skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Oer-Kriekeput

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 31 augustus 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Zwembad De Kriekeput is een begrip in de regio, maar wie het pas heeft ontdekt, zal bij deze foto toch opkijken. In de zestiger jaren was er nog geen sprake van een flexibele overkapping die het seizoen met enkele maanden verlengt. Ook werd het water niet kunstmatig verwarmd, maar dat maakte voor de zwemmers van toen weinig uit.

Zo’n zwembad was vooral een ontmoetingsplek waar je na school zo snel mogelijk heen fietste, want in de tijd van deze ansichtkaart was gemengd zwemmen waarschijnlijk wel toegestaan.

Ook gezinnen met kinderen kwamen er recreëren. Bijzonder was dat De Kriekeput een tijdlang werd uitgebaat door meer dan één gemeente: naast Ravenstein waren Berghem en Schaijk erbij betrokken.

We zijn benieuwd naar verhalen: van stellen die elkaar daar leerden kennen, van badmeesters en over jouw eerste zwempogingen. Dus overwin je schroom en reageer via onderstaande link.

Reacties (19)

Jeroen Arts zei op 31 augustus 2012 om 19:30
Deze foto is niet van De Kriekeput. Het is het Oude Zwembad in de Hertogswetering aan de Hertogstraat, bij de hoek met de Sint Sebastianusstraat in Herpen (de Brug). Het was denk ik niet veel meer dan wat duikplanken en kleedruimten. Als je goed kijkt kun ook nu nog je in de Hertogswetering de betonnen palen zien waar de duikplanken op rustten. Tegenwoordig zitten hier vaak vissers of staan er wat auto's geparkeerd.
De Kriekeput werd pas een hele tijd later gebouwd in Herperduin, aan de andere kant van het dorp.
Jeroen Arts zei op 31 augustus 2012 om 21:57
Bij de latere Kriekeput stond naast de ingang altijd een caravan, waarin badmeester Marlon woonde in het zomerseizoen. Hij was de vaste badmeester in de jaren '80 en begin jaren '90. Ook was er altijd een ouder echtpaar dat de fietsenstalling beheerde. Voor een dubbeltje werd je fiets bewaakt. Je kreeg dan een bonnetje dat met een niettang werd vastgemaakt aan de fiets. Op een gegeven moment was dat echtpaar (na onenigheid met het bestuur???) gestopt. De allereerste keer dat wij met ons gezin naar de Kriekeput gingen kon ik me helemaal geen voorstelling maken van een zwembad met zo'n naam. Ik weet nog dat ik dacht: "Wat is nu een put waarin je kunt krieken?"
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 2 september 2012 om 13:01
@Jeroen,dank voor je correctie en het met persoonlijke herinneringen gelardeerde verhaal dat je erbij vertelde! Blijkbaar is De Kriekeput dus pas in de jaren '70 van start gegaan. We komen dat zwembad ook dan pas tegen in de gemeentearchieven van Berghem, Schaijk en Ravenstein, als gemeenschappelijke regeling.
Kees van Dongen zei op 5 september 2012 om 15:00
Dat de naam de Kriekeput niet klopte weten jullie inmiddels.
Als badmeesters hebben een aantal studenten in het zwembad gewerkt o.a.Fien Vermeulen uit Nijmegen
Frans van Dooren uit Ravenstein, Toon Jagers uit Grave, Do vd Hoeven uit Berghem of Oss, Camiel Verhamme uit Berghem,Door Smits uit Ravenstein en Riet van Rossum uit Herpen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 5 september 2012 om 15:26
@Kees, 'badmeester' zal zeker 'n plezierig baantje zijn geweest voor studenten. Daar zitten overigens wel enkele bekende namen bij...
Onze hartelijke dank!
Henk zei op 5 september 2012 om 20:00
Een tijd om nooit te vergeten!
Tijdens de lagere school kreeg ik daar m'n eerste zwemlessen.
Midden door het 'zwembad' liep een loopbrug met aan de rechterkant het'ondiepe water' waar de niet zwemmers mochten zwemmen en aan de linkerkant 'het diepe' voor de gediplomeerde zwemmers.Het was allemaal heel sobertjes met die houten kleedhokjes,maar hebben er altijd wel heel veel lol beleefd. Heb daar ook mijn eerste vriendinnetje Beppie ontmoet, geweldig knap ding, bleu als ik was heb ik uiteindelijk toch voor mijn vrienden gekozen. Verder herinner ik mij dat er zo nu en dan veel dazen zaten die je lek pikten. Bij 'de Brug' verhuurde ze toen roeibootjes waar je natuurlijk wel gebruik van maakte als je verkering had. Prachtige tijd!!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 6 september 2012 om 08:38
@Henk, mooi verhaal! Soberheid was toen heel gewoon; jullie waren er tevreden mee. En natuurlijk voelen we met je mee wat Beppie betreft - maar hoogstwaarschijnlijk is het met jullie allebei nog goed gekomen!
Henk Willems, Schaijk (telefonisch) zei op 7 september 2012 om 12:31
Ik woon in Schaijk, maar ben geboren en getogen in Herpen. Vandaar dat ik het zwembad in de Hertogswetering goed heb gekend. Dat was er vanaf ongeveer 1955, toen ik nog op de lagere school zat. Zoals velen van mijn leeftijdgenootjes heb ik daar leren zwemmen.
Begin jaren '60 werd het water van de Hertogswetering afgekeurd voor het zwemmen, vooral vanwege de waterratten en vissen. Toen kwam het weiland van mijn grootvader, Doruske Janssen, in aanmerking voor een nieuw zwembad. In dat weiland lag 'n kuil met water waarin 's zomers krekels zaten, vandaar dus de naam Kriekeput!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 7 september 2012 om 12:32
Leuk, @Henk, dat je ons 'en passant' vertelde waar de naam Kriekeput vandaan komt!
Annie Adriaans, Herpen (telefonisch) zei op 7 september 2012 om 12:37
Toen ik in de jaren '50 op de lagere school in Herpen zat, bracht ik met mijn vriendinnen ook veel tijd door in het zwembad. Meteen uit school gingen we erheen, met boterhammen bij ons.

In de Hertogswetering behaalde ik ook mijn A-diploma. Dat ging zo: eerst op de buik de wetering over zwemmen en terug, dan hetzelfde op de rug. Vervolgens moest je onder water zwemmen en een handje zand van de bodem opduiken en laten zien. Tenslotte dook je vanaf de hoge duikplank het water in. Ging dat allemaal goed, dan had je je eerste zwemdiploma.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 7 september 2012 om 12:40
@Annie, dankzij jou weten we nu hoe het afzwemmen voor het A-diploma in zijn werk ging! Het lijkt nu iets van niks, maar ik weet bijna zeker dat jullie het toen heel spannend vonden.
Henk v.d. Heijden, 78 j., uit Schaijk (telefonisch) zei op 12 september 2012 om 11:38
Ongeveer midden jaren '50 heb ik nog meegewerkt aan dit zwembad. Ik was in dienst bij het aannemersbedrijf van Jan vd Velden uit Herpen. Overigens stonden de kleedhokjes er toen al enkele jaren.
Wij maakten de betonnen rand tussen de ligwei en de Hertogswetering, en ook een damwand, betonnen palen, de loopbrug en de duikplank. Die palen kun je nu nog zien.
Toen ik getrouwd was, heb ik er nog zwemles gehad, samen met 'n aantal leeftijdgenoten. Wij deden dat om half 7 's morgens, voordat we naar ons werk gingen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 12 september 2012 om 11:41
@Henk, je vertelde weer eens heel wat anders over dit zwembad, dat klaarblijkelijk in meer fasen is aangelegd. Eerst was het 'wild zwemmen' in de Hertogswetering, daarna kwamen er kleedhokjes en tenslotte maakten jullie er een echt zwembad van.
Conny van Dijk zei op 7 oktober 2012 om 20:51
De naam Kriekeput komt uit de fabel van Reinaard de Vos en was de bosvijver waar de schat begraven zou liggen. Deze naam is in 1971 gegeven aan het openluchtzwem aan de Schaijkseweg, dat door Ravenstein, Schaijk en Berghem werd gebouwd en geexploiteerd.
De naam kwam als winnaar uit een wedstrijd.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 8 oktober 2012 om 09:23
@Conny, bedankt! Jouw informatie lijkt me zeer betrouwbaar. Toch ben ik benieuwd hoe het dan zit met de waterkuil in het weiland van Doruske Janssen....
Ton Driessen zei op 6 maart 2013 om 15:13
Tijdens de aanleg van De Kriekeput aan de Schaijkseweg (tegenover het huis van de Boswachter) liepen mijn oma (Drika Megens-School) en ik regelmatig een rondje om de bouwplaats. Geweldig vond ze het dat er vur de keindur zo'n mooi zwembad werd gebouwd.
Maanden later ondervond ze wat het zwembad voor haar en mijn opa zou betekenen.
Door de drukte die ontstond ging iedereen zijn fietsen illegaal plaatsen. Alleen diegene die mijn opa en oma kende (dat waren er plotseling heel heel veel) mochten hun fiets gratis achter het huis bij het kippenhok parkere. Helaas kwam door het grote aantal fietsen (de fietsenstalling leek wel verplaatst van De Kriekenput naar Schaijkseweg 2) aan het einde van de zomer een einde aan.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 7 maart 2013 om 10:50
Betalen voor parkeren, Ton, werd ook toen al vermeden als 't mogelijk was, ook door fietsers. Maar hoe lukte het jouw opa en oma om al die fietsen weg te krijgen? Natuurlijk was het zwemseizoen ongeveer voorbij, maar toch....
Ton Driessen zei op 7 maart 2013 om 14:08
In mijn jonge jaren van 1965 (lagere school) tot ongeveer 1975 logeerde ik (als ik de kans kreeg) tijdens de weekeinden bij mijn opa en oma. Maar tijdens de vakanties was het vaste prik, logeren en verwend worden bij ons oma met o.a ijsjes van Anna Fleuren (zij was de lokale ijscovrouw) en met opa (om 6 uur 's-morgens) mee naar de houtschuur.
Ik weet nog dat tijdens een fietstocht naar de schuur mijn opa mij vroeg of ik de jongens en meisjes ( allemaal vrienden en vriendinnetjes enz. van de kleinkinderen van mijn opa en oma - ze hadden er toen al ruim 20) om hen te verwittigen dat het stallen niet langer was toegestaan i.v.m. de overlast.
Iedere keer als er iemand kwam vragen of zij of hij de fiets mocht stallen of wanneer er een bekende de fiets kwam ophalen of stallen heb ik (gewichtig als ik dat toen vond) opa's nieuwe verordening uitgelegd.
Het heeft nog wel een seizoen of wat geduurt voordat de rust voor Schaijkseweg 2 was weergekeerd.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 8 maart 2013 om 10:32
Ik kan me voorstellen, @Ton, dat de kleinkinderen van jouw opa en oma in die tijd erg veel vriendjes en vriendinnetjes hadden. Het zullen ook jouw vrienden zijn geweest, maar je hebt je dapper van je taak gekweten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen