i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Onbereikbare geliefde van Bredero verkiest succesvolle lakenhandelaar

vertelde op 27 augustus 2018 om 11:22 uur

Nederlands dichter en toneelschrijver Bredero overleed vierhonderd jaar geleden en - naar nu verluidt - door een zelfgekozen dood. Zijn geliefde Magdalena Stockmans verkoos namelijk de oudere en succesvolle lakenhandelaar Isaac van der Voort en die naam komen we ook tegenkomen op ons forum. Via het stamboomonderzoek naar één van de bekendste dichters van Nederland.

In zijn boek De Hartenjager concludeert literair historicus René van Stipriaan dat Bredero (1585-1618) op 33-jarige leeftijd de hand aan zichzelf heeft geslagen. Volgens Van Stipriaan wijzen meerdere bronnen op een tragische dood. Deze bekende dichter mag dan bekend staan om zijn luchtigheid in zijn werk, hij schrijft aan het eind van zijn leven een wanhopig gedicht voor de jonge wees Magdalena. Daarin noemt hij zich 'd'aldderdroeffste man' die ooit heeft geleefd, nu Magdalena hem heeft afgewezen en met Isaac naar Italie is vertrokken. Extra tragisch: Magdalena ontvangt het gedicht pas als de dichter al is overleden.

Zijn grote concurrent, Isaac van der Voort, woont al in Napels, als hij in 1618 even voor zaken in Amsterdam is. Daar ontmoet hij Magdalena en dan gaat het snel: in juni trouwt het stel en gaat naar Italië. Als Magdalena in verwachting is van haar zesde kind overlijdt Isaac, en niet veel later sterven ook haar vijfjarig dochtertje en haar jongste zoontje. Na de geboorte van haar zesde kind gaat zij terug naar het noorden; via Antwerpen gaat zij naar haar zuster in Amsterdam. In de hoofdstad overlijdt ook het jongste kind van Magdalena en Van der Voort, in 1633.

Later hertrouwt Magdalena met Thomas Verwer, voormalig burgemeester van Deventer maar het huwelijk strandt al gauw door botsende karakters. De laatste achttien jaar staat ze bekend als 'de weduwe van Isaac van der Voort', vier eeuwen later de onbereikbare muze van Bredero.

Met dank aan Griet Van Middelem voor de tip van dit verhaal!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 januari 2018 om 10:38 uur

Wim Daniëls zoekt weg tussen korenbloemen en bijnamen naar oud voetbalveldje

vertelde op 17 mei 2018 om 14:43 uur

Van Adri uit Geldrop naar de befaamde A.F.Th.