i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Deurne en Liessel
Tags:

Op de Schelm in Neerkant

vertelde op 17 december 2009 om 09:41 uur

Deze boerderij stond in Neerkant op de Schelm. Later is dit de Meistraat geworden. Vanaf 1878 tot aan zijn dood in 1894 heeft hier als pachter Engelbert Cunnen gewoond.

Deurne, NeerkantZijn dochter Albertina Cunnen (ook wel moder genoemd) trouwde met Willem Verdeuzeldonk en het echtpaar trok ook hier in. Vanaf dat moment stond Willem bekend als Cunnen Willem.

Alle kinderen van Willem Verdeuzeldonk en Albertina zijn in deze boerderij geboren.  De laatste van het tiental was (mijn oma) Wies Verdeuzeldonk.

Later is Willem met zijn gezin naar de Heitrak gegaan. De boerderij is op 10 mei 1940 geheel verwoest door brand als gevolg van oorlogshandelingen.

Op de foto staat de familie Winkelmolen, een latere pachtersfamilie. Leo Winkelmolen is rond 1922 vanuit Maasbree naar Neerkant gekomen en heeft zich in deze boerderij gevestigd. De foto moet dus tussen 1922 en 1940 zijn gemaakt. Het verhaal gaat dat de Neerkantse fanfare St. Willibrordus bij deze boerderij is ontstaan en wel onder de lindeboom voor het huis.

Winkelmolen was als militair bij de soldatenkapel geweest. Het duurde dan ook niet lang of hij had wat muzikanten om zich heen verzameld om op de zomeravonden voor het huis muziek te maken onder de grote lindeboom. Medespelers waren Toon, Frans en Tinus Verstappen (van Giete Pier), Frans en Sjefke Fransen (van de Mulder), Willem Geris, Piet Gerardts (uit de Bus), Jac Gerardts (Boonhof) en Fritske Lammers.

Pastoor Snoeys was echter niet erg blij met al deze muzikale activiteiten. Hij was bang dat de muzikanten met deze vrolijkheid al ras in de cafés terecht zouden komen. Op zijn initiatief is toen in 1927 de kerkelijke fanfare St. Willibrordus opgericht. Het kerkbestuur schonk de fanfare een bedrag voor aankoop van instrumenten. Zo had pastoor flink wat te dirigeren in het fanfaregebeuren. Mochten de leden zich te buiten gaan, dan werd de kerkelijke schenking teruggevorderd.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 15 maart 2013 om 12:02 uur

De Trouwe Landman

vertelde op 11 december 2009 om 15:23 uur

De linde voor de boerderij (Tiglio)

vertelde op 19 februari 2014 om 12:15 uur

Onderduikadres