i

Neergestorte vliegtuigen in Stiphout 1940-1945

vertelde op 13 september 2012 om 12:40 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

In Stiphout zijn er geen bommenwerpers neergekomen. Meer nog, het is eigenlijk gedurende de hele oorlog betrekkelijk rustig gebleven in het Stiphoutse luchtruim. Daar kwam een einde aan op 31 januari 1944 toen rond 16.00 uur tussen Eenselaar en Oxrooi een Amerikaanse Lockheed P-38J Lightning (registratienummer 42-67813) van 55FG/38FS neerstortte. De piloot daarvan was 2nd Lt. L.V. Hokinson. De Lightning werd neergeschoten door een Duitse jager, gevlogen door Uffz. R. Martin van 2.I/JG 1. Hokinson overleefde de crash van zijn vliegtuig, zoals hieronder in een aantal reacties al bevestigd is.

We hopen eigenlijk dat er nog mensen in Stiphout zijn die hier meer over kunnen vertellen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (25)

Joop hendrix zei op 12 juni 2013 om 15:05 uur

Volgens twee ooggetuige waar ik mee heb gepraat, was er een luchtgevecht boven Stiphout met waarschijnlijk me-109's hoewel dat niet zeker is. Beide getuigen vertelden mij dat de duitse jachtvliegtuigen de P-38 neerschoten. Een van de getuigen heeft de parachute meegenomen en jarenlang op zolder bewaard, helaas is zijn huis afgebrand en de parachute verloren gegaan.

Joop hendrix zei op 12 juni 2013 om 15:08 uur

nog een toevoeging: Een getuige vertelde dat iemand de piloot een boerenoverall heeft gegeven en hem toen achter op de fiets heeft meegenomen naar een onderduikadres.Ze fietsten gewoon langs de duitsers toen die richting neergekomen P-38 reden.

Rien Wols bhic zei op 13 juni 2013 om 09:08 uur

Bedankt voor je aanvullingen, Joop. We weten nu dat het vliegtuig door Duitse jachtvliegtuigen is neergeschoten en dat de piloot het heeft overleefd en zelfs ontsnapt is. Wie weet komen we nog achter de naam van de piloot ook.

Joop Hendrix zei op 23 mei 2015 om 13:37 uur

Dit verhaal gaat over Hokinson. Verder op richting Nuenen crashte nog 2 P/38´s die aan hetzelfde luchtgevecht deelnamen. Dat waren Lt Steiner bij het huidige restaurant-hotel Collse Hoeve en aan de noordkant van de weg Helmond Eindhoven net voor Nuenen de Lt. Leve Morris. Foppe Lange uit Nuenen is lange tijd met deze crashes in de weer geweest en familie is al meerdere malen bij de crashsite geweest van Morris en Steiner.

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 28 mei 2015 om 09:28 uur

Dank Joop, Onder Nuenen (http://www.bhic.nl/neergestorte-vliegtuigen-1940-1945-2) hadden we al wat meer informatie staan over dit luchtgevecht en de crashes die daarvan het gevolg waren. De tweede man heette volgens onze bron trouwens Morris Leve (zie http://www.station131.co.uk/55th/Pilots/38th%20Pilots/Leve%20Morris%20Lt.htm). Vriendelijke groet,

Twan v.d. Hurk zei op 23 april 2018 om 20:34 uur

Hallo.
Ik wil graag weten op welke plek hij precies is neergekomen.
Ben er zeker van dat op de crash plek nog stukken vliegtuig aluminium gevonden zullen worden.t

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 april 2018 om 09:52 uur

Beste Twan, bedankt voor je vraag. Over precieze locaties weten we helaas vaak heel weinig en dat is hier ook het geval. We kunnen geen verdere informatie bieden, anders dan de aanduiding die al in de tekst staat: “tussen Eenselaar en Oxrooi”. Als het goed is, gaat het hier om een weidegebied waar de Stiphoutse loop doorheen kronkelt.

Twan v.d. Hurk zei op 25 april 2018 om 20:32 uur

Hoi Lisette.

Dat gebied is best wel een kilometer bij een kilometer groot is dat gebied ik ben maandagavond in dat gebied wezen kijken misschien dat de heemkunde kring iets meer info hebben over de plek waar hij ongeveer is neergestort.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 april 2018 om 09:55 uur

Dat is een goed idee, Twan! Ik zou zeker even navraag doen bij de Heemkundekring. Mochten zij meer informatie hebben over de precieze plaats van de crash, dan horen wij dat natuurlijk graag!

Joop Hendrix zei op 8 juni 2018 om 22:19 uur

Ik heb heb getuige gevonden nadat ik er al 2 jaar vergeefs na heb gezocht. Er staan nu huizen op die plek!

Twan van den Hurk zei op 8 juni 2018 om 23:42 uur

Hoi Weet jij welke huizen dat zijn Joop Hendrix ,,,,, want ik vermoed dat er nog onderdelen zijn gevonden bij de bouw van die huizen of dat in de tuin nog sporen van het vliegtuig te vinden zijn ,,, met toestemming van de eigenaren van de huizen wil ik graag eens zoeken of er nog onderdelen in de bodem zitten daar.

Joop Hendrix zei op 9 juni 2018 om 00:25 uur

email me maar Twan, joophendrix@hotmail.com

Louis van de Werff zei op 19 maart 2019 om 16:40 uur

In het dagboek van mijn vader staat een relaas over het voorval. Hij was klokkenmaker en was vroeg op de middag onderweg naar de Beelsstraat om een klok af te hangen, toen het luchtalarm afging. Er was duidelijk een luchtgevecht te zien richting Croy. Één vliegtuig stortte neer op Croy ( tussen Stiphout en Aarle Rixtel ) in een roggeveld. Het zat twee meter diep de grond in en alleen de staart stak er nog uit. De staart brandde. Bewoners hebben de piloot helpen vluchten door hem boerenkleding aan te doen en zo langs de Duitsers af te fietsen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2019 om 09:59 uur

Dat moet een enorme indruk hebben gemaakt, Louis, om van zoiets ooggetuige te zijn. Niet alleen de crash, maar ook het helpen vluchten van de piloot. Heeft je vader er later ook wel eens over verteld, hoe dat wat voor hem was?

Louis van de Werff zei op 20 maart 2019 om 11:44 uur

Ik ben pas aangekomen in juli 1941 met het uitschrijven, dus ik heb nog 14 dikke schriften te gaan. Er is toch veel gebeurd ondanks dat het in Helmond relatief rustig was. Mijn vader heeft er weinig over verteld, maar ik kom er nu achter wat er zich heeft afgespeeld. Zeker omdat ze vroeger bij ons thuis een geheime zolder hadden waar onderduikers hebben gezeten. Wordt vervolgd

van Oorschot zei op 4 mei 2019 om 20:43 uur

We hebben vroeger in een weiland in Stiphout wel eens een punt van enkele cm dik gevonden, die achteraf nog een explosief bevatte en een stukje aluminium met klinknagels, was hoogstwaarschijnlijk van het vliegtuig

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 mei 2019 om 12:39 uur

@Louis: Ah, hou je ons dan op de hoogte, Louis? We zijn heel benieuwd!

@Van Oorschot: Tjee, dat was niet zo maar een vondst! Best gevaarlijk ook, lijkt me. Weet u nog wat er uiteindelijk mee is gedaan? Werd het bewaard of 'gewoon' weggegooid?

Joop Hendrix zei op 6 mei 2019 om 13:37 uur

Kan van oorschot contact met mij opnemen? Ik heb daar onderzoek verricht en heb een vraag. alvast bedankt
Dat kan via info@bhic.nl tav Joop Hendrix

Sis Bekx van Berkel zei op 14 mei 2019 om 19:55 uur

De mannen die de piloot hebben geholpen waren Tjeu Coumans en Kareltje Rooiakkers Tjeu heeft nog ondergedoken gezeten omdat hij was aangegeven . Ik was in die jaren bij Coumans in huis en heb later heel vaak het verhaal gehoord. Ook Kareltje heeft het verteld in de jaren 60.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 mei 2019 om 09:10 uur

Veel dank voor je aanvulling, Sis! Goed om hun namen hier te noemen. Was Tjeu Coumans aangegeven, vanwege deze hulp? Of ging dat niet zo in zijn werk?

Jeanne1 zei op 18 maart 2020 om 15:57 uur

Ik denk dat Tjeu werd aangegeven vanwege deze hulp. Hij was mijn oom. Sis, je zult mijn vader Jacques wel hebben gekend!

Toon Louwers zei op 19 maart 2020 om 11:25 uur

In de Lindenberg, Wijkblad voor o.a.Stiphout, No.909, 14 maart 2020 Staat op Bladzijde 29, een oproep van mij. Wie hielp piloot Robert Sheehan op 7 november 1943. Hij is aan zijn parachute geland in Stiphouts Bosgebied. Hij was de piloot van de Thunderbolt die gecrasht in te Son, Olen, aan de Lieshoutseweg. Mijn oproep is eigenlijk wie hem geholpen heeft . Overal staat dat hij geholpen is door een boer. Waar heeft Robert ondergedoken gezeten en op welke plek is hij eigenlijk geland.

Louis van de Werff zei op 19 maart 2020 om 14:14 uur

Het dagboek van mijn vader is af en heeft de titel "Dagboek van mijn vader". Er staat diverse keren iets in over neergestorte vliegtuigen en ontsnapte bemanning, maar niets meer over Stiphout. Wel dat Croylaan 11, de boerderij bij de ingang van het kasteel Croy als doorsluishuis voor piloten werd gebruikt. Mijn vader en broers hebben daar aan meegewerkt en op hun eigen geheime vermoedelijk ook piloten verstopt gehouden.

Jeanne1 zei op 19 maart 2020 om 15:27 uur

@Sis
Ik bezit een leuke foto van een klein meisje uit Stiphout met een bos krullen en een geruit jurkje. De foto werd gemaakt op 28 mei 1944. Het meisje heet Ciska. Ben jij dat toevallig?

LF vd Pas zei op 30 april 2020 om 16:15 uur

Waar het vliegtuig is neer gestort in het weiland waar wij altijd gehuurt hebben van croy .einde verharde weg oxrooi ,zand pad rechts na 100meter bijnaam brande huskus,daar was een kuil in het weiland.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: