i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cuijk en Sint Agatha
Tags:

Onbekende woning

vertelde op 21 december 2017 om 14:51 uur

Deze woning staat (of stond) ergens in Cuijk, maar meer weten wij niet over deze foto. We zijn benieuwd naar het verhaal achter deze foto. Weet jij meer? Deel jouw verhaal!

Woning. Stond dit pand in de Maasstraat?Het dak golft een beetje, de kozijnen lijken verzakt en ook de staat van de buitenmuren is niet al te best. Het lachende gezichtje op het raam kan de trieste staat van dit gebouw niet verhullen.

Was het huis hier nog bewoond of kijken we hier echt naar een onbewoonbaar krot? Weet jij waar of wanneer deze foto gemaakt is? In de Maasstraat misschien? En wat is er hierna met dit pand gebeurd? Ging de sloophamer erdoor of heeft het na renovatie een nieuwe bestemming gekregen? We hopen op reacties.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (24)

Jan Kuenen zei op 3 januari 2018 om 11:44 uur

Deze huisjes stonden aan de maasdijk. achter de cafe van mijn tante Coba en Ben Kuenen. Je kon daar vanaf het straatje langs de kruisheren heen. Koos van bergen een neef van mij heeft daar ook gewoont. En ik ben niet zeker maar volgens mij waren die eigendom van Ben Kuenen. Vanaf de Achtzaligheden kon je daar ook naar toe.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 4 januari 2018 om 10:34 uur

Leuk, al die informatie over deze huisjes, Jan. Dank daarvoor! Weet jij nog waarom ze gesloopt zijn en wat ervoor in de plek is gekomen?

Albert zei op 4 januari 2018 om 15:20 uur

Mathilde, Ik denk, dat de huisjes gesloopt zijn wegens de staat van onderhoud, die slecht tot zeer slecht genoemd kan worden!.

Jan Kuenen zei op 4 januari 2018 om 15:25 uur

Ja, Ouderdom. Nu staat er de flats van het Maasveld

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 4 januari 2018 om 15:26 uur

Inderdaad Albert, de huisjes staan er op deze foto erg vervallen bij. Weet iemand of ze in deze staat van onderhoud nog bewoond werden? En was renovatie ook een optie of moesten deze huisjes misschien plek maken voor iets anders? Ik ben toch wel benieuwd of daar nog meer over te vertellen is.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 4 januari 2018 om 15:27 uur

Dank voor de aanvulling Jan; onze reacties hebben elkaar gekruist.

Jan Kuenen zei op 4 januari 2018 om 15:29 uur

Nou Albert, de staat viel wel mee. Ze waren oud maar er was goed in te wonen.
Heel Klein maar knus.
En ome Ben wist toch al dat ze verkocht zouden worden aan de gemeente.

Jan Kuenen zei op 4 januari 2018 om 15:57 uur

Ja, ze werden tot het laatst bewoond. Maar op de foto ziet het slechter uit als het in werkelijkheid was, zoals ik al eerder schreef een neef van mij woonde daar.
Wie in de andere woonde weet ik niet meer. Het waren drie huisjes. De midden deur gaf toegang tot een algemeen achterom. En de linkse woning is wel leeg.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 9 januari 2018 om 14:58 uur

Vandaag ontvingen we per post een brief van een meneer van 93 jaar uit Cuijk met een prachtige oude Kerstkaart erbij, met daarop een jongetje in korte broek in de sneeuw voor de huisjes. Hij vertelde over de foto in het Cuijks Weekblad het volgende:
"Deze woningen stonden voor de Tweede Wereldoorlog eind Maasstraat, richting kerkhof, tegenover het Oude Raadhuis en de oude Openbare School. Er woonden verschillende gezinnen in. Na de oorlog is alles afgebroken. Op bovenstaande oude Kerstkaart is te zien hoe het er toendertijd uitzag. De trap rechts is van het Raadhuis, de poort op de achtergrond leidt naar het kerkhof."

Tiny Holtmeulen zei op 12 januari 2018 om 15:11 uur

Hallo Mathilde

Ik wil even wat recht zetten over de bewuste huisjes.
Die oude meneer heeft voor 100% gelijk, zij stonden in de Maasstraat tegenover het oude raadhuis. NIET ACHTER DE CAFÉ VAN COBA EN BEN KUENEN. Ik ben namelijk geboren naast die café (31-12-1942 tot januari 1949) Ik heb er tekeningen van.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 januari 2018 om 14:34 uur

Bedankt voor je reactie Tiny. Wat leuk dat je de opmerking van deze meneer kunt staven. Kun je je nog iets herinneren van deze straat of de huisjes?

Tiny Holtmeulen zei op 16 januari 2018 om 13:04 uur

Hallo Mariët,

Ja, dat kan ik.
Ik heb een afspraak op a.s. donderdag met Mathilde Min om naar jullie te komen met wat heel mooie tekeningen van de huisjes en van andere dingen in Cuijk. Mathilde kan ze kopiëren voor jullie archief. Ik kan er dan ook wel wat bij vertellen. Ik weet niet of jij dan ook daar bent, dan kun je ook meekijken.
Ik heb afgesproken tussen 09.00 en 10.00 uur (afhankelijk van het verkeer), bij jullie te zijn.

Vriendelijke groet
Tiny

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 januari 2018 om 15:13 uur

Wat leuk Tiny, dat je al een afspraak met Mathilde hebt. Ik kom zeker even kennismaken met je. Tot donderdag!

Tiny Holtmeulen zei op 17 januari 2018 om 11:11 uur

Hallo Mariët,

Leuk, dan zien we elkaar morgen.

Groetjes Tiny

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 25 januari 2018 om 14:46 uur

Van Tiny hebben we inmiddels meer foto's van deze, en andere, verdwenen Cuijkse gebouwen gekregen. Veel dank daarvoor, Tiny! Hier volgt nog een apart verhaal over op deze website; de link daarnaar zal ik hier dan toevoegen. Ook had hij nog enkele mooie, gedetailleerde pentekeningen van J.G.H. Hermens, waarop precies te zien is waar onze 'onbekende woning' gestaan heeft.

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/maasstraat-cuijk-pentekening-hermens-.jpg" title="Cuijk, Maasstraat (pentekening Hermens)" width="550" height="380" border="0">

Albert zei op 25 januari 2018 om 15:15 uur

Mathilde, Ik kan helaas geen link ontdekken naar het aparte verhaal. Dus graag alsnog deze link en bij voorbaat bedankt.

Mathilde zei op 25 januari 2018 om 21:27 uur

Er wordt nog hard gewerkt aan dat verhaal, Albert. Zodra het online staat, delen we de link hier.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 8 februari 2018 om 11:55 uur

Beste Albert en andere geïnteresseerden: het verhaal dat Tiny maakte naar aanleiding van deze foto, staat nu ook online. Zie: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/wandeling-door-cuijk-aan-de-hand-van-oude-pentekeningen-en-foto-s. Nogmaals bedankt Tiny dat je jouw herinneringen met ons allemaal wilde delen!

Albert zei op 8 februari 2018 om 12:39 uur

Mooi en interessant verhaal van Tiny, dat ik met heel veel belangstelling heb gelezen, vooral het gedeelte over de ligging van Smits' Kistenfabriek. Volgens mij moet op die plek ook ooit een schoenenfabriek gestaan hebben, waarvan ik helaas de naam ben vergeten. De fabriek moet in de crisisjaren omstreeks 1930 failliet gegaan zijn.

Tiny Holtmeulen zei op 8 februari 2018 om 14:00 uur

Hallo Albert,

Ik ben blij dat je veel belangstelling hebt voor mijn verhaal.
Dat er een schoenfabriek heeft gestaan daar weet ik niets van.
Ik ben op de laatste dag van 1942 geboren dus daar zitten 12 jaren tussen.
Ik heb ook niets kunnen vinden in de bronnen die ik heb.

Met vriendelijke groet, Tiny

Albert zei op 8 februari 2018 om 14:57 uur

Tiny bedankt voor het bericht. Ik heb ooit een personeelslijst gezien en daar stond een naam op van een Cuijkenaar, die later bij Swift is gaan werken. Ik heb dat ooit voor iemand in Duitsland uitgezocht, die vragen had over zijn voorvader, die afkomstig was uit Cuijk en als aanwijzing vertelde, dat zijn diens ouders iets met "schoenen" te maken had gehad, ergo op een schoenenfabriek gewerkt had. "Er hatte etwas mit Schuhe zu tun!". Ik ben toen gaan zoeken en heb toen een personeelslijst gezien met naam van de fabriek, waarop de betreffende naam "van de Logt" niet bijstond. Achteraf bleek zijn voorvader niets met schoenen te maken had gehad, maar als kruidenier in Vianen klompen (Holzschuhe) verkocht te hebben aan de boeren, maar toen wist ik wel, dat er een schoenenfabriek was geweest. Over deze zoektocht is ook nog geschreven op Forum.

Tiny Holtmeulen zei op 8 februari 2018 om 16:17 uur

Hallo Albert
Ik heb je bericht gelezen, dank daarvoor.
Ik zal een op het forum kijken of ik het vinden kan.

groetjes Tiny

Albert zei op 8 februari 2018 om 17:03 uur
Tiny Holtmeueln zei op 9 februari 2018 om 10:09 uur

Goede morgen Albert,

Ik heb diverse verhalen gelezen over "Van de Logt" maar alleen van de familie.
Wel is er wat gezegd over schoenen maken maar er is geen naam vermeld over een schoenenfabriek aan het spoor. Ik heb wel vernomen dat een deel van de gegevens over van de Logt vanuit Duitsland komt. Maar ik ben er tevreden mee, daar ik er verder niet naar ga zoeken. Bedankt voor je medewerking, als ik iets ervan tegen kom zal ik het je laten weten.

Met vriendelijke groet Tiny

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 september 2009 om 12:15 uur

Toren met geschiedenis

vertelde op 17 oktober 2017 om 10:06 uur

Nieuw gebouw voor V.C.A. en Quick Up

vertelde op 7 november 2017 om 11:01 uur

Huis Overhage