i

Neergestorte vliegtuigen in Valkenswaard 1940-1945

vertelde op 3 oktober 2012 om 10:27 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

In de vroege ochtend van 20 februari 1944, om 05.45 uur, stortte zo’n 2 kilometer ten noordnoordoosten van Valkenswaard een Avro Lancaster II DS776 OW-A van het 426 Squadron neer, na een bombardementsmissie op Leipzig.

De bemanning bestond uit F/Sgt. Morris Allan McKenzie, piloot (25); navigator F/O Harold Alton Hancock (34); bommenrichter P/O Foster Richard Alleyn (22); radiotelegrafist/boordschutter F/O Paul Conroy Cox (24); boordwerktuigkundige Sgt. John Vernon Gwynne (20); boordschutterP/O Edward Albert Dowe (21) en boordschutter P/O Vernon George Whalen (23). Het 426 squadron was een onderdeel van de RCAF en de bemanning bestond bijna geheel uit Canadezen, met uitzondering van de boordwerktuigkundige Gwynne, die van de RAF was.

Het vliegtuig werd neergeschoten door een nachtjager en explodeerde nog voor het de grond raakte. Alle bemanningsleden zijn hierbij omgekomen. Zij zijn begraven in Woensel, graven KK 7-11. Van de 823 vliegtuigen die deelnamen aan deze raid, keerden er die nacht 78 niet meer terug op hun basis.

Mochten er nog mensen zijn in Valkenswaard die meer weten van deze of andere crashes en die kennis met ons willen delen, dan zijn zij hierbij van harte uitgenodigd.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Ronald van den Oetelaar zei op 26 augustus 2014 om 15:50 uur

mijn opa zij dat er een vliegtuig neergestort was bij de loondermolen in de tweedewereld oorlog in het veld bij tussen dommelen en waalre.

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 27 augustus 2014 om 09:28 uur

Dank voor je reactie, Ronald. Weet je opa er misschien nog meer van? Bijvoorbeeld wanneer dat ongeveer is geweest? En of het een geallieerd vliegtuig was of een Duits?

Ronald van den Oetelaar zei op 27 augustus 2014 om 10:52 uur

hoi rien
mijn opa is al 10 geleden over leden op 89 jaar 2004
ik ging met mijn op opa altijd naar die plek en we prikte met een mesje in de grond en we vonden vliegtuig onder deelen hij zij dat er een duitsvliegtuig was in de oorlog was hij veldwachter en onder geduikt

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 29 augustus 2014 om 12:22 uur

Hoi Ronald, dat spijt me van je opa. Maar ik begrijp wel dat je mooie herinneringen aan hem bewaart. En je weet dus ook vrij exact waar dat vliegtuig is neergekomen. Mag ik je eens een mailtje sturen met een kaartje voor de exacte locatie? Ik ga eens zoeken of ik meer over een Duits toestel kan vinden. Dit helpt al een beetje :-)

Diederik peeters zei op 30 oktober 2014 om 16:47 uur

beste Rien heb jij dat kaartje al gekregen ik zou er graag een foto van hebben ik zoek namelijk vliegtuigen met mijn metaadetector ik heb al een vliegtuig gevonden de me846 ik zou ook naar deze vlieger willen zoeken vriendelijke groeten diederik

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 31 oktober 2014 om 12:58 uur

Dag Diederik,
Nee, daar heb ik helaas niets meer van gehoord, dus ik kan je niet verder helpen. Vriendelijke groet.

Ronald Van Den Oetelaar zei op 1 november 2014 om 09:47 uur

hoi rien je mag het kaarttje sturen
naar rf.vanden.oetelaar@hetnet.nl
dan kan ik kijken waar het is

mvg ronald van den oetelaar

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: