i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Onbekend object in ‘Vierhuukske’

vertelde op 8 maart 2012 om 16:09 uur

Ongeveer op de plek van het Dorus Hoeksplantsoen stond tot 1975 een complex arbeiderswoningen. Het vormde min of meer een driehoek, die desondanks ’t Vierhuukske werd genoemd. De foto is gemaakt rond 1920, toen deze woningen echt aan de stadsrand stonden.

Op het binnenterrein, achter de huizen, had elk gezin z’n eigen tuin. Vooraan in deze tuinen, althans op de foto, stond een torentje.

Wij vragen ons af of het soms een watertoren was. Dit gebouwtje komt namelijk niet meer voor op een latere foto waarop de grote watertoren is te zien die nu in gebruik is als moskee. Ook op de prachtige site van het vierhuukske  konden we het torentje niet ontdekken. 

Welke Ossenaren maken ons wijzer? Reageer via onderstaande link of bel ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (18)

Jan van den Oever zei op 10 maart 2012 om 16:07 uur

Op de site van WatWasWaar vind ik in sectie C blad 1 op nummer 157 een pakhuis, dit zou het kunnen zijn, "zou kunnen" want de precieze plek is moeilijk te vinden als je niet bekend bent in Oss. Een pakhuis/spieker werd gebruikt voor opslag van tiend-goederen.

Gerard zei op 10 maart 2012 om 22:22 uur

Ik ken het vierhuukske niet, maar ongeveer rond 1955/60 woonden een oom en tante van mij in de Vierhoekstraat vlak bij de Visserskerk, was dat in de buurt? op jullie foto herken ik niets.

vr. gr.

Henk Buijks bhic zei op 12 maart 2012 om 11:43 uur

@Jan, de de door jou aangeduide plek ligt iets te dichtbij het oude stadscentrum van Oss. Bovendien verwijst de door jou gebezigde terminologie (spieker, tiendgoederen) naar een verder verleden. Het gaat hier echt om een vroeg 20e-eeuws wijkje. Maar evengoed dank voor je snelle reactie!

@Gerard, de door jou bedoelde Vierhoekstraat was een zijstraat van de Arendstraat en inderdaad lag 1 van de woningrijen van 't Vierhuukske aan die straat. Echter, niet de Visserskerk, maar de Bloemskerk (H.Hart) stond in die buurt.
Heb je nog verdere familie die iets meer weet?

R.van Berkom zei op 12 maart 2012 om 13:25 uur

Op de voorgrond aan de rechterkant is de boterfabriek van Jurgens te zien, met schoorsteen.
Iets hoger staat de "witte molen" aan de Nieuwe Brouwerstraat. Daar t.o. was vroeger de Windmillbar (biertjes gedronken en meisjes ontmoet). Rechts is de Tuinstraat en links de Arendstraat. De Watermolen staat verder naar boven aan de linkerkant (niet zichtbaar). Het huisje is mij niet bekend. Wij woonden in de Heihoek en kwamen niet in de buurt van het Vierhuukske! Je moet de foto vanuit het centrum bekijken.

Henk Buijks bhic zei op 12 maart 2012 om 14:35 uur

@R.(Rien?), dank voor je bijdrage aan dit forum!
Ik denk dat jij met de 'Watermolen' de grote watertoren bedoelt. Toen die eenmaal in bedrijf was, zou 'n kleinere buurtwatertoren (die in 't Vierhuukske!)overbodig zijn geworden. Althans, dat denken wij....

R.van Berkom zei op 13 maart 2012 om 08:25 uur

Henk, dat klopt, ik bedoelde watertoren. Mogelijk dat in het gemeentearchief van Oss iets te vinden is over dat "onbekend object"?

Henk Buijks bhic zei op 13 maart 2012 om 09:38 uur

@Rien, we gaan kijken!
Hartelijke groet!

Jan Raaimakers zei op 14 maart 2012 om 18:56 uur

Op de kleine foto (deelvergroting met de watertoren) staat in de midden een huis met een spits dak. Het bovenste raampje van dat huis is mijn slaapkamerraam geweest, in ben daar in 1953 geboren!
Het gebouwtje was inderdaad een kleine voorloper van de latere watertoren aan de huidige watertorenstraat (Moskee nu). Het torentje was in 1953 al lang weg, maar wij woonden in bij mijn grootouders van mijn moeders kant (familie Doeleman) en er werd door mijn opa vaak over gesproken. Hij woonde daar al teintallen jaren en heeft de toren zien bouwen en ook weer zien slopen. 'Mijn slaapkamerraam' is trouwens wat overdreven, het was de slaapkamer van mijn ouders waar ook mijn bed stond, tot 1963 duurde die situatie, toen kregen we eindelijk een eigen (huur)huis. Woningnood betekende in die jaren nog wat anders dan nu..
Op de fot is ook nog het stelsel van 3 weggetjes te zien die vanuit de midden in stervorm naar de drie hoeken van het Vier(!)hoekje lopen. De tuinen liepen door tot aan die weggetjes. Om een indicatie te geven: De huidige Tuinstraat - Arendstraat- Vierhoeksingel driehoek heeft nog ongeveer dezelfe afmetingen als het oude Vierhoekje. Als je op de goede plek woonde was je tuin meer dan 50 meter diep! Toen de toren werd gesloopt is die situatie veranderd. Vanaf de toren moet je naar links (parallel aan de Arendstraat) en naar rechts (idem aan Tuinstraat) en acherin op gelijke afstand paralel aan de Vierhoeksingel een weggetje denken. De tuinen werden tot de weg ingekort en het driehoekige middenterrein bleef braak liggen als een prachtig terrein voor ons om kuilen te graven, vuurtje te stoken enz. Kortom alles wat je nu niet meer mag... Als iemand meer wil weten, vraag gerust. Ik vertel er graag over en ben er trots op dat ik daar geboren ben. Aan de makers van de site: Bedankt, ik heb nu eindelijk weer een foto van mijn geboorte buurt.

Jan Raaimakers zei op 14 maart 2012 om 19:28 uur

Nog even een kleine aanvulling. In 1935 heeft Oss pas zijn eigen centrale watertoten gekregen. Maar voor die tijd stonden er blijkbaar meer van deze kleine torentjes in Oss die een beperkt gebied van stromend water voorzagen. Ik lees net in het prachtige boek over de Dr Hermanslaan dat deze villawijk een eigen watertorentje had. Op blz 34 zie je op de achtergrond inderdaad een torentje dat verdacht veel weg heeft van het torentje in 't Vierhuukske! Op de volgende bladzijde wordt er ook in de tekst iets over de watervoorziening in Oss gezegd. Daaruit kun je dus opmaken dat 't Vierhuukske dus bepaald voorop liep in Oss!

Annemarie van Geloven bhic zei op 15 maart 2012 om 11:52 uur

Graag wil ik lezer nog even wijzen op de waterkaart van BHIC in het blauwe domein op onze website. Daar staan ook gegevens en verhalen over de watertorens in Oss.

Henk Buijks bhic zei op 15 maart 2012 om 13:34 uur

@Jan, fijn dat ons vermoeden wat betreft het 'eigen' watertorentje van 't Vierhuukske juist blijkt te zijn! Inderdaad had ook het villabuurtje bij de Dr Hermanslaan zijn eigen watertorentje. Dankzij jouw reactie kunnen we op onze Brabantse Waterkaart, waar collega Annemarie naar verwees, weer wat verhalen aanvullen.
Verder viel me op hoe mooi je hebt beschreven hoe het binnenterrein van 't Vierhuukske er uitzag.
Bedankt!

Jan Raaimakers zei op 15 maart 2012 om 14:39 uur

@Annemarie, het verhaal in de waterkaart mbt Oss kan daarmee dus inderdaad ook weer wat uitgebreid worden. Niet alleen de villawijk had zijn eigen watertoren, maar ook de volksbuurt 't Vierhuukske. En als je de diverse genoemde data en fotobijschriften vergelijkt, was die van 'ons' er waarschijnlijk nog eerder ook.
Misschien nog een vraag die aan het denken kan zetten: Gezien de bouwwijze (driehoek, met 'eigen' binnenterrein) en de -zeker voor die tijd- vrij grote en luxe huizen, lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat deze huizengroep met een bepaald doel zo gebouwd is. Misschien één van de grote industrieën die re zijn personeel in wilde huisvesten? Is daar iets van bekend?

Broer van Deutekom, Oss (e-mail) zei op 16 maart 2012 om 13:39 uur

Naar aanleiding van de foto in de Sleutel omtrent het onbekende object in het Vierhuukske laat ik U weten dat dit volgens mij de oude watertoren was. Die werd nadien gebruikt als
werkplaats van de St.Willibrordus(woningbouwvereniging), in het jaar 1948!!
Ik hoop dat ik U van dienst ben geweest en hoor graag of dit klopt.
Ik wacht op Uw antwoord.
Vriendelijke groet

Henk Buijks bhic zei op 16 maart 2012 om 13:41 uur

@Broer, wij gaan nog informeren bij de Woningbouwvereniging of zij hier meer over weten.
Hartelijk dank voor je bijdrage!

Mevr.van den Bos-van Nieuwenhuizen, Oss (telefonisch) zei op 16 maart 2012 om 20:38 uur

Hoewel uit Amersfoort afkomstig, woon ik al 55 jaar in Oss. Mijn man was Ossenaar en woonde als kind in een boerderij aan de Arendstraat, vlakbij 't Vierhuukske. Mijn schoonvader heeft nog als molenaar gewerkt op de Witte Molen.
Ik herinner me het torentje. Daar ging mijn man heen om zijn duiven te klokken. Zelf had hij geen klok. Veel mensen in 't Vierhuukske hadden duiven.

Henk Buijks bhic zei op 16 maart 2012 om 20:40 uur

Mevrouw Van den Bos, bedankt voor uw bijdrage aan deze discussie. Wel vraag ik mijzelf nu af of het torentje misschien toch niet meteen is afgebroken na het gereedkomen van de grote watertoren. Wie weet meer hierover?

Jimmy Schulten zei op 15 oktober 2019 om 13:13 uur

Het inmiddels al een paar jaar geleden, en er zijn steeds meer gegevens online gekomen. Dus weet niet of het nog relevant is, maar misschien toch handig voor diegene die hier terecht komen.
Tijdens mijn onderzoek naar de Arendstraat, een deel van het vierhuukske, kwam ik ook het veldwerk tegen van het kadaster. Hier wordt het object ook met name, watertoren vermeld.
Kies hiervoor in het kadaster archief viewer voor veldwerk, met als gemeente Oss. Het gaat om Sectie C, en het archief nummer is 137. Kies dan voor de A variant. En deel 2.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 oktober 2019 om 15:11 uur

Bedankt voor je aanvulling Jimmy, wat is het kadaster toch een mooie bron. Het programma Kadasterviewer is in onze studiezaal te gebruiken en geeft je op basis van een adres of een kadastraal nummer een mooi overzicht van opeenvolgende eigenaren, bebouwingen en dus zelfs kaarten en overzichten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: