i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Om je bord bij op te eten...

vertelde op 9 december 2015 om 12:15 uur

Gezellig allemaal samen uit één schotel eten was in de middeleeuwen heel gewoon. Maar ook in ons Brabant zie je nog lang het gezamenlijk een vorkje prikken. Sinds de 13e eeuw is het gebruik van borden, ofwel telloren, bekend. Hiervoor worden gewoon sneden roggebrood gebruikt.

Aan tafel in Haaren, jaren '50Nadat de inhoud van het bord opgegeten is, verdwijnt ook het bord richting de maag. Omdat borden van brood gauw kliederig worden, gaat men al snel over tot het gebruik van gedraaide houten plankjes. Ze kosten niet veel en na gebruik worden ze weggegooid. In grafelijke rekeningen uit de late middeleeuwen worden ze bij duizendtallen tegelijk vermeld.

Pannenkoeken eten in Zeeland, 1988Hierbij een recept uit 1510 voor oudvaderlands gebak, waarbij het deeg uitgerold moet worden in een ronde schijf als een telloor, ofwel de afmeting van een bord. Het heet Roffioelen ofwel ravioli van appelen en noten. Met dit recept zul je in deze feestmaand zeker eer inleggen.

Voor de vulling vermeng je onderstaande ingrediënten:

200 gram gepelde hazelnoten en walnoten, gehakt
2 stevige appels, Goudrenetten, in stukjes
100 gram poedersuiker
kardamom of gemberpoeder
kaneel

Deeg

400 gram bloem
30 gram gist
2,5 deciliter melk
6 gram zout

Feesteten in de psychiatrische inrichting Voorburg te Vught, 1962Maak een beslag met deze ingrediënten en laat het deeg toegedekt een uur rijzen. Rol het deeg uit tot 8 grote ronde koeken met een middellijn van 20 cm.

Leg de vulling midden op het deeg en slaan deze dubbel om de vulling. Plak de randen al knedend op elkaar. Bak de Roffioelen ongeveer zes minuten gaar in heet frituurvet.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Henk Beijers zei op 9 december 2015 om 13:51 uur

Hoe kom je toch aan die mooie passende foto's bij je verhaal. Stuur het recept maar in naar 'Heel Holland bakt' wie weet doen ze er iets mee!? Lekker op z'n middeleeuws kokkerellen!

Rini de Groot zei op 10 december 2015 om 22:44 uur

Bij een evenement in het Eindhoven Museum werd de soep door de
Herbergier geserveerd in een, licht gebakken brooddeeg, kommetje.
De opzet was om nadien ook dàt kommetje op te eten, maar de meeste
gasten wandelde over het museumterrein en voerde ze aan de varkens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 november 2011 om 16:18 uur

Mooi maar hard werk: de bakker

vertelde op 18 december 2014 om 10:03 uur

Kerstsfeer in Ravenstein