skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Nog even en dan….

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 27 juni 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
Er staat hier iets officieels te gebeuren. Dat kun je wel zien aan de mannen in zondags pak. De meiden op de voorgrond zijn eveneens in afwachting. Maar die willen gewoon het water in. Op de achtergrond zien we in elk geval kleedhokjes, dus het zwembad is niet ver weg.

Volgens het onderschrift bij deze foto betreft het hier Herpens eerste zwembad, en dat was aan de Hertogswetering, nabij Café De Brug.

Aan de zwemkleding te zien werd de foto zo omstreeks 1960 gemaakt. Opvallend genoeg zien we alleen meisjes, dus waar waren de jongens?

Verder weten we vrijwel zeker dat de man met zonnebril meneer Bullinga was, van de gemeente Ravenstein.

Uiteraard blijven er nog genoeg vragen over, vragen voor Herpen en omgeving! Reacties kun je geven via onderstaande reageerlink, maar de telefoon nemen we natuurlijk ook op.

We zijn benieuwd!

Reacties (6)

Henk v.d. Heijden, Schaijk (telefonisch) zei op 5 juli 2013 om 10:37
Toen ik de foto in De Sleutel zag, herkende ik de plek en het moment meteen. Er zijn twee keer officiële openingen geweest van het zwembad aan de Hertogswetering. Dit moet de tweede keer zijn geweest, rond 1960.
Ik weet dat zo zeker omdat ik meegewerkt heb aan de plaatsing van een betonnen dek aan de waterkant. Daar moest ook een damwand voor worden geslagen. De klus was aangenomen door Jan v.d.Velden uit Herpen en ik werkte daar toen als timmerman. Het beton was afkomstig van Van Dorst. Vóór deze aanpassingen was er alleen een ligwei die doorliep tot het water.

Dat er alleen meisjes op de foto staan, komt waarschijnlijk omdat de foto aan de meisjeskant was genomen. Gemengd zwemmen was daar toen nog niet an de orde. Verder zie ik tussen de badhokjes het gebouwtje voor de badmeester en het loket waar je kaartjes kon kopen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 5 juli 2013 om 10:39
Ja, @Henk, het geheugen werkt het best wanneer je 'n foto ziet van iets wat je zelf hebt gemaakt. Onze hartelijke dank voor je bijdrage!
anny van der Heijden-Leenders zei op 9 juli 2013 om 17:00
Toendertijd werd er niet gemengd gezwommen.Jongens en meisjes hadden ieder een Eigen tijd.
De Heer Bullinga is niet met zonnenbril Rechts daarvan met bril is Bullinga.Net rechts van de heer met zonnenbril is mijn vader Hr. Leenders met hoed.Toendertijd boswachter en gemeente opzichter.
Ik heb daar veel gezwommen en veel schik gehad.
Anny van der Heijden -Leenders
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 11 juli 2013 om 14:01
@Anny van der Heijden-Leenders, fijn dat u de heren met naam benoemt. Mischien vindt u het leuk nog iets te lezen over uw vader. In het archief van het gemeentebestuur van Ravenstein is nog een persoonsdossiertje van hem bewaard gebleven. Daarin zit ook een heel mooi krantenartikel over zijn zilveren jubileum in 1953. U kunt dit inzien in de studiezaal op de locatie Den Bosch. Bron: toegang 7530, inv.nr. 3107. Zie onze website (over ons) voor openingstijden studiezaal.
Frans vanThiel zei op 25 juli 2013 om 12:54
Voor zover ik me voor de geest kan halen heeft Mw. Anny van der Heijden -Leenders gelijk v.w.b. de foto van de heer Bullinga.
Bart Tonies zei op 27 augustus 2013 om 11:48
Even voorstellen, ik ben Bart Tonies en 54 jaar woonachtig in Ravenstein. In de rubriek “Kijk naar toen” vraagt u om een reactie van een foto en de gebeurtenis bij het zwembad aan de Hertogswetering te Herpen. Mijn werkzaamheden lagen als technisch ambtenaar bij de voormalige gemeente Ravenstein.
Vanuit mijn functie kan ik deze gebeurtenis op de foto wel weer terug halen in mijn herinnering.
Deze foto is gemaakt bij de officiële opening van het openluchtzwembad na een grondige renovatie. Burgemeester H. van Weegen opende het zwembad door het hijsen van de driekleur (rechts van de vlaggestok), rechts van de burgemeester staat de bosopzichter G. Leenders (met hoed) verderop is te zien H. Bullinga, directeur gemeentewerken (met bril) daarachter staat Bart Tonies, projectleider (met de grote bos haar).
Wat mij nog is bijgebleven, dat de opening heeft plaatsgevonden in de maand juni, terwijl ik in februari van hetzelfde jaar 1959 in dienst ben getreden bij de gemeente Ravenstein. Dus het was een van mijn eerste uitvoeringsprojecten.
Het staat mij nog bij, dat het oude zwembad een verwaarloosde indruk gaf, met veel achterstallig onderhoud. Een grondige opknapbeurt was niet overbodig. Zo moest onder andere de houten damwand vervangen worden. Deze werd uitgevoerd in betonwerk, wat in de uitvoering geen eenvoudige zaak was. Het werk liep hierdoor de nodige vertraging op, en er moest naarstig gezocht worden naar een andere uitvoeringsfirma, die het tot een goed einde moest brengen. Als extra toevoeging kreeg het zwembad een heuse hoge springplank en een loopbrug tot het midden van de Hertogswetering.
Het zwembad aan de Hertogswetering had vooral een knus en een gezellige sfeer, met vele herinneringen. In 1972 werd deze vertrouwde plaats verlaten, er moest plaats gemaakt worden voor het nieuwe zwembad “de Kriekenput” aan de Schaijkseweg. Toch blijft de locatie van het oude zwembad aan de Hertogswetering een aantrekkelijke plaats, nu is het ingericht als een vissersplaats. Nog steeds roept het herinneringen op aan het oude zwembad door de aanwezigheid van de damwand, de betonnen palen in de wetering, die in die tijd dienst deden voor de springplank en loopbrug.
Met vriendelijke groet,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen