skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Ónze Sneeuwschans

Rini de Groot
vertelde op 15 februari 2021
bijgewerkt op 24 februari 2021
Opgegroeid in Uden met jaarlijks een dik pak sneeuw; dit lieten we met rust zowel voor een sneeuwpop als de sneeuwbal. In dit coronatijdperk, met verblijf kort bij huis, kregen we op de koop toe decimeters sneeuw. Handige kerels bedachten ‘attracties’ van gebruikte bewaarde voorwerpen hier voor een 'afdaling'.

Skischans is nu een vertrouwd woord, m'n oudere broer, een 'bedenker', bouwde in de veertiger jaren achter het huis een 'sneeuwschans'. Het startpunt opgebouwd met een partij rijbossen (bussels takken, stookhout voor de fornuisketel) tot zo’n 1½ meter hoog en aangestampt met sneeuw. (Als kind vonden we dat héél hoog.) Voor het talud werden kruiwagens sneeuw aangevoerd, waarna aangedrukt tot 10 -15 meter lengte en daarna de afdaling met de gieter besproeid hemelwater dat snel bevroor.

Sneeuwschans bij de oude CHV-silo's in Veghel (foto: Rini de Groot)
Sneeuwschans bij de oude CHV-silo's in Veghel (foto: Rini de Groot)

Het eindpunt, vanuit ‘Den Hofpad’ gezien was het iets van niks wat lengte en hoogte betrof, met op de achtergrond de 35 meter hoge fabrieksschoorsteen van de Zuivelfabriek.

Hetzelfde viel me afgelopen week op Verlengde Noordkade 4 in Veghel, met enkele dagen eerder gevallen witte vlokken was een sneeuwschans gebouwd door twee taluds aan elkaar te koppelen uit een eerdere bestemming. Uiteindelijk was de constructie zo ongeveer 6 meter hoog en 4,80 meter breed, groter dan bij ons thuis. Van beneden uit gezien op het eindpunt hetzelfde beeld als thuis, hier de 35 meters hoge (fraaie kasteelachtige) betonnen silo’s van de CAV met een heldere blauwe lucht. Én zag zo’n bemande afdaling met een snowboard; wat een snelheid, voor vaartvermindering was de baan voorzien van ‘sneeuwheuvels.’

Slee op de helling op de Noordkade in Veghel (foto: Rini de Groot)
Slee op de helling op de Noordkade in Veghel (foto: Rini de Groot)

Een oudere broer groeide op in buurtschap Vijfhuis en bezocht met buurtgenoten in de veertiger jaren Bedafse ‘sneeuwbergen’. Ze maakten met tweeën tegelijk een afdaling in een gebruikte houten meter lange verpakkingskist voor koeienvoerbrokken.

Poolster schaatsen (foto: Rini de Groot)
Poolster schaatsen (foto: Rini de Groot)

Met onze jarige zus eindigenden we, woensdagmiddag 25 februari 1948 bij -6˚ slibberend over sloten, bij de vis- en zwemplas van SVD met heldere winterzon, waarop volop werd geschaatst en geslibberd. En winter 1954 schaatste vader, drieënzestig jaar oud, op het onder water gezet Marktplein met 32 cm lange Friese Poolster doorlopers.

Melkrijders, dagelijks op weg met paard, waren voorbereid voor dergelijke situaties door het trekdier met ingedraaide karpoenen in de hoefijzers ‘scherp te zetten.’ Zij baanden ‘s morgens vroeg met het paard vanuit buurtschappen Weeg, Kooldert en Kattenhool naar de Maasstraat een begaan- en berijdbaar pad naar de zuivelfabriek. Gebruikmakend van een slee met aan de voorzijde een spitse neus of er werd een halfijzeren ton rechtopstaande gebruikt, als gewicht bemand met een paar warm aangeklede kinderen.

Een steen vlak over water te gooien geeft mooie effecten, ik probeerde het over het ijs in de haven, het geeft het een scherp klinkend geluid, even zoeken naar een ijsbrok. Ook zag ik een filmpje over zeepbellen blazen bij -5˚, door het eindstuk van het gevulde rietje op een ijsvlak te plaatsen groeit de doorzichtige bol met ijskristallen.

Constructie van de sneeuwschans in Veghel (foto: Rini de Groot)
Constructie van de sneeuwschans in Veghel (foto: Rini de Groot)

Naast de Corona beleven we ook een IJstijdperk en ik bezocht gister nogmaals de ‘attractie’ en ontdekte diverse soorten door kinderen gebruikte ‘sleetjes’, die natuurlijk ook bij wintersport vakanties in trek zijn. In de tachtiger jaren zaten in het bagagepakket van sneeuwvakanties bij jonge gezinnen autobinnenbanden waarmee zij de heling afgleden.

Reacties (4)

Rini de Groot. zei op 15 februari 2021 om 19:00
Restaurant Wittern , bedankt voor uw bijdrage. Met het filmpje en de schans
was het mogelijk een verhaal te maken in woord en beeld.
Ook bedankt voor de dame, als 'bemanning' op het snowboard.
Sofie (Restaurant Wittern) zei op 16 februari 2021 om 10:56
Beste Rini,

Wat een leuk verhaal om te lezen, je hebt er iets moois van gemaakt! Het was een topweek en alle kids EN volwassenen hebben op en top genoten van de skischans, helaas is die nu helemaal weggesmolten. Op naar het volgende pak sneeuw! Of wie weet in de zomer kunnen we er een waterslide van maken.

Groetjes,
Sofie

Team Wittern
www.wittern.nl
https://www.instagram.com/restaurantwittern/
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 16 februari 2021 om 12:22
Een mooie combinatie van vroeger en nu, Rini!
Rini de Groot. zei op 16 februari 2021 om 20:21
Dag Sofie jij bent de belofte nagekomen (zeer zeldzaam!)
Zo wil ook ik, op mijn beurt de belofte nakomen van de zomer,
nogmaals een bezoek brengen, om te kijken naar de 'waterslide.'

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.