i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel
Tags:

“Nonkel Joppe” vindt veilig onderkomen in huize Padua - maar wie nog meer?

vertelde op 20 augustus 2018 om 15:40 uur

De oudste is vast al ergens in de zeventig, de jongste misschien nog geen twaalf. Maar dankzij het grote bord waarmee zij poseren, weten we precies waar de foto is gemaakt en wat de aanleiding is: Belgische vluchtelingen in huize Padua in Boekel, 1914. Maar wie kent hun verhaal er achter?

Wil je de foto groter zien? Klik er dan op

 

De foto is ingestuurd door Eduard Van Gasse, kleinzoon van de man bovenaan achteraan links. Hij vertelt: “Mijn grootvader is met zijn broer (nonkel Joppe) een tijdje ondergebracht geweest bij “de broeders”. Hij heeft daar ambachten geleerd, zoals het maken van vis- of vogelnetten, het vlechten van rieten manden en het maken van wat zij in het Antwerps “krapkassen” noemden.

Dat zijn in feite dulcimers (snaarinstrumenten) die met een rietje in de linkerhand, en een plectrum in de rechterhand, werden bespeeld. Je moet dat zien als een balkvormig bakje bespannen met gewone ijzerdraad en met schroefogen als stemsleutels.”

Beide broers trokken tot in de jaren vijftig nog geregeld met de fiets van Antwerpen naar hun Nederlandse broedervrienden om hen te gaan bedanken voor de gastvrijheid in ‘De Groote Oorlog’.

Wie staan hier nog meer op de foto? Wie weet er meer over de vluchtelingen in huize Padua? Wat is het verhaal achter deze intrigerende foto? Vertel het ons!

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (12)

L.Verstraaten-Jansen , Museum de Kluis zei op 9 september 2018 om 12:06 uur

In het archief van Museum de Kluis heb ik informatie gevonden over de familie van Gasse n.l Stanislas , Willem en Eduart Nap(?) vanGasse. Een rekening waar hun naam op voorkomt is 23 februari 1915 gedateerd. In maart 1915 is er een bericht dat Stanislas in het gesticht intern is geworden.
Verder onderzoek in de stukken van de broeders kost wat meer tijd

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 september 2018 om 10:47 uur

Wat leuk Mw. Verstraaten, dat u al wat gegevens heeft gevonden over de familie van Gasse. Daar zal Eduard van Gasse echt blij mee zijn. Ik ga hem meteen mailen over uw reactie. Mocht u met elkaar in contact willen komen, dan wil ik daar graag in bemiddelen.

Eduard VAN GASSE zei op 10 september 2018 om 10:55 uur

Hartelijk dank, dat gaat inderdaad over mijn grootvader Eduardus Napoleon en zijn broer Stanislas. Willem ken ik (nog) niet. Hartelijk dank. Is er een mogelijkheid om daar een scan van te krijgen? Duizendvoud dank!!!!!

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 september 2018 om 11:53 uur

Ondertussen is het e-mailadres van Eduard doorgestuurd naar Mw. Verstraaten.

Luciën Bressers
Luciën Bressers zei op 11 september 2018 om 12:58 uur

Prachtige foto! In Vluchtoord Uden hebben o.a. de gebroeders Louis, Eduard en Stanislaw Gasse verbleven. Of dit dezelfde familie is, weet ik niet! Zie bevolkingskaartjes 1654-1655-1656

Ed Van Gasse zei op 11 september 2018 om 13:14 uur

O Luciën, zeer hartelijk dank! Ik heb de kaartjes gevonden, dat is inderdaad dezelfde familie. Nu ben ik wel eventjes zoet, met die verwijzing naar Vluchtoord Uden.

Luciën Bressers
Luciën Bressers zei op 11 september 2018 om 13:37 uur

Ed, kijk maar eens op onze website: https://www.udenarchief.nl/vluchtoord-uden

Ed Van Gasse zei op 11 september 2018 om 13:39 uur

Bedankt, Luciën, dat had ik al gedaan en ook gelijk de scan van de inschrijvingsfiche gedownload. En meteen ook maar de Heemkundige Kring van Uden gemaild.

Luciën Bressers
Luciën Bressers zei op 11 september 2018 om 15:51 uur

Hoi Ed, de kans is heel erg groot dat de mail die je naar de Heemkundekring Uden hebt gestuurd, ter beantwoording doorgestuurd wordt naar mij, de Stichting Het Uden-archief van Bressers. www.udenarchief.nl :-)

Jac Duis zei op 11 september 2018 om 18:29 uur

Ook in Budel-Dorplein was een interneringskamp voor Belgische vluchtelingen tijdens WO1. Daar zijn onlangs zelfs nog foto's van gevonden.

Luciën Bressers
Luciën Bressers zei op 11 september 2018 om 20:52 uur

Ed, Willem Van Galle komt voor in het Dienstboderegister van het Bevolkingsregister van de gemeente Boekel, waar Huize Padua onder viel/valt. Hij wordt pas op 20 april 1920 ambtshalve doorgehaald; hieruit blijkt dat zijn vertrek uit Huize Padua niet gemeld heeft bij de gemeente. Als adres in Merxem wordt gemeld Bloemstraat 38.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 september 2018 om 23:03 uur

Luciën , Ik kan hier geen duimpje zetten zoals op faceboek ;o) maar bij deze : "Goed speurwerk ! '

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 augustus 2014 om 10:57 uur

Dr. Louis Pirenne: kind van een Belgische vluchteling

vertelde op 22 juli 2015 om 11:07 uur

Belgische vluchtelingen