i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 20 november 2017 om 15:13 uur

De O.L. Vrouw van Fatima in Tilburg werd in 1947 in gebruik genomen. Deze wederopbouwkerk kwam uit de koker van architect J.H.A. Bedaux. We zijn benieuwd naar verhalen over het roomse leven dat zich in de parochie afspeelde en over de pastoors en kapelaans van vroeger. Je kunt ze hier met ons delen.

De O.L. Vrouw van Fatimakerk was een opvallend huiselijk gebouw uit de vroege wederopbouwjaren. Zoals vele andere Brabantse kerken kreeg ook deze in de late twintigste eeuw te maken met teruglopende bezoekersaantallen tot op het punt dat het aan de katholieke eredienst werd onttrokken. Dat gebeurde bij de O.L. Vrouw van Fatima in 1980. Tien jaar later werd het gebouw gesloopt.

Wat overblijft zijn de herinneringen aan het roomse leven van toen, bijvoorbeeld aan de geestelijkheid. Was jij een van de parochianen van de O.L. Vrouwekerk in de jaren vijftig of zestig?

De r.k. kerk O.L. Vrouw van FatimaDe kerk O.L. Vrouw van Fatima (foto: A. van Beurden (Leo van Beurden), bron: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 024830)

Dan zul jij je vast nog wel meneer P.A. van der Velden herinneren. Deze pastoor werd in augustus 1946 ingehaald in de parochie en ook in de roerige Sixties nog droeg hij daar de H. Mis op. Kapelaans uit die periode waren Edm. IJsseldijk en Jac. de Mooij.

Op de onderste foto zien we pastoor Van der Velden  tijdens een bezoek aan het Tilburgse bedrijf Volt op 28 augustus 1964. Bij deze gelegenheid was er hoog bezoek. Vooraan op de foto zien we de altijd goedlachse bisschop van Den Bosch, Mgr. Bekkers.

De anderen op de foto zijn, van links naar rechts, pastoor Völker van Broekhoven, deken Van Oort (Tilburg), dhr. Fruithof (hoofd Electro Technisch Laboratorium), dhr. Verhoeven (hoofd productie-afdeling Condensatoren), Bekkers en ir. Meijer (directeur van Volt). Rechts zien we gebouw Z, de condensatorenhal of jubileumhal waar toen de fabricage of productie van condensatoren plaatsvond.

Pastoor Van der VeldenPastoor Van der Velden en Mgr. W. Bekkers tijdens een bijeenkomst van aalmoezeniers in Tilburg. (Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-1A241)
Pastoor Van der Velden  

Pastoor Van der Velden (tweede van links) op bezoek bij Volt, 1964. (Foto: , id.nr. 038654)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (10)

Rini de Groot. zei op 20 november 2017 om 15:49 uur

Bezit het boekje' Fatima, een boodschap voor deze tijd.'
Van Pastoor P. v. d. Velden.
Nadat op school een Geestelijke er over had verteld,
Nam Mister Klösters een stel boekjes af en moesten wij
onze buurt daarmee langs de deur leuren voor de prijs van fl. 1.00
Een mevrouw uit de buurt zei, tis dat jij het bent.
Het was in begin jaren '50 voor een 30 blz. tellend boekje ook veel.
De geloofwaardigheid, wat mij altijd dwars zit, het laatste geheim dat 13 october 1960 bekend gemaakt zou worden is nooit naar buiten gebracht.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 21 november 2017 om 10:24 uur

Ik denk dat je onze collega's in Tilburg blij kunt maken met dit boekje! Ik tref het niet aan in hun bibliotheek of in een parochiearchief.
Op wikipedia vond ik informatie over het laatste geheim, dat jou nog altijd dwars zit:
Het derde geheim was lange tijd alleen bekend bij het Vaticaan. Dit geheim zou in 1960 openbaargemaakt worden door de paus[1]. Pas in 2000 werd het geheim door Vaticaan-woordvoerder Joáquin Navarro-Valls bekendgemaakt. In het visioen figureert een in het wit geklede bisschop die wordt neergeschoten terwijl hij met het kruis tussen talloze gedode martelaren loopt. Dit visioen verklaart achteraf waarom het derde geheim een profetie was van de aanslag die Mehmet Ali Ağca in 1981 pleegde op paus Johannes Paulus II. Die aanslag vond eveneens plaats op 13 mei en de paus gelooft daarom dat het aan Onze-Lieve-Vrouw van Fátima te danken was dat de kogel in zijn buik, en niet in zijn hoofd terechtgekomen was. Later werd de operatief verwijderde kogel verwerkt in de kroon van het beeld van Maria van Fátima.

Overigens is het derde geheim van Fátima ook wel in verband gebracht met paus Johannes Paulus I, met name door degenen die beweren dat de paus geen natuurlijke dood stierf maar zou zijn omgebracht.[2]

paul spapens zei op 23 januari 2018 om 14:30 uur

Beste Rini, heb je dat boekje nog? Ik zou het graag in willen zien voor een boek dat ik aan het schrijven ben over de wijk fatima in tilburg, bedankt alvast voor de reactie en houdoe, paul spapens paulspapens@home.nl

Rini. zei op 23 januari 2018 om 21:49 uur

Ja Paul.
Ik kan niks weggooien en je mag het zeker inzien.

paul spapens zei op 24 januari 2018 om 10:29 uur

Beste Rini, allereerst: fijn dat je reageert! en tof dat ik het in kan zien. zou je me willen bellen zodat we een afspraak kunnen maken: 06-38891692

Monique van Amelsfoort - Bertens zei op 16 januari 2019 om 21:17 uur

kijkende naar de foto's herinner ik Pastoor van der Velden ook nog heel goed. EN ik heb op Fatima mijn H.Vormsel mogen doen en sta op de foto in de Kerk met mgr Bekkers. Vanaf mijn geboorte in 1957 tot aan mijn huwelijk in 1982 heb ik samen met ons gezin van 14 kinderen in de Pagestraat op Fatima gewoond!

Rini de Groot. zei op 16 januari 2019 om 22:06 uur

Monique.
‘Op Fatima’ gewoond.
Was dat het ‘Kerkdorp’ in Tilburg ?
Prachtig om als kind bij Mgr. Bekkers op de foto te staan!

Frank Bertens zei op 16 januari 2019 om 23:01 uur

Zoals mijn zus Monique al schreef woonden we in de Pagestraat. Ik was de eerste van ons gezin die in de parochie Fatima gedoopt werd. (Feb. 1949). Daarvoor vielen we nog onder Broekhoven.

Ad Diepstraten zei op 29 maart 2019 om 14:17 uur

Met Paul Pahlplatz was ik misdienaar in 1956-57-58
Met kerstmis om 4..00 uur de nachtmis bij de fraters
Ik heb nog fot's van het misdinaarsuitstapje naar Velsen
\ad \diepstraten Veldhoven

Frank Bertens zei op 29 maart 2019 om 14:29 uur

Hallo Ad. Het begint me te dagen. Ik was tot ik naarO Odulphus ging acoliet. Ik heb ook nog foto's van een misdienaar uitstapje naar het Tilburgs dierenpark met kapelaan Kurstjens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: