i

Ontsnapping uit Gevangentoren

vertelde op 6 februari 2009 om 12:11 uur

In 'Eeterij op de Poort' in Megen heeft men de fantasie de vrije loop gelaten. Het restaurant is gevestigd tegenover de eeuwenoude Gevangentoren. Het pand waarin het etablissement is gevestigd, is ongeveer een eeuw oud.

In dit geval van Een Ons Brabant gaat het om wat binnen is te beleven. De uitbaters hebben verschillende voorvallen uit de geschiedenis van de Gevangentoren (ook: Gevangenpoort) uitgebeeld.

Daarbij zijn historische feiten als uitgangspunt genomen, zoals de nagebouwde ‘cel’ van Reinier Biedijckx, die het langst (van 12 januari 1788 tot 28 september 1794) in de toren gevangen heeft gezeten.

Het meest curieus is een met een glasplaat afgedekt gat in de grond. Je ziet onder meer een bergje zand, een gevangenisbrits en een stukje brood. Deze voorstelling herinnert aan het historische feit dat twee leden van de ‘Bende van Oss’ uit de toren zijn ontsnapt.

Deze ‘bende’ was een groep mensen die als gevolg van de economische crisis van de jaren dertig op het slechte pad was geraakt. Ze opereerden overigens zonder de structuur van een bende.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 3 januari 2008

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: