skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Noviciaat Stella Maris in Welberg

Het noviciaat van de Assumptionisten, dat tijdelijk was ondergebracht in een school aan de Blauwstraat in Steenbergen, kreeg in 1959 een onderkomen in het klooster in Welberg. De gemeente had de grond geschonken, met ontwerp en uitvoering van de beplanting.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016Gemeentearchitect L. Spildoorn en aannemer Chr. Van Terheijde zorgden voor de bouw. In 1967 is de communiteit opgeheven, de weinige novicen gingen naar het klooster in Bergeijk.

Het gebouw is verhuurd en later verkocht aan de Sociaal Pedagogische Dienst voor gehandicapten.

Van het gebouw weten we wel wat, maar van wat er in het klooster gebeurde eigenlijk niet. Misschien heb je er nog herinneringen aan of heb je er zelf als novice gewoond. Vertel ons je verhaal!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2016

Reacties (3)

Jan van der Kaa zei op 29 april 2021 om 12:07
In september 1958 trokken we met 16 man sterk het noviciaat in, toen nog in de Blauwstraat. Er waren vier paters, en een broeder (Br Jan). Het begon met de plechtige inkleding, waarbij de familie aanwezig mocht zijn, We hadden allemaal met zorg een "kloosternaam" gekozen. We hadden een vrij soepel reglement met voldoende aandacht voor ontspanning. Eenmaal goed op weg begon na enkele maande de bouw van het nieuwe Noviciaat op de Welberg. De fraters. wij dus, mochten daarbij een handje helpen. Pater Pancratius van de Ven kwam over om de electriciteit aan te leggen en wij mochten helpen met het bikken van de gleuven in de muur voor de plastieke buizen. Het was gedurende een kouwe winter en pater econoom moedigde ons aan met het uitreiken van een extra sigaretje. Toen kwam het voorjaar en de tuin moest worden aangelegd. In overal en met de shop in de hand - onder toezicht van pater ??? werkten we dicht bij de openbare weg. De volgende dag kregen we een vermaning: we hoefden echt niet iedereen die op de fiets voorbij kwam toe te zwaaien. We gingen ook vaak voetballen op een terrein bij de Welberg... totdat de novicen-meester ontdekte dat de jonge dames van het dorp volleybal speelden terwijl wij heel fanatiek aan het voetballen waren. Het was alles bij mekaar een mooi jaar. We verkenden de hele omgeving op onze wandeltochten. Een goede twee weken voor het einde van ons jaar werd het nieuwe huis ingezegend met een plechtige H.Mis en veel gasten. Kort daarna kwamen de nieuwe candidaten voor het Novitiaat, wij deden onze eerste tijdelijke geloften en vertrokken naar Bergeyk voor onze verdere studies. Dit was rond 25 sept 1959. Jammer genoeg verlieten enkele van onze klasgenoten ons gedurende het jaar. Maar dat hoort er bij, want zo'n jaar is bedoeld als proef-jaar. Een van die mannen kwam uit Boxtel, hij was een late roeping en had al verkering gehad. Ondanks alle monastieke pogingen kon hij zijn Marietje niet vergeten... en ging naar huis. Ik ben nu een van de laatste Nederlandse Assumptionisten en we zijn allemaal in de tachtig, met pater Arno Burg die binnenkort 100 wordt. Ik heb nog steeds volop mooie herinneringen aan ons Noviciaat.
Jan van der Kaa zei op 30 april 2021 om 00:28
Toevoegsel: Ik kon me gisteren de naam niet herinneren van een van onze paters in het noviciaat. Het was Angelinus Engelbertink, een heel serieuze man uit Twenthe.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 2 mei 2021 om 13:42
Bedankt voor deze mooie reactie, Jan. Meer dan 60 jaar geleden, maar zo te lezen zijn de herinneringen aan die bijzondere tijd nog springlevend. En dhr. Burg wens ik bij deze alvast een gedenkwaardige verjaardag toe, maar hoe kan dat anders met het bereiken van zo'n leeftijd! Heel bijzonder.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!