i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gemert
Jaar: 1892
Tags:

De onvergetelijke handboogclub

vertelde op 5 april 2017 om 19:17 uur

Midden jaren '90 gingen Jan van Rooy, Bart van de Ven, Dina de Bie-Van de Ven (m'n moeder) en ik met enige regelmaat met de auto naar het archief in Tilburg om artikelen uit te zoeken in oude kranten over Boekel en omstreken. En zo kwam ik ook een bericht tegen over een Gemertse Handboogclub "Vergeet me niet".

In die zelfde tijd kwam ik door toedoen van archeologische opgravingen rond het 'Motte'-kasteel ook in contact met mensen van de Gemertse Heemkundekring, onder wie Jan Timmers. Hij vond dit zo'n leuke krantenvondst dat hij besloot daar een artikeltje aan te wijden in hun Heemblad Gemerts Heem wat resulteerde in het volgende: 

Vergeet mij niet

"Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat er in de toekomst nog vaak aan je wordt gedacht. Eén van die manieren werd gebruikt door een handbooggezelschap dat aan het eind van de vorige eeuw in Gemert actief was. Dit gezelschap bedacht voor zichzelf de naam “Vergeet mij niet”.

Dat is nog geen garantie voor een eeuwenlange herinnering, maar gelukkig voor het gezelschap haalden ze in 1892 de krant, omdat er een groot concours werd gehouden met maar liefst 23 andere gezelschappen uit de regio. Gerard de Bie uit Boekel vond het krantenbericht in de Provinciale Noord-Brabantsche 's-Hertogenbossche Courant van 8 juli  1892.

Het concours werd gehouden bij de herbergier A. Bouw op de Verreheide. De herberg stond langs de weg naar Boekel op de hoek met de weg naar Handel. Deze laatste weg draagt nu de naam ‘Verreheide’. Herbergier Bouw verkocht later zijn herberg aan Janus van de Ven [een broer van m'n opa 'kleine Janus'; GdB], die hem combineerde met een klein winkeltje. Het pand werd weer later gesloopt en vervangen door nieuwbouw."

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 25 april 2008 om 10:23 uur

Jasje, dasje, rottinkje, rokertje

vertelde op 27 november 2009 om 12:26 uur

Handboogvereniging Gaudium Inter Nos, 1933

vertelde op 14 mei 2009 om 16:34 uur

Soranus’ opkomst en ondergang