skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Op de Marense dijk

We staan op de Maasdijk bij Maren, althans, dat valt te concluderen uit de notities op de achterkant van deze foto. Ook Waterschap Het Laag Hemaal wordt genoemd. Dat kan kloppen, want met Alem en Kessel maakte Maren eeuwenlang deel uit van dat waterschap.

Terug naar de foto: die is van vóór 1940 en hoogstwaarschijnlijk kijken we naar het oosten. Dan ligt de Maas links en de polder rechts. Het kleine huisje staat dan dus aan de buitenzijde van de dijk, maar dat zie je in Oud-Maren nu nog.

Helemaal rechts is nog juist een boerderij te zien. De dijkweg is halfverhard: leem met grind of puin erdoor. We zijn benieuwd of deze plek nog wordt herkend. En misschien weten we over enkele dagen wie het huisje bewoonde(n). Of van wie de boerderij was.

Laat het ons weten via onderstaande reageerlink. We zijn benieuwd!

Reacties (6)

Harry Maas zei op 28 maart 2013 om 00:18
Dit huis op de Marense dijk is het voormalige huis op de splitsing Marensedijk - Dijkstraat en stond buitendijks. Een aantal jaren geleden is dit huis gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een nieuwe woning die enkele jaren geleden is gebouwd. Het voormalige huis op de foto werd destijds bewoond door Johan en Cor de Bijl-Kooijmans, die op dit moment wonen in de kern van Maren-Kessel. De boerderij rechts is van de familie Van Oss. Die boerderij werd destijds bewoond door 3 gezinnen: G. van Oss (mijn opa) A.van Oss en H. van Oss.(beiden mijn ooms). G.van Oss was mijn opa van mijn moeders kant. De boerderij met werktuigenloods, de zogenaamde karschuur is begin jaren 50 volledig door brand verwoest. Mijn ouders, H. Maas en Janske van Oss (dochter van Grad van Oss) hebben toen op die plek een nieuwe woning gebouwd (in 1953). Het huis was destijds dus mijn ouderlijke woning en stond dus dichtbij het huisje op de foto van de fam. de Bijl aan de Marensedijk. Ik herkende de foto meteen, toen ik hem zag. Ik ben ook gaan kijken om het te verifiëren.
Tot zover mijn verhaal.
Harry Maas, Lith
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 28 maart 2013 om 08:34
Dat is veel meer dan we hier durfden hopen, Harry - hartelijk dank! Kennelijk is noch het huisje links noch de boerderij rechts als gevolg van oorlogshandelingen beschadigd of verwoest zoals zoveel huizen in Maren en Kessel.
Harry Maas zei op 30 maart 2013 om 00:09
Henk,
Bij nader inzien (inzoomen) is de boerderij op de foto niet de boerderij van de familie van Oss, maar van de familie A. van Schijndel. Dit op aangeven van mijn broer Hans en hij heeft gelijk in deze. De boerderij van de familie van Oss stond daar naast, maar is op de foto niet te zien. Sorry voor deze onjuiste beoordeling. Het verhaal van de familie van Oss op zich is wel juist.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 30 maart 2013 om 16:37
@Harry, geen probleem! Correcties zijn op dit forum 'n normale zaak. Uiteindelijk gaat het er immers om dat de juiste informatie wordt aangeboden. Fijn dat je de moeite hebt genomen gewoon nog eens te reageren!
Ad nelissen zei op 5 april 2019 om 09:32
In het huisje links op de dijk heeft fam Nelissen gewoond nog voor fam de bijl .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2019 om 16:04
Dank voor deze aanvulling, Ad, dan noteren we dat. Heb je daar zelf ook gewoond?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!