i

Neergestorte vliegtuigen in Nieuwkuijk 1940-1945

vertelde op 27 april 2012 om 11:07 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 24 december 1944, om 15.10 uur, stortte bij Nieuwkuijk F/O T.A. Priddle neer met zijn Spitfire XI van het 4 Squadron.

Dat is wat we weten over deze vliegtuigcrash. Maar er valt wellicht nog veel meer over te vertellen. Heeft de piloot zich nog in veiligheid kunnen brengen? Wat was de oorzaak van de crash? Zijn er aan de grond nog slachtoffers gevallen of gebouwen beschadigd? En waar is het vliegtuig precies neergekomen? Er zijn vast nog mensen in Nieuwkuijk die hier wél meer van weten!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Hans Mommersteeg zei op 6 mei 2020 om 14:34 uur

Met het bovenstaande heb ik niets te maken, maar ik heb als kind van 7/8 jaar een vliegongeluk gezien op het land van mijn Vader. Ik weet niet meer of het om een Glider ging of om een bommenwerper. De lokatie was een perceel naast het Drongels kanaal. "Honderdbunderweg" Die plaats was nog gemneente Helvoirt. Het vliegtuig werd bewaakt door de Duitsers. Mijn speelvriendje vond toen een vinger met een een ring er nog aan.
Dat maakte op mij veel indruk. Is dat vliegtuigongevcal opgenomen in de lijst van
de Brabantse vliegongevallen?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 mei 2020 om 11:54 uur

Jee Hans, zo'n vondst als die van je vriendje bezorgen me nog steeds de bibbers... Wat zullen jullie geschrokken zijn!

Wat betreft je vraag over het ongeval, op de pagina van Helvoirt vind je dit:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/neergestorte-vliegtuigen-in-helvoirt-1940-1945

Komt dat overeen met wat jij je kunt herinneren?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: