skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Op de plaats rust!

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 11 december 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
De opening van een nieuwe of vernieuwde kruidenierswinkel is een hoogst serieuze aangelegenheid. En wanneer daar ook nog een fotograaf aan te pas komt, ga je als tienjarige mooi recht staan, pink aan de naad van de broek en de blik op oneindig.

Ook zusje moest keurig in de houding, maar de toonbank stond net even in de weg. Wie zouden de ouders van het tweetal zijn en welke personen het personeel?

Overigens zal het heerlijk hebben geroken in deze winkel: fijne vleeswaren voor op de boterham, maar ook sigaren en sigaretten. Én.. hier werd je nog bediend, niks zelfbediening - helemaal de jaren ’50 dus!

Heeft iemand enig idee waar in Oss deze winkel stond? Haal herinneringen naar boven, praat erover met elkaar en laat ons horen wat je ervan weet.

We zijn erg benieuwd naar je verhaal!

Reacties (5)

Harrie van Uden, uit de Oijenseweg. zei op 13 december 2009 om 13:57
Dit is het winkel van Janske de Poot.De man naast haar is Has verhoeven. Die grote jongen is hun zoon Jan en het blonde meisje rechts is hun dochter Bets. De rest ken ik niet meer. Ze woonden vooraan in de Litherweg.
Joke Verhoeven (Oss; telefonisch) zei op 14 december 2009 om 14:00
Leuk om jezelf te zien op een foto die je nog nooit gezien hebt! Ik ben het kleine meisje op de voorgrond, op het moment van de foto (1958) drie jaar oud.
De winkel stond aan de Litherweg, nu Orseleindstraat. Ze was eigendom van mijn oma en opa, de 2e en 3e persoon van rechts. Achter de weegschaal zie je mijn vader, de andere dames zijn zussen van hem. De jongen naast mij is mijn neef Anton van Orsouw, zoon van mijn tante helemaal rechts.
Mijn moeder staat niet op de foto, omdat zij op dat moment in de eigen kruidenierswinkel van mijn ouders moest staan, in de Houtstraat. Mijn ouders hebben die zaak aangehouden tot 1960, toen zij de winkel van opa en oma overnamen. Opa en oma hadden deze winkel sinds de jaren '30. Tussen 1975 en 1980 moesten mijn ouders stoppen met hun winkel vanwege de opkomst van de supermarkten. Mijn vader, Jan Verhoeven, werd toen receptionist bij het Jan Cunencentrum, ook in Oss. Daar is hij tot zijn pensionering in 1986 gebleven.
Hanny van den Bogaart zei op 16 december 2009 om 14:27
Wij woonden vroeger tot ongeveer 1960 in de Oijenseweg en gingen altijd bij Janske boodschappen doen, met het welbekende boodschappenboekje. Dan werden die iedere dag erbij geschreven en op zaterdag afgerekend. Mijn vader was bouwvakker en in de winter thuis i.v.m. vorst, en dan was het soms moeilijk met het geld. Janske zei dan altijd: "Kom maar boodschappen halen, ik krijg dat geld toch wel." Mijn moeder zei dan: "Als ik het deze week niet kan betalen, dan kan ik het volgende week helemaal niet meer." Wij zijn er tot de verhuizing altijd boodschappen blijven doen. Fijne herinneringen aan die tijd.
Lambert Timmermans zei op 28 november 2015 om 21:29
Dit is inderdaad de winkel van Janske en Has Verhoeven de Poot. Ik kwam hier bijna dagelijks over de vloer. Het waren buren.
Wij woonden ook in de Oijenseweg en bij Janske en Has werden alle boodschappen gedaan. Op de pof. Zaterdags werd er betaald. De winkel stond toen op Litherweg 1. Het was een 2 onder een kap woning en de eerste woning was winkel. Eerst moest aan de toonbank alles aangegeven worden en afgewogen. Later werd het een beetje zelf bedienings-winkel. Toen de bewoners van nummer 3, de fam van Bakel verhuisden werd dat pand overgenomen door Janske en Has en werd het voorste gedeelte ook winkel waar op zondagen als de winkel gesloten moest zijn onder de toonbank door van alles verkocht werd. In de zomer vooral ijs en snoep. Er zat altijd iemand op de uitkijk of er geen politie aan kwam want dan werd de winkel gesloten.
Later heeft Jan de zoon deze winkel een tijdje gerund en is later een winkel begonnen elders in Oss. Op de foto als die in 1958 gemaakt is moeten zijn
De vrouw met de schort was Janske en rechts was Has. Rechts van Has, Betsie.
Achter de weegschaal moet Jan de zoon zijn en links van Jan is Joke dochter van Janske en Has. De andere dame ken ik niet. De twee kleintjes vooraan ken ik ook niet.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 30 november 2015 om 10:51
Dank voor uw nostalgische reactie, Lambert Timmermans! Wat moet dat spannend zijn geweest, die 'koopzondag' avant la lettre..

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.