skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Son 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 7 september 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder. In het geval van Son is dankzij het speurwerk van velen en in het bijzonder van A.J. van Lingen uit Nistelrode juist heel veel bekend.

Het eerste vliegtuig dat in Son neerstortte was de P-47 Thunderbolt (registratienummer 42-7975, call sign UN-C) van F/O Robert E. Sheehan van de 56th FG. Dat gebeurde op 7 november 1943. Rond 11.35 uur kwam het toestel neer in gehucht Olen. N.H.J. Baak, opperwachtmeester van de marechaussee en postcommandant van Son en Breugel, kreeg die ochtend de telefonische melding binnen dat er een vliegtuig was neergestort. Hij stapte onmiddellijk op zijn fiets om poolshoogte te gaan nemen. De éénmotorige Amerikaanse jager was neergekomen vlakbij de grens met Nuenen en Lieshout en in stukken uiteen gevallen. Het achterste deel lag vlak achter de woning van landbouwer Jan Biemans, terwijl het voorste stuk een meter of vijftig verderop was neergekomen tussen een paar stromijten. Van de piloot was geen spoor te bekennen en persoonlijke ongelukken hadden zich  niet voorgedaan. De materiële schade aan haver, rogge en stro bedroeg ongeveer ƒ 1.100,-.

De Duitse Luftwaffe vermoedde dat het toestel door een Duitse jager was neergeschoten, maar de piloot vertelde achteraf een ander verhaal: hij begeleidde een vloot B-17’s naar Wesel toen op een gegeven moment zijn motor in brand vloog. Dat was op 30.000 voet hoogte. Sheehan besloot het toestel te verlaten, nadat hij was omgedraaid en gedaald tot 13.000 voet. Hij landde veilig per parachute. Eenmaal aan de grond werd hij door een boer opgevangen en via het verzet naar Eindhoven (Budel) gebracht. In Hamont ontmoette hij andere gecrashte vliegeniers, onder wie Sgt. Stanley Munns, staartschutter van de Halifax die op 19 november ook in Olen neerkwam. In januari 1944 waren ze weer terug in Engeland. Ad van Zantvoort wist op deze site nog te melden dat Sheehan op 24 januari 1945 zijn dienst weer hervatte. Acht jaar later, op 23 januari 1953, zou hij alsnog sneuvelen als gevechtsvlieger in Korea.

Aan het eind van die maand stortte er een Lockheed Lightning neer op de Spaaihoef en weer een maand later moest een Poolse vlieger met zijn Typhoon een noodlanding maken op Sonniuswijk. Tijdens de luchtlandingen in het kader van Operatie Market Garden stortte een aantal transportvliegtuigen neer op de Sonse hei, waaronder een Canadese Dakota.Op 22 januari 1945 stortte om 14.15 Sous Chef J. Augibeaud neer met zijn Spitfire LF.IX van 329 Squadron, omdat hij zonder brandstof kwam te zitten.

De luchtoorlog boven Son eiste zijn laatste slachtoffers bij een tragische botsing tussen twee Lancasters in de nacht van 7 op 8 februari 1945.

Reacties (7)

Joop Hendrix zei op 6 mei 2019 om 19:59
Ik heb de crashplek pas geleden bezocht en kunnen bevestigen aan de hand van gevonden onderdelen dat het inderdaad een P-47 is die daar gecrashed is. Niet dat er verder twijfel over bestond vanwege de aanwezige documentatie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 mei 2019 om 16:55
Toch goed te horen dat je deze locatie kunt bevestigen, Joop. Bedankt voor je berichtje!
Toon Louwers zei op 19 maart 2020 om 17:32
Heb op 19-03-2020 een bericht geplaatst over de piloot Robert Sheehan die met
zijn parachute op zondag 7 november 1943 neerkwam in de bossen van Stiphout nabij een ven. Hij is daar geholpen door een boer. Ben nu op zoek naar de naam van deze boer en het adres van zijn boerderij waar Robert zeker een nacht geholpen is.
Waarna hij de volgende dag daar werd opgehaald door de pilotenhelpers uit Eindhoven Rien van Bruggen en Marechaussee Harry Aarts.
Toon Louwers zei op 19 maart 2020 om 17:39
Om 17,32 uur een bericht geplaatst over Robert Sheehan.
Het berecht is vandaag geplaatst bij neergestorte vliegtuigen te Stiphout.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2020 om 14:55
Hallo Toon, bedankt voor je berichtjes. Hopelijk leest iemand je oproep en kunnen we zo de naam van deze boer achterhalen...

Wie weet meer? Vertel het ons!
Toon Louwers zei op 31 augustus 2023 om 12:29
Aanstaande 7 november 2023 is het precies 80 jaar geleden dat de Amerikaanse piloot Robert E Sheehan aan zijn parachute neerkwam in de bossen van Stiphout.
Heb daar al eerder over geschreven. Nog steeds is het niet gelukt om te achterhalen welke boeren hem geholpen hebben. Hij is ook 1 nacht bij een boer geholpen en verzorgt. Uit dankbaarheid daarvoor heeft hij zijn pilotenjack afgegeven en mogelijk ook zijn pistool. De boerderij was op ongeveer 1 mijl van de landingsplek. Het kan ook zijn dat deze boer{en} afkomstig waren uit Gerwen, lieshout, Aarle-Rixtel -Nuenen . Misschien helpen deze gegevens bij het aanvullen van mijn verhaal.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 augustus 2023 om 15:18
Het zou prachtig zijn als na al die jaren duidelijkheid komt welke boeren dat zijn geweest, Toon. Laten we hopen dat het gaat lukken!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!