skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Nog een aantal 19e-eeuwse geneesheren in Lith - en een tweetal 18-eeuwse chirurgijnen (2): Baselaar

Eerder schreef Chris Caanen een serie artikelen over de Lithse artsen die tussen 1880 en 1908 de zogenaamde doodsbriefjes opstelden. In deze serie doet hij verslag van een onderzoek naar de 19e eeuwse geneeskundigen die hen voorgingen.

5 Josephus Andreas Baselaar 1776-1841

Maar ook na het overlijden van Goltfus kreeg Bokstart 'concurrentie' in de persoon van  Josephus Andreas Baselaar. Ik zal de stappen beschrijven die tot zijn opsporing hebben geleid. Dezelfde aanpak heb ik bij de volgende geneesheren ook min of meer gevolgd. Ik ben ermee begonnen de Bevolkingsregisters, waarin de beroepen vermeld worden, van voor naar achter door te nemen totdat ik op een chirurgijn/heelmeester/geneesheer stuitte. In het BR van 1829 dook Josephus A. Baselaar op, chrirurgijn. Er zijn maar liefst vier verschillende bladen waarop hij voorkomt. Volgens een daarvan zou hij in 1779 in 's-Hertogensbosch geboren zijn. Nader onderzoek wees uit dat dit niet klopte, hij werd gedoopt op 19 september 1776. Dit geboortejaar is het correcte, want nadat hij op 8 december 1841 was overleden, werd in zijn overlijdensakte opgetekend dat hij 65 jaar was.

Voor een verdere reconstructie van zijn leven waren de vermeldingen van zijn echtgenote en vooral zijn kinderen van belang. Zijn echtgenote heette Johanna Francisca Groenewald en werd op 29 januari 1782 gedoopt, eveneens in 's-Hertogensbosch. Ze waren op 15 oktober 1809 in Deurne RK getrouwd.  De ondertrouwakte van 9 september vermeldt geen beroep, Bij de geboorte van zijn zoon Hubertus Leonardus op 28 februari 1813 wordt hij voor het eerst als 'chirurgijn' aangeduid, merkwaardig genoeg in het Nederlands, terwijl de akte verder in het Frans is.

Joseph André Baselaar, chirurgijn
Joseph André Baselaar, chirurgijn

Baselaar had de volgende kinderen meegebracht naar Lith: Catharina L(ouiza), geboren op 13 september 1810 in Deurne, Hubertus L(eonardus) geboren op 28 februari 1813, eveneens in Deurne en Anna L(ouiza), geboren op 3 oktober 1815 in Bakel. Er is later ene Carolina bijgeschreven die in 1818 in Lith geboren zou zijn. Over haar is verder niets te vinden, waarschijnlijk is zij vroeg overleden. Op 28 maart 1819 komt vervolgens Mechtilda (Adriana) in Lith ter wereld.

We kunnen hieruit een aantal zaken concluderen. Baselaar woonde/werkte eerst in Deurne, daarna in Bakel en is kort voor 1818 naar Lith gekomen. Daar zal hij blijven tot aan zijn overlijden in 1841. In de archiefstukken wordt hij afwisselend chirurgijn of heelmeester genoemd. Zoals reeds vermeld zijn er vier bladen uit 1829 waarop Josephus Andreas Baselaar  voorkomt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met verhuizingen. Op het blad dat waarschijnlijk het eerste is, is het gezin van Willem van Brinken doorgehaald en dat van Baselaar bijgeschreven. Het tweede blad is in het net, alleen is daar 'Carolina 1818' bijgeschreven. Op geen van beide bladen staat een adres, maar waarschijnlijk was het Engwijk 138. Dit staat op het derde blad. Uit het vierde blad kan geconcludeerd worden dat hij vervolgens naar Den Dijck 66 is verhuisd. Het huis had hij overgenomen van het echtpaar Piet van den Boogaard en Johanna Christina de Kadt. Op dit adres blijft hij tot aan zijn dood. Uit het BR van 1839 blijkt dat nog vier dochters thuiswonen; het zoontje Hubertus Leonardus was op 3 maart 1824 op 11-jarige leeftijd overleden. Het grappige is dat alle dochters als beroep 'naaister' aangeven.

Geneesheer Baselaar en zijn naaiende dochters

Geneesheer Baselaar en zijn naaiende dochters 


In 1840 blijken ze zonder beroep te zijn (misschien te oud of hun vingervlugheid verloren!). Nadat hun vader op 8 december 1841 en hun moeder op 7 juni 1844 waren overleden, vertrokken drie zussen op 3 mei 1846 naar Waalwijk en eentje naar Veghel.

Een aardige bijkomstigheid is dat de overlijdensaangifte mede werd gedaan door mijn op dat moment 33-jarige  voorvader Willem de Veer.

Dit is het tweede deel van het artikel over de 19e eeuwse geneesheren in Lith.

Lees de andere delen

Het volledige artikel verscheen eerder in de Maaskroniek 45 (2022) nr. 95 (uitgave Heemkundekring “Maasdorpen in de gemeente Lith”).

 

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.