i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Mill en Sint Hubert
Tags:

Ode aan de Brabander: als eerste naar Amerika (om nooit meer terug te keren)

vertelde op 27 augustus 2019 om 13:05 uur

In 'Ode aan de Brabander' maken we tijd voor alle gewone mensen die Brabant hebben gemaakt tot wat het nu is. Dit keer maken we kennis met Hendrikus Gerrits (1817-1909) uit Mill die in 1848, samen met zijn moeder, als één van de eersten vanuit Brabant de verre sprong naar de Verenigde Staten van Amerika waagt.

Eerst even terug naar onze eigen provincie, halverwege negentiende eeuw. Door de aardappelziekte, overgewaaid uit Ierland, mislukt de ene na de andere oogst. Een regelrechte ramp die tot armoede en honger leidt. Met de allerlaatste spaarcentjes laten moeder en zoon Mill achter zich, op naar het Nieuwe Land.

Havenplaats

Een grote – en in die tijd vrijwel onomkeerbare – stap, met veel kosten en nog meer gevaar. Zelfs het eerste traject, naar Rotterdam, is voor Hendrikus en zijn moeder een hele onderneming. De kans is groot dat ze Mill en omgeving niet eerder hebben verlaten. Eenmaal in de havenplaats moeten ze wachten tot hun schip klaar is voor vertrek, iets dat soms wel eens een paar weken kan duren.

In maart 1848 vertrekken vanuit Rotterdam drie houten zeilschepen, de ‘America’, de ‘Libra’ en de ‘Maria Magdalena’. Bestemming: de staat Wisconsin in Noord Amerika. Gerrits en zijn moeder vertrekken met de Libra. Aan boord bevinden zich in  320 passagiers, veel meer dan dat de schepen eigenlijk aan kunnen. Dat betekent dringen geblazen.  

Vermoedelijk zijn de bedden van Hendrikus en moeder Antonia op het schip niet veel meer dan een houten plank. Eten aan boord is karig en sanitaire voorzieningen minimaal. Een deel van de emigranten sterft voordat ze in Amerika aankomen. Antonia zal zeer verzwakt zijn aangekomen in het Nieuwe Land. Korte tijd later – op 27 mei 1848 om precies te zijn – overlijdt ze. Hendrikus, Henry in de States, staat er alleen voor. Samen met andere emigranten gaat hij naar een Hollandse kolonie en wonen in een nieuw stadje, Hollandtown genoemd, in het zuidwesten van Brown County.

Blind

Door keihard te werken, weet Henry het hoofd boven water te houden. Hij trouwt op 28 september 1851 met Theodora Koenen, en ze krijgen twee kinderen: Antonia (1855) en Henry (1859). Maar het lot is vader Henry maar matig gezind. Hij raakt zijn zicht kwijt, en slijt de laatste 25 jaar in volledige donkerte. Theodora sterft op 80-jarige leeftijd op 27 september 1896. Henry bereikt de respectabele leeftijd van 92 jaar. Hij overlijdt op 30 mei 1909 in Hollandtown, in het huis van zoon Henry – die inmiddels getrouwd met is Bardine van der Loop. Zijn dochter Antonia trouwt met Henry Brochtrup. In hun aanwezigheid vindt de afscheidsdienst van vader Henry plaats in de St. Francis Church.  

Met veel dank aan Wim Jaegers voor deze tip!

Henry Gerrits op latere leeftijd in Hollandtown

bidprentje van zoon Henry, geboren en getogen in de VS

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 april 2019 om 11:46 uur

Újese tongval in Amerikaans Little Chute

vertelde op 26 juni 2019 om 18:30 uur

"Hebben ze in Amerika geen kont?"