skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Onvergetelijke jaarwisseling

Op Oudejaarsdag 1925 zijn veel mensen in Overasselt naar de vroegmis van zeven uur gekomen. Alles verloopt normaal, totdat tijdens het evangelie geroezemoes in de kerkbanken ontstaat. De pastoor stopt met voorlezen en ziet zijn parochianen de kerk uitlopen. “Den diek is deurgebroken!” roept iemand.

Foto: Lithoijen in januari 1926. Uit: Kath. Illustratie.
Een vroege vorstperiode is gevolgd door weken met overvloedige regen, en de stormachtige zuidwestenwind van na de kerst heeft het Maaswater zo hoog opgestuwd dat de rivierdijk tussen Neder- en Overasselt op 31 december rond half 8 is bezweken. Binnen een dag verandert bijna heel het Gelderse Maas en Waal in een binnenzee.

Alles blank

Dankzij de dijkdoorbraak aan de Gelderse kant staat de Brabantse overlaatkade bij Beers aanvankelijk minder onder druk, al loopt er Maaswater overheen. Maar stroomopwaarts, in Limburg, blijft het rivierpeil stijgen. Daardoor breken ook bij Cuijk enkele dijken, zodat het dorp onderloopt. Als gevolg daarvan stroomt de eerste dagen van 1926 de bedding van de Beerse Maas toch vol. Op Nieuwjaarsdag kun je alleen met paard en wagen of met de auto nog van Herpen naar Huisseling. Enkele dagen later is de roeiboot het enige alternatief. Het buitengebied van Lith, Lithoijen en Oijen staat dan ook blank.

Explosies

Hetzelfde geldt voor de Osse Ganzensteeg, terwijl Ussen, Heihoek en Amsteleind worden bedreigd. Uiteindelijk bereikt de Beerse Maas zelfs de Begijnenstraat. Toch kan het allemaal veel erger. Even voorbij de spoorbrug bij Niftrik zien enkele verslaggevers de spoordijk in de golven verdwijnen, zodat er geen treinen meer kunnen rijden tussen Ravenstein en Wijchen. En Oijenaren zien hun overburen in het Gelderse Alphen met hun vee en huisdieren op de dijk staan; vrijwel alle huizen in het dorp zijn een prooi van het water geworden. Barakken op de dijk en schepen doen dienst als schuilplek. Plotseling weerklinken explosies: de genie blaast 200 meter Gelderse Maasdijk op om het waterpeil in het overstroomde gebied tussen Wijchen en Dreumel te verlagen.

Pas tegen het eind van januari 1926 kan worden begonnen aan het herstel van de schade in het rampgebied. Het Rijk doet weinig of niets voor Maas en Waal. Dat is men daar nooit vergeten. In Noordoost-Brabant beginnen spoedig na deze ramp de Maaswerken – eindelijk!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!