skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Nel van de Broek-Schets, markante ereburger van Terheijden

Een indrukwekkende lijst van een leven lang vrijwilligerswerk wordt toegedicht aan Nel van den Broek-Schets, de laatste ereburger van Terheijden.

Op 2 maart 1993 ontving zij dan ook van de toenmalige gemeente Terheijden de ‘Erepenning van Verdiensten’ wegens haar vele en bijzondere diensten aan de Terheijdense gemeenschap. Met de herindeling in 1997 tot de nieuwe gemeente Drimmelen, waar ook werd inbegrepen de gemeente Terheijden, werd het toekennen van de erepenning afgeschaft. Later op 30 april 2008 werd Nel van den Broek-Schets Koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 Nel Schets in 2008 (foto: © Ingrid Bertens, fotograaf)
 Nel Schets in 2008 (foto: © Ingrid Bertens, fotograaf)

Petronella Catharina Schets werd op 25 februari 1928 in Terheijden geboren in een gezin met negen kinderen. Zelf bracht zij vier kinderen groot en heeft klein- en achterkleinkinderen. Haar vader was voerman met paard en wagen en haar moeder dreef een textielwinkel in Terheijden bekend onder de naam ‘Textiel Inkoop Kombinatie Onderling’, afgekort TIKO. Aan die afkorting dankt Nel van den Broek-Schets haar bijnaam. Iedereen kent haar en noemt haar ‘Nel Tiko’. Hoewel zij goed kon leren, volgens de pastoor was zij geschikt om onderwijzeres te worden, was thuis haar hulp hard nodig. Nel was het oudste meisje in het gezin en op haar dertiende bleef zij al thuis om haar moeder in het huishouden te helpen.

Ruim honderd albums vol foto’s, dankbetuigingen en getuigschriften illustreren haar familie- verenigings- en vrijwilligersleven. Het was helpen geblazen in de winkel van haar moeder, oppassen op de andere kinderen van het gezin en geld ophalen bij klanten die op afbetaling hadden gekocht. Dat afbetalen gebeurde destijds met kwartjes en dubbeltjes.

Het vrijwilligerswerk had zij van thuis uit met de paplepel meegekregen. Als er iemand in de buurt ziek was, ging haar moeder eropaf en iedereen kon bij de familie Schets ‘aankloppen’. De deur stond altijd open. Zo gebeurde het, dat zij tijdens het ophalen van geld bij een dorpsbewoonster aanbelde die op ‘alledag’ liep, de weeën waren al begonnen. Nel Tiko, inmiddels op jonge leeftijd al wat gewend aan het helpen bij anderen, waarschuwde rap de baker. Vervolgens maakte zij heet water klaar en op haar dertiende hielp zij al bij de geboorte van een kind.

Het echte vrijwilligerswerk begon bij het jeugdwerk ‘De Jonge Garde,’ dat door de kerk was georganiseerd.

Foto uit familiealbum eind veertiger jaren. Nel van den Broek-Schets (midden) als jeugdleidster bij ‘De Jonge Garde’
Foto uit familiealbum eind veertiger jaren. Nel van den Broek-Schets (midden) als jeugdleidster bij ‘De Jonge Garde’

Zij werd daar hoofdleidster en later in 1949 EHBO’er tot 2003 en in die jaren daartussen ging zij steeds meer vrijwilligerswerk doen, getuige een indrukwekkende lijst aan activiteiten: het Rode Kruis, EHBO, Bescherming Bevolking (BB), het meisjesjeugdwerk, de kruisvereniging, mantelzorgcoördinator, brengen van warme maaltijden bij de oudere mensen, penningmeester van de Raad voor Ouderen, stervensbegeleiding en eerste hulp in oorlogstijd. Al die jaren kreeg zij veel en onmisbare steun van haar man Toon van den Broek. De meeste herinneren komen uit de tientallen jaren dat zij als EHBO’er werkte. Zo reanimeerde zij een man in een trein en redde een bijna verdronken meisje. De watersnood van 1953 staat nog steeds vers in haar geheugen. Drie dagen en twee nachten werkte zij aan één stuk door samen met militairen in Hooge- en Lage Zwaluwe. Nadien sliep zij anderhalve dag aan een stuk.

Later nam Nel Tiko de winkel van haar moeder over, na eerst alle diploma’s en papieren op de avondschool te hebben behaald. Het goede leren van vroeger kwam haar toen goed van pas. In 1989 stopte zij met haar textielwinkel, maar aan het vrijwilligerswerk kwam geen eind. Dat bleef zij doen zoals mantelzorgcoördinator, maaltijden rond brengen en nog steeds bestuurlijk actief. Als er iemand bijvoorbeeld van de fiets viel, werd altijd geroepen: “Breng maar naar Nel Tiko want die is van de EHBO”. Tot op hoge leeftijd bleef Nel trouw meedoen aan de wekelijkse gymlessen en als het Puzzelbad van Terheijden open was, was zij meerdere keren per week van de partij. Inmiddels is ‘Nel Tiko’ verhuisd naar een zorgappartement van de zorgorganisatie Surplus in Zevenbergen.

Bron: BN/DeStem van 12 maart 2008, auteur Jan van Vliet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.