skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Ontvanger fraudeert, 1875

Rond 1875 was het met het openbaar bestuur in Woudrichem niet best gesteld. Dat jaar waren er problemen met de secretaris-ontvanger. De man had in maart ‘zijne woning in stilte verlaten onder verdenking een aanzienlijk te kort na te laten in de gemeentekas’. Kascontrole in het bijzijn van een commies van de provinciale griffie wees inderdaad uit dat er een tekort van fl. 42,31was.

En ‘wijl de ontvangsten niet geregeld geboekt’ werden, ontstond er bij het college het - naar later zou blijken - terechte vermoeden dat het kastekort in werkelijkheid groter was dan uit de boeken bleek.

De raadsvergadering van 19 maart 1875 nam dan ook unaniem een collegevoorstel over om secretaris-ontvanger Adrianus van Helden te ontslaan. De raad stelde meteen twee vervangers aan. Kandidaatnotaris W.A.C. van der Colff werd waarnemend secretaris en J. Struik waarnemend ontvanger.

Van Helden was tevens gemeenteontvanger in Giessen en Rijswijk. Ook daar fraudeerde hij. In totaal ging het om enkele duizenden guldens. Op 27 april 1877 kwam de zaak nog voor bij het Gerechtshof in `s-Hertogenbosch. Van Helden werd schuldig bevonden, maar als ‘voortvlugtige’ was hij niet persoonlijk bij de zitting aanwezig. Met zijn gezin was hij in 1875 al direct naar Noord-Amerika gevlucht.

Reacties (7)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 mei 2016 om 13:50
Het is dus van alle tijden !! Wat zou er van die familie in Noord - Amerika geworden zijn vraag ik me dan af ??
En die enkele duizenden guldens; wat moet ik me daar bij voorstellen ? Was dat toen ter vergelijk met nu een halve ton of nog heel veel meer ?
Helena zei op 8 mei 2016 om 06:17
Dat vraag ik me dan ook af Gerard.

f2000.- in 1875 .. -> Zie: http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php
Dat zou - volgens die site - dan een koopkracht geven van fl. 47 943.44 (€ 21 755.79) in het jaar 2015

Zijn (1e?) echtgenote - Joanna Christina Carolina van Helden [geb. Struick] - overleed op 4 april 1877 te Philadelphia, Pennsylvania.

Zijn naam wel te vinden in de USA Census 1900. Zie via deze verkorte link de scan van die pagina in Familysearch : http://tinyurl.com/hut76r9 <- zie vanaf regel 6 [pagina laadt hier wel langzaam] . In deze lijst van 1900 staat tevens dochter Bastiana genoteerd die in juni 1874 in Holland [ in Woudrichem ] geboren werd. Mogelijk andere kinderen al uitgevlogen of jong overleden? Een zoon Frank huwde in 1890 in Kenosha, Wisconsin. Het lijkt erop dat de gezochte Adriaan (Adrian in Engels) hertrouwd is met een Caroline W. van Helden [meisjesnaam niet genoteerd] die geboren was in Missouri. Uit dat huwelijk zeker een zoon Adrian van 1889.
In 1900 werd hij genoteerd als linguist van beroep; dan zal hij met zijn talenkennis wel raad geweten hebben. Zijn dochter Bastiana zie je in de USA Census 1910 als secretaresse.
Allemaal te vinden in index van FS. Mogelijk wel meer te vinden, maar was mede 'nieuwsgierig' waar hij gebleven kon zijn en wat hij mogelijk daar gedaan heeft om aan de kost te komen ; -) .

Zo vond ik nog een paspoort aanvrage van een Adrianus van Helden (genaturaliseeerde Amerikaan sinds 1880) die verklaarde geboren te zijn op 28 feb 1835 te Woudrichem [de fraudulente Adriaan was geboren op 28 feb 1829 volgens een bestaande stamboom [ = correct! ] ; op 28 feb 1835 is er geen Adriaan van Helden geboren in Woudrichem. Maar ja, ..hij zal er wel jonger uit gezien hebben ;-).
Verder verklaarde de aanvrager in maart 1875 naar de V.S. geemigreerd te zijn en vanuit Bremen vertokken...en warempel op dat moment secretaris te zijn van de Ned. vice-consul in Philadelphia. Hij woonde inmiddels sinds 1903 in Barnsboro, New Jersey. De paspoortaanvrage dateert van mei 1905. Hij verklaarde tevens dat hij in de zomer van dat jaar zal terugkeren naar de V.S. Hij signeerde met een vlotte pennestreek; kun je mogelijk vergelijken met zijn handtekeningen onder eerdere documenten (geboorte - en overlijdens akten van zijn kinderen die in Nederland geboren en overleden zijn?]
Zie hier de verkorte link naar die paspoortaanvrage in Amerika: http://tinyurl.com/gwrue9t

Het was even wat 'sleuth' - werk, maar gevonden. ...alleen meer dan 100 jaar te laat..
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 mei 2016 om 11:41
Goed (nacht ?)-werk Helena. Knap dat je dat allemaal zo snel gevonden hebt.
Is het overigens zeker dat zijn (1e?) echtgenote Joanna Struick met ck is. Ik vraag dit omdat als het zonder -c- is ook nog eens een familieband kan hebben met de opvolger-ontvanger van Van Helden; de heer J. Struik.
Met je berekening ga je uit van Fl. 2000,- . Omdat er over "enkele" duizenden wordt gesproken denk ik eerder aan 3 of 4 duizend wat het bedrag mogelijk verdubbeld. Nogmaals dank voor het uitzoeken ik ga je tekst nog eens zorgvuldig doornemen.
Helena zei op 8 mei 2016 om 12:04
Was snel gevonden Gerard. Zoek in index bij BHIC en tik de achternamen in. Krijg je meteen het huwelijk in 1862 in Woudrichem.
Bruidegom Adriaan van Helden
Geboorteplaats Woudrichem
Geboortedatum 28-02-1829
Vader bruidegom Frans van Helden
Moeder bruidegom Belia van Vugt
Bruid Joanna Christina Carolina Struick
Geboorteplaats Giessen
Geboortedatum 25-10-1837
Vader bruid Wouter Gerrit Struick
Moeder bruid Katharina 't Hooft
Datum huwelijk 21-02-1862
Plaats Woudrichem
In die tijd kon de naam Struick best wel eens als Struik geschreven zijn, of andersom. En in V.S. zal ze meestal wel onder haar gehuwde naam bekend zijn geweest. Mogelijkw as de opvolgenr - J. Struik- wel gerelateerd aan mevrouw?
[ Overigens: geen nachtwerk; andere tijdszone]
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 mei 2016 om 13:25
-Andere Tijdszone- Weer een bewijs dat BHIC wereldwijd bekeken wordt. M'n eerste bewijs werd geleverd door Martina Willems - van Berlo uit de U.S.A. ( zie eerste reactie onder BHIC - verhaal "Wat m'n moeder Dina wist".
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 mei 2016 om 13:52
Daar zijn wij best trots op, Helena en Gerard, dat het BHIC wereldwijd bekeken wordt :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.