skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Om je bord bij op te eten...

Gezellig allemaal samen uit één schotel eten was in de middeleeuwen heel gewoon. Maar ook in ons Brabant zie je nog lang het gezamenlijk een vorkje prikken. Sinds de 13e eeuw is het gebruik van borden, ofwel telloren, bekend. Hiervoor worden gewoon sneden roggebrood gebruikt.

Aan tafel in Haaren, jaren '50Nadat de inhoud van het bord opgegeten is, verdwijnt ook het bord richting de maag. Omdat borden van brood gauw kliederig worden, gaat men al snel over tot het gebruik van gedraaide houten plankjes. Ze kosten niet veel en na gebruik worden ze weggegooid. In grafelijke rekeningen uit de late middeleeuwen worden ze bij duizendtallen tegelijk vermeld.

Pannenkoeken eten in Zeeland, 1988Hierbij een recept uit 1510 voor oudvaderlands gebak, waarbij het deeg uitgerold moet worden in een ronde schijf als een telloor, ofwel de afmeting van een bord. Het heet Roffioelen ofwel ravioli van appelen en noten. Met dit recept zul je in deze feestmaand zeker eer inleggen.

Voor de vulling vermeng je onderstaande ingrediënten:

200 gram gepelde hazelnoten en walnoten, gehakt
2 stevige appels, Goudrenetten, in stukjes
100 gram poedersuiker
kardamom of gemberpoeder
kaneel

Deeg

400 gram bloem
30 gram gist
2,5 deciliter melk
6 gram zout

Feesteten in de psychiatrische inrichting Voorburg te Vught, 1962Maak een beslag met deze ingrediënten en laat het deeg toegedekt een uur rijzen. Rol het deeg uit tot 8 grote ronde koeken met een middellijn van 20 cm.

Leg de vulling midden op het deeg en slaan deze dubbel om de vulling. Plak de randen al knedend op elkaar. Bak de Roffioelen ongeveer zes minuten gaar in heet frituurvet.

Reacties (2)

Henk Beijers zei op 9 december 2015 om 13:51
Hoe kom je toch aan die mooie passende foto's bij je verhaal. Stuur het recept maar in naar 'Heel Holland bakt' wie weet doen ze er iets mee!? Lekker op z'n middeleeuws kokkerellen!
Rini de Groot zei op 10 december 2015 om 22:44
Bij een evenement in het Eindhoven Museum werd de soep door de
Herbergier geserveerd in een, licht gebakken brooddeeg, kommetje.
De opzet was om nadien ook dàt kommetje op te eten, maar de meeste
gasten wandelde over het museumterrein en voerde ze aan de varkens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen