skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Oefening baart kunst, ook in Ravenstein

Op zaterdag 20 november 1993 hield Sinterklaas zijn officiële landelijke intocht in Ravenstein. Tijdens de rijtoer van de bisschop hielden de camera’s van de NOS het vaandel van Muziekvereniging Sint-Hubertus uit buurdorp Herpen opvallend lang in beeld. Dat deed de vraag rijzen of de stad Ravenstein op dat moment ook een soortgelijk muziekgezelschap rijk was.

een oud kiek van OBKGelukkig kunnen we deze vraag met een volmondig “ja” beantwoorden. Immers, in 2015 vierde Stadsharmonie “Oefening Baart Kunst” (OBK) uit Ravenstein haar 125-jarig jubileum. Onder andere met de uitgave van een prachtig gedenkboek met de titel “Een ‘kranig korps’ in Ravenstein”. Daarin wordt 15 mei 1890 als oprichtingsdatum genoemd. 

Op dat moment valt er in het stadje op cultureel gebied weinig te beleven. Er is een parochieel kerkkoor en ook een Liederentafel, Ravo’s Lust, en daar houdt het zo ongeveer mee op. Enkele middenstanders en arbeiders vinden dat te mager. Een van hen is de 35-jarige zadelmaker Segebertus van Duren. Vanuit zijn geboorteplaats Grave weet hij wat een muziekgezelschap voor de lokale samenleving kan betekenen, want daar bestaat al sinds 1845 een harmonie. Van Duren neemt dan ook het initiatief tot de oprichting van een Ravensteinse muziekvereniging. Deze actie wordt van harte ondersteund door het gemeentebestuur, in de persoon van burgemeester Reinier van Claarenbeek. Van hem is ook de eerste donatie aan de jonge vereniging afkomstig: twee gulden, betaald op 15 mei 1890.

Al op 20 augustus 1890 presenteert het gezelschap zich aan de stad, met een serenade voor de burgemeester en andere ereleden. Er zijn alleen koperen blaasinstrumenten en slagwerk te horen, dus is er sprake van een fanfare. Pas in 1917 zal de omvorming tot harmonie plaatsvinden. In de zomer van 1890 moet het instrumentarium nog worden geleend, maar blijkt de fanfare al wel een naam te hebben: Oefening Baart Kunst, ofwel OBK.
In juli 1893 durft OBK zich ook in Grave te vertonen, op uitnodiging van zustervereniging Harmonie Concordia. Volgens de Graafsche Courant van 15 juli werden de verschillende nummers “over het algemeen correct uitgevoerd, en droegen de onverdeelde goedkeuring weg van het (…) publiek; ten bewijze daarvan het applaus dat telken male weerklonk.” Nee, OBK-lid Segebertus van Duren hoefde zich zeker niet te schamen ten overstaan van zijn vroegere stadsgenoten!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad.

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.