skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Prinsenbeek 1940-1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Tijdens de eerste dag van de Duitse inval in Nederland, op 10 mei 1940, stortte om 04.14 uur aan de Kluisstraat een Junkers Ju 88A-2 van 1./KG 30 neer, geraakt door luchtafweergeschut. Het toestel kwam neer in de buurt van het huis van de familie Van Beek. Drie van de vier bemanningsleden kwamen hierbij om. Dat waren piloot Oblt. R. von Wartenberg, radiotelegrafist Uffz. Siegfried Weiss (21) en boordschutter Uffz. Helmut Müller (21).

Aanvankelijk werden zij begraven in Breda, op de begraafplaats Zuilen, maar na de oorlog zijn ze herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats Ysselstein in Venray, graven AZ 2 29-31. Waarnemer Gfr. D. Falcke raakte gewond, maar overleefde de crash.

Op 3 september 1944 crashte F/Lt. O.R. Smik om 17.45 uur met zijn Spitfire LF.IX van het 312 Squadron aan de Rietdijk in het toenmalige Prinsenbeek na aangeschoten te zijn door Flak..

Dat is wat we weten over deze vliegtuigcrashes. Maar er valt vast nog meer over te vertellen. Hoe is het met die jachtvlieger afgelopen? Zijn er aan de grond nog slachtoffers gevallen of gebouwen beschadigd? Er zijn vast nog mensen in Prinsenbeek die hier meer van weten!

Reacties (6)

Artie zei op 6 maart 2014
Goedendag,

Is er al eens onderzoek gedaan naar de propellor die in de voortuin ligt bij mensen die aangrenzend aan het liesbos wonen? Die ziet er Spitfire achtig uit....
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 7 maart 2014
Artie, In ieder geval niet naar wij weten. Maar de Rietdijk en het Liesbos kun je toch moeilijk aangrenzend noemen: die liggen zo'n dikke 4 kilometer uit elkaar. Neemt niet weg dat het een natuurlijk goed met het ander te maken kan hebben. Het is in ieder geval een interessante suggestie.
Ton Vincenten zei op 27 mei 2015
F/Lt Otto Smik is op 28 november 1944 boven Zwolle neergeschoten en is daarbij om het leven gekomen.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 28 mei 2015
Hartelijk dank Ton, voor deze aanvulling. Dat is toch wel tragisch te noemen: de ene crash overleven om vervolgens twee maanden later alsnog om te komen. Het maakt wel duidelijk wat een risico's deze jongemannen allemaal liepen.
Vriendelijke groet,
Rob zei op 12 april 2020
Is er bekend waar de crash precies was op de rietdijk?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 april 2020
Ik durf het zo niet te zeggen, Rob, maar mogelijk zijn hier onderzoekers die dat wel kunnen aangeven? We horen het graag!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!