i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Goirle
Tags:

Nieuwkerk in Goirle

vertelde op 7 maart 2013 om 10:14 uur

Waar het volgen van ons twitteraccount @bhicarchief al niet toe kan leiden... @SteengoedGoirle sloot zich aan bij de volgers van het BHIC en kreeg als welkomsttweet een oude foto van een gebouwtje aan de Nieuwkerk in Goirle. Met de vraag of het bouwwerk er nog stond. Dat leidde tot een interessante zoektocht... met resultaat.

Het was niet meteen duidelijk of er nog sporen van het gebouw te traceren waren. Maar diverse mensen van @SteengoedGoirle hebben zich over de vraag gebogen en zie hierboven het resultaat: een foto van Google Maps met hét bewijs. Het gebouwtje is de Sint-Janskapel op landgoed Nieuwkerk. Dit kapelletje staat op Belgisch grondgebied.

De kapel is wel onlosmakelijk verbonden met Goirle en heeft ook dezelfde patroonheilige. Het is namelijk een kapel die opgericht is op de plaats van de voormalige schuurkerk waar Goirlenaren tijdens de Reformatie naar uitgeweken zijn, zo laat Steengoed Goirle weten. De kapel is gebouwd op de plek die het dichtst bij Goirle over de grens lag.

Overigens is er nog een tweede gebouw dat wel wordt aangeduid als de 'kapel van Nieuwkerk'. Dat staat wat westelijker, op het Nieuwkerks baantje, en is de kapel van het voormalige klooster Nieuwkerk. In die kapel wordt nog steeds getrouwd en andere missen gehouden.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerrit van Heeswijk zei op 14 augustus 2016 om 20:48 uur

Het is de moeite van het vermelden waard: de heemkundekringen van Poppel en Goirle hebben in eendrachtige samenwerking in 2016 weer een restauratie voltooid van deze kleine kapel, in de volksmond vaak Sint Jansgool genoemd. De vorige restauratie dateerde van voor 1980 en vooral het binnenwerk en het afdakje boven de voordeur hadden een echte opknapbeurt nodig. Wie nu hier gaat kijken krijgt dus ook een geheel ander beeld dan op deze foto's te zien is.

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 15 augustus 2016 om 15:58 uur

Geweldig! Proficiat en deze kapel kan er weer een hele tijd tegenaan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 augustus 2009 om 12:18 uur

Het Broekstenenhuuske

vertelde op 18 februari 2013 om 15:47 uur

Mariakapel

vertelde op 25 juli 2013 om 09:39 uur

Portable kapel

vertelde op 19 januari 2015 om 15:32 uur

De Sint-Janskerk in Goirle