i

Neergestorte vliegtuigen in Mierlo 1940-1945

vertelde op 26 april 2012 om 15:58 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 22 juli 1942 stortte om 02.10 uur bij Overakker een Vickers Wellington III (X3750) van het 115 Squadron neer, aangeschoten door Duitse nachtjagers. Bij deze crash kwam alle vijf de bemanningsleden om het leven: piloot Sgt. John Horace Fletcher (22); radiotelegrafist F/Sgt. William Elliott Brown (20) (RCAF); waarnemer Sgt. John Ingram Morris (21); boordschutter F/Sgt. George William Roney (26) (RCAF) en boordschutter Sgt. Leonard Alfred Charles Standen). Zij liggen allen begraven in Woensel, graven JJ 82-86. Het doel van hun bombardementsmissie was Duisburg geweest.

Op 21 november 1944 crashte F/O A. MacKinnon om 18.45 uur met zijn Mosquito NF.XIX van het 157 Squadron. Zowel hijzelf als zijn navigator F/O G. Waddell overleefde de crash. Beiden wisten ze te ontsnappen aan krijgsgevangenschap.

En op 3 februari 1945 stortten er een verkenningsvliegtuig neer in Mierlo. Het ging om een Auster IV (MT273) van het 659 Squadron, gevlogen door Capt. D.I. Stuart. De Lancaster III bommenwerper van het 100 Squadron onder commando van F/Lt. R. Ordell, die we hier eerder vermeldden, blijkt in Limburg te zijn gecrasht (zie hieronder de commentaren van Ad van Zandvoort en Joop Hendrix).

Dit zijn de wat kale feiten over deze vliegtuigcrashes. Maar we hebben nog veel vragen. Wat is er precies op 3 februari 1945 gebeurd? Zijn er aan de grond nog slachtoffers gevallen of gebouwen beschadigd? Of ging het hier meer om een noodlanding?

Er zijn vast nog mensen in Mierlo die hier wél meer van weten!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Ad zei op 28 juli 2012 om 14:53 uur

De Lancaster van Ordell kwam niet neer bij Mierlo maar bij Swalmen(L). Toestel moest wegens motorscahde een noodlanding maken. De piloot slaagde daar in maar zette zijn machine neer in een mijnenveld.

Annemarie van Geloven bhic zei op 30 juli 2012 om 11:35 uur

Hartelijk dank voor je reactie, Ad! Kun je ons ook vertellen hoe het met de piloot is afgelopen?

Ad van Zantvoort zei op 6 oktober 2012 om 21:34 uur

Bemanning zwaar gewond afgevoerd naar het St.Elizabeth ziekenhuis in Venray waar deze aan de verwondingen zijn bezweken en begraven werden op de begraafplaats van het ziekenhuis.

joophendrix zei op 19 mei 2015 om 23:54 uur

Helaas maakt Ad een fout, Ordells Lancaster stortte neer bij Swolgen nabij Broekhuizen en niet Swalmen.

Joop Hendrix zei op 20 mei 2015 om 00:01 uur
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 21 mei 2015 om 08:45 uur

Hartelijk dank voor je reactie en de link, Joop. Dat is een uitgebreid gedocumenteerd verhaal op de site waar je naar verwijst. Het betekent in ieder geval dat we de vermelding van deze crash hier weg moeten halen, want ook Swolgen is duidelijk Limburg. Vriendelijke groet,

Ad van Zantvoort zei op 1 september 2015 om 16:08 uur

Klopt Joop ; ^)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: