijbergen 1940-1945

vertelde op 24 april 2012 om 16:00 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 2 mei 1943 stortte om 14.53 een Focke Wulf Fw 190A-4 neer van het 5./JG 1, gevlogen door Lt. H. Völler. Het vliegtuig stortte vlak na de start vanaf Woensdrecht neer, waarbij de vlieger omkwam.

Op 6 december 1944 kwam op ongeveer twee kilometer ten westen van Huijbergen een Mosquito FB.VI (HR357) van het 487 Squadron neer. Zowel de piloot F/O Norman Frank Smith (29) (RCAF) als zijn navigator F/O Leslie Albert Kessler (32) sneuvelden bij deze crash. Zij liggen begraven op het oorlogskerkhof in Bergen op Zoom, graf 4 B 4-5.

En op 8 februari 1945, om 10.10 uur, crashte F/Lt. George Keith Malcolmson (29) van het 2 Squadron RNzAF met zijn Spitfire XIV (RM805) bij en noodlanding die hij als gevolg van het slechte weer moest maken. Ook Malcolmson kwam om en ook hij ligt begraven in Bergen op Zoom, graf 6 F 1.

Zijn er aan de grond nog slachtoffers gevallen of gebouwen beschadigd? Hopelijk zijn er in Huijbergen nog mensen die hier wél meer van weten!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

B. Mariën zei op 26 december 2014 om 22:51 uur

Graf van Keith Malcolmson, ca. 1945-1946; een Nieuw Zeelandse piloot, die op 8 februari 1945 neerstortte bij Huijbergen. Hij had die dag een verkenningsvlucht uitgevoerd vanaf het vliegveld Gilze-Rijen naar het Reichswald tussen Kleef en Kevelear. Hij was Spitfirepiloot bij No. II (army Co-operation) Squadron van de RAF, een verkenningssquadron dat Duitse opstellingen fotografeerde. Vanwege het slechte weer kon hij op de terugweg Gilze-Rijen niet meer vinden. Hij is toen in westelijke richting gevlogen in een poging om Woensdrecht te bereiken. Kort voor de landing raakte zijn brandstof op. Hij trachtte een noodlanding te maken in het bouwland, maar een vleugel raakte de grond. Hij werd begraven op de Canadese begraafplaats te Bergen op Zoom.
Document-type
Foto (digitaal)
Identificatienummer
RTWE047
Inhoudsdatering laatst
1946-00-00
Inhoudsdatering vroegst
1945-02-00
Oud onderwerp
Tweede Wereldoorlog
Vervaardiger
Soenen, Frans - Wevelgem

S. Joosen zei op 28 november 2018 om 11:28 uur

Ik heb bij Defensie gewerkt, bij voor de meeste Huijbergenaren bekend als MBA 2.
Voor dat het weg ging uit Huijbergen hebben we alle films van de beproevingen over gebracht naar het legermuseum. We hebben toen een rondleiding gekregen in Den Haag en Amsterdam. Daar vertelde ze tijdens de rondleiding dat er letterlijk alle neergestorte vliegtuigen in Nederland registeerd en beschreven waren zelfs op datum In diverse meters aan ordners (zelf gezien). Misschien een tip om daar navraag te doen aldaar.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 28 november 2018 om 16:02 uur

Dat is een heel interessante tip, heel erg bedankt! Ik neem aan dat we dan nu het beste navraag kunnen doen bij het Nationaal Militair Museum: https://www.nmm.nl/

S.Joosen zei op 28 november 2018 om 18:35 uur

Die kunnen je wel verder helpen
Succes

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: