i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helmond
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 13 maart 2016 om 15:41 uur

Tegenwoordig valt er nog weinig van te merken. Maar pakweg een halve eeuw geleden was Nederland nog behoorlijk katholiek. En mijnheer pastoor was het gezicht van dat ‘rijke roomse leven’. Wat waren dat nu eigenlijk voor mannen Gods, die het vroeger voor het zeggen hadden in deze kerk, die ook bekend stond onder de naam O.L. Vrouw van Binderen? Vertel het ons!

Pastoor Schellekens

Denk aan pastoor Jo Schellekens, hiernaast op de foto. Herken je hem nog van vroeger? Zo nee, dan misschien wel op de foto hieronder, waarop we hem op latere leeftijd zien. Hij was de priester die als opdracht kreeg om de parochie leven in te blazen. Hij begon daarmee in 1954. De kerk was er toen nog niet. Deze opende pas een jaar later de deuren. Wel was er al sinds 1946, zo lezen we op reliwiki.nl, een kapel in gebruik op het terrein van de voormalige cisterciënzerinnenabdij Sancta Maria de Valle Imperatricis. Die stond verwarrend genoeg óók bekend onder de naam O.L. Vrouw Lelie onder de Doornen. De kerk van die naam, die werd ingewijd in 1955, was gelegen aan de Abdijlaan 2 en een sobere, grote zaalkerk van moderne architectuur. Helemaal onderaan zie je het robuuste gebouw op de foto. Het torenloze gebouw heeft inderdaad, zo lezen we wederom op reliwiki.nl, wel iets weg van een fabriek.

Pastoor Schellekens

Linksboven: Jo Schellekens, pastoor van de O.L. Vrouwekerk 1954-1970. (Fotocollectie RHCe, id.nr. 114811, fotograaf onbekend)

Links: pastoor Schellekens op latere leeftijd (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14562)

Over de kerk, pastoor Schellekens en de andere geestelijken die de parochie onder hun hoede hebben gehad weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen. We zijn benieuwd!

De O.L. Vrouw van Binderen  

De rooms-katholieke kerk O.L. Vrouw van Binderen (ook wel bekend onder de naam O.L. Vrouw Lelie onder de Doornen), ingewijd in 1956. Architect: C. Roffelsen. Foto gemaakt op 28 april 1989. De kerk was toen al vijf jaar gesloten. In 2005 werd het voormalige godshuis gesloopt. (BHIC, PNB001028772)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (9)

Carin Verdonschot Cornelissen zei op 1 juni 2018 om 00:23 uur

Pastoor Schellekens was een hele lieve pastoor en woonde samen met juffrouw Hetty in de pastorie naast het kleuterschooltje in Binderen.
Hij was modern en heel begaan met kinderen. Hij kwam met ons spelen in de speeltuin die achter de pastorie en kleutrschoolwas. Hij keek dan over de heg van zijn tuin en groette alle kinderen.. Ik mocht altijd bij hem en juffrouw Hetty thee komen drinken. Op een keer kwam hij op school vragen wie er misdienette wilde worden. We kregen een wit kleed aan en mochten helpen in de mis. De ene keer de jongens en de volgende de meisjes. Met Sinterklaas verzamelde de pastoor samen met de school cadeautjes voor arme kindertjes in Afrika . Speelgoed waar je niet meer meespeelde werden meegebracht door de kinderen en verzameld in de hal van de school. Pastoor Schellekens zorgde ervoor dat ze op de goede bestemming terecht kwamen. Jaren later heb ik gehoord dat hij naar Afrika was verhuisd. Iedereen hield van hem van jong tot oud. En met zijn 25 jarig priesterfeest, was er een week feest. We hadden met school heel lang geoefend aan een muziekel dat resulteerde in een week optreden in het oude Sobrietas in de Molenstraat . De jongens van de Titus brandsma school en de meisjes van de onze lieve vrouwe van Binderen lelie onder doorne. Alle kinderen van de parochie deden mee. Ook mochten we bij hem komen knutselen op woensdagmiddag en mevrouw Segers hielp ons dan. Meneer pastoor ging dan op huisbezoek. En juffrouw Hetty zorgde voor de thee. Een super fijne man met een groot hart.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 juni 2018 om 08:42 uur

Wat een mooie herinneringen Carin, aan deze speciale pastoor. Echt iemand die midden tussen de mensen stond, zo te lezen. Bedankt voor het delen van deze herinneringen met ons.

Joep Iven zei op 22 januari 2019 om 16:03 uur

Ik lees jullie bijzondere herinneringen aan de eerste pastoor van de parochie "Binderen", Jan (en niet Jo) Schellekens, afkomstig uit Soerendonk.
Inderdaad een bijzonder aardige man. Met Jan Oomens was hij kapelaan van de Leonardusparochie. Omstreeks 1955 werd hij "bouwpastoor" van de nieuwe parochie Binderen.

Toen ik mijn ouderlijk huis aan de Bakelsedijk verliet betrok ik met mijn eerste (2006 overleden) vrouw Netty Schriks een van de nieuwe flats aan de Vinkelaan.

Ik was toen journalist bij de Helmondse Courant. Jan Schellekens wist mij snel te vinden toen hij plannen maakte voor een parochieblad. Meteen werd ik onbezoldigd "hoofdredacteur" van de Stem van Binderen.

Toen Schellekens met emeriaat ging verrichtte hij als assistent/hulppastoor hand- en spandiensten bij enkele parochies. Hij is bij mijn weten nooit in Afrika terechtgekomen. Zijn laatste jaren sleet hij als pastoor van de parochie in het Gelderse Heumen. Zijn trouwe huishoudster vergezelde hem.

Joep Iven, rusteloze journalist in ruste.
Jan 2019

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 23 januari 2019 om 10:52 uur

Ik heb het opgezocht, en de pastoor blijkt Johannes Schellekens te heten (wat de verwarring tussen Jo en Jan verklaard: beiden komen van Johannes). Hij klinkt overigens echt als een bijzondere man en pastoor- bijvoorbeeld doordat hij je wist te overtuigen hoofdredacteur te worden van het nieuwe parochieblad. Wat zijn tijd in Afrika betreft, hoop ik dat iemand anders misschien het verlossende woord daarover uit kan spreken...

Carin Verdonschot Cornelissen zei op 25 januari 2019 om 03:31 uur

Ja ik weet zeker dat de pastoor naar Afrika is vertrokken met juffrouw Hetty. En ze zijn samen teruggekomen naar Helmond. Hij woonde tot aan zijn overlijden in de nieuwe flat in of bij de Christinalaan. Ze zijn er nieuw ingekomen.. Ik had hem 40'jaar niet gezien en ze konden mij nog steeds.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2019 om 12:11 uur

Hebben we het dan toch over twee verschillende pastoors Schellekens?

Carin Verdonschot Cornelissen zei op 25 januari 2019 om 14:21 uur

Mariet
In de zomer heb ik een flinke discussie met een vriendin gehad. Marij had het over vroeger. Ze vertelde dat haar vader en moeder vroeger door pastoor schellekens flink onder druk werden gezet omdat ze te weinig kinderen hadden.
Ik: ik snap er niks van, pastoor Schellekens was kei lief en modern.
Marij : Echt niet, ik:: wel.
Marij: Weet ik zeker, is altijd onze pastoor geweest. Ja en de onze ook zei ik.
Nou , dat ging zo maar door. Echt , tot marij zo rood werd van woede, dat ik zei je hebt gelijk. Op internet opgezocht en bleken we een flinke discussie te hebben gehad over 2 verschillende pastoors. We kwamen erachter door de leeftijd die ze zei. Haar pastoor was vroeger al een oude man. Maar mijn herinnering was Jan een jonge sportieve kerel. Dus mijn Pastoor was Jan van Binderen .En die van haar van de Leonardus. Ik heb hele fijne herinneringen en ook omdat mijn vader altijd met feestdagen en feesten voor het diner zorgde. Ik ben zelfs nog misdienette geweest met elke andere uit de klas. Ik zat toen op de lieve vrouw van Binderen .
Ik heb trouwens ook nog een foto van hem van het priesterfeest en van de musical die wij toen vier dagen hebben opgevoerd in het Sobrietas . In de Molenstraat waar nu de action is.

Egbert zei op 25 januari 2019 om 14:25 uur

Nederlands Bidprentjes Archief:

Naam: Johannes (Jan) Schellekens
Achternaam: Schellekens
Voornamen: Johannes (Jan)
Geslacht: Man
Geboortedatum: 28-11-1915 Geboorteplaats: Valkenswaard
Overlijdensdatum: 02-08-2000 Overlijdensplaats: Helmond
Leeftijd: 84 jaar
Priester gewijd 25-07-1942 in de St. Jan te 's-Hertogenbosch
Oprichter van Parochie O.L. Vrouw van Binderen te Helmond
Begraafplaats Kerkhof te Heumen

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 29 januari 2019 om 12:42 uur

Wat verwarrend, deze twee pastoren Schellekens. Leuke discussie waar je over verteld trouwens, Carin, het klinkt heel herkenbaar om zo te ruziën over wat uiteindelijk een misverstand blijkt te zijn. Als je wilt dat de foto die je noemt bij je reactie komt te staan, dan kan je hem mailen naar info@bhic.nl; dan regelen we dat voor je. Foto's zijn in ieder geval altijd welkom.
Egbert, bedankt voor je reactie. Het is een goede aanvulling bij de zoektocht naar informatie over pastoor Schellekens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: