skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Niet met slappe knieën het jaar 1940 tegemoet

Het jaar 1939 brengt oorlog en internationale onzekerheid. In Nederland is de Algehele Mobilisatie afgekondigd. De Udensche Courant probeert de hoop erin te houden voor het nieuwe jaar.

Foto: BHIC. Paardenvordering tijdens de mobilisatie in Uden
Er lijkt weer kou in de lucht te hangen. Donald Trump heeft namelijk zin in een ouderwetse wapenwedloop met Rusland. Zijn zorgwekkende bericht is verpakt in een tweet van slechts 140 tekens. Het confronteert de internationale politiek met onzekerheid. Wat gaat ons dat brengen? Diezelfde vraag stelt zich de Udensche Courant van 30 december 1939.

Egoïsme

Volgens de Udensche Courant het jaar waarin de wereld ten onder gaat aan egoïsme. De kersttoespraken van wereldleiders laten geen enkele ruimte voor de heilige Kerstgedachte. Wapens en macht, dat is wat ertoe doet. Nazi-Duitsland neemt ongestoord bezit van Tsjechië, Polen verdwijnt van de kaart, en Sovjet-Rusland bezet Finland. De gehele beschaafde wereld is verontwaardigd en angstig. Elkaar een zalig nieuwjaar toewensen vraagt in zulke tijden om een flinke dosis moed. De spanning aan de oostgrenzen confronteert ons land met de mogelijkheden van een toekomstig gewapend conflict. Niet voor niets zijn duizenden mannen onder de wapenen geroepen. De ingestelde Algehele Mobilisatie van leger en vloot raakt elke familie. Ook in Uden.

Niet met gebogen hoofd

De dienstregelingen op het Duits Lijntje zijn opgeschort. Het militaire transport op het overbelaste spoorwegennet gaat voor. Talloze Udense paarden zijn gevorderd voor het vervoer van het Nederlandse leger en via de Losplaats bij het station in de treinen geladen. Het gevoel van een oorlogssituatie komt zo steeds dichterbij. Toch wil de Udensche Courant niet zwaarmoedig zijn. “Laten wij ons er reeds nu op voorbereiden en niet met gebogen hoofd en slappe knieën het jaar 1940 tegemoet gaan, maar dapper onze plicht doen tegenover alle mensen”, zo vervolgt het weekblad. Terug naar de beschaving, want liefde, onbaatzuchtigheid en eerlijkheid kunnen de wereld redden. Immers, overal in de wereld zijn mensen die willen helpen en troosten.

Onbekende toekomst

“Wanneer, zoals nu, aan het eind van 1939 alles om ons heen zo donker is, is er geen noodlottiger gevaar, dan dat wij vergeten, dat het licht er toch is. En dat het sterker is dan alle duisternis.” Zie het als een donkere kamer waar de gordijnen van dicht zijn. Als je ze met een ruk opent, is de hele kamer verlicht en alle duisternis weg! Naïef? Bekeken vanuit het heden wellicht wel. Maar de ingrijpende gebeurtenissen van 1940 zijn op dat moment nog de onbekende toekomst. Met oprecht geloof in de goedheid van de mens en de kracht van de beschaving hoopt de Udensche Courant dat iedere lezer haar wens kan aanvaarden: Zalig en Gelukkig Nieuwjaar!”

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!