skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Neergestorte vliegtuigen in Oud Gastel 1940-1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd). Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

In Oud Gastel zijn alleen in 1944 gevechtsvliegtuigen neergestort, en dan alleen maar jachtvliegtuigen. In Stampersgat stortte op de eerste dag van 1945 nog een Duitse jager neer.

Op 22 februari 1944 stortte om 12.35 uur aan de Barteweg een Duitse Focke Wulf Fw 190A-7 (werknummer 642007) van 9./JG 2 neer. De piloot, Lt. Rolf Geissler (19) overleed. Hij ligt begraven op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn in Venray, graf BS-3-67.

Diezelfde dag kwam er nog zo’n jachtvliegtuig naar beneden, nu een Focke Wulf Fw 190A-6 van 10./JG 2, gevlogen door Flg. K. Burk. Het is niet duidelijk of dit het gevolg was van een botsing of dat beide vliegtuigen in hetzelfde luchtgevecht met waarschijnlijk geallieerde jagers verwikkeld waren.

Ruim een maand later stortte een Amerikaanse jachtpiloot neer: dat was op 10 april 1944, toen Maj. D.K. Willis rond 17.10 uur aan de Rolleweg crashte met zijn P-38J Lightning (registratienummer 42-68077) van 20FG/55FS. Willis overleefde de crash en wist ook uit handen van de Duitsers te blijven.

Op 1 januari 1945 voerde de Duitse Luftwaffe Operatie Bodenplatte uit, een laatste wanhopige poging om de eigen grondtroepen in het vastlopende Ardennenoffensief te ondersteunen.

Op nieuwjaarsdag stegen 1.100 Duitse vliegtuigen op met als doel de geallieerde vliegvelden, hangars en vliegtuigen in Nederland, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk onklaar te maken. De operatie leidde tot veel verliezen bij de Duitsers. Een van die verliezen betrof Fhr R. Braband, die met zijn Messerschmitt Bf 109K-4 van 11./JG 77 bij Stampersgat een crashlanding maakte, getroffen door geallieerd luchtafweer.

Dat is wat we weten over deze vliegtuigcrashes. Maar er valt vast nog meer over te vertellen. Zijn er bij deze crashes aan de grond nog slachtoffers gevallen of gebouwen beschadigd? En waar zijn de vliegtuigen precies neergekomen? Er zijn vast nog mensen in Oud en Nieuw Gastel die hier meer van weten!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!