skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Op een heuvel in de Boekelse Peel..

Wie het tegenwoordige Venhorst kent, weet dat de “Daandelendennen” een straat is, rijkelijk voorzien van bomen, die naar het dorp en het industrieterrein leidt. Op deze foto van rond 1940 zien we de oorspronkelijke Daandelendennen.

Het is een groepje eenzame bomen ergens plompverloren op een heuvel in een  verder volkomen lege Boekelse Peel....

Wij weten, ondanks de verschillende theorieën die al gepasseerd zijn, nog steeds niet waarom dit bescheiden boomgroepje “Daandelendennen” werd genoemd.

Als er lezers zijn die denken dat wél te weten, horen wij dat graag! Net zoals we heel graag  willen weten wie toch die twee heren zijn die hier op deze foto poseren.

Praat ons even bij en deel je kennis!

Reacties (10)

Giel van Kessel zei op 1 juni 2015 om 22:07
die foto moet al veel ouder zijn, er is nog niets op te zien...
In 1940 stonden er al verschillende boerderijen die van hier te zien zouden moeten zijn. Toon Thijssen, Jan van Kessel, Kobus vd Laar, Nardje Manders, en ook Martien van Kessel woonden er al.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 juni 2015 om 09:38
Ah dank Giel. Waar denk jij dan aan? Jaren twintig of dertig? Zouden we daarmee in de goede richting zitten?
Giel van Kessel zei op 2 juni 2015 om 14:03
Heb net de verhalen over de daandelse dennen zitten lezen. Begrijp daaruit dat ze gestaan hebben kort op de grens met Odiliapeel, naar mijn idee vlak bij de kruising met de Wanroyse weg, ongeveer daar waar nu Ties Althuizen woont, dus aan het einde van de weg met die naam. We moeten Ties eens vragen, misschien wet die er meer over. De mannen op de foto herkennen, misschien dat Albert vd Laar dat nog zou kunnen...
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juni 2015 om 09:47
Ik ben benieuwd Giel. Hopelijk weten Ties en/of Albert meer!
Toon van de Wetering zei op 3 juni 2015 om 19:33
Ach, je bent zo uit de droom als je onderzoek doet naar de geschiedenis van een dorp, zoals wij hebben gedaan en waar het boek "Van woestenij naar Venhorst" uit is voort gekomen. Ook het boek van "Venhorst en de Peel" is veel terug te vinden. Mijn gegevens omtrent deze foto zijn (Daandelendennen Het legendarisch groepje bomen in de grote Peel. Hier verbleven schaapherders en kwamen jagers bijeen voor hun jachtdagen. Links staat Martien van den Berg (geboren 24-05-1918), rechts staat Kees van den Berg (geboren 08-03-1915), zij zijn zonen van Johannes en Antonetta van den Berg uit Odiliapeel.) Ook zijn er andere namen genoemd maar de desbetreffende familie kan dit niet beamen.
De bomen hebben gestaan kort bij Ties Althuizen ( op Udens grondgebied, dus in Odiliapeel) Ze zijn op 9 mei 1940 gekapt door de Nederlandse militairen voor een beter schootsveld! Ze hebben geen schot gelost maar de bomen zijn weg.
Giel, naar mijn mening is de foto de andere zijde op genomen, en wonen die mensen die je noemt naar de zijde van de fotograaf. Zij woonden wel allemaal in het huidige dorp Venhorst. In het boek "Van woestenij naar Venhorst" is daar een plattegrond van afgedrukt wie er woonden in 1940.
Giel van Kessel zei op 3 juni 2015 om 22:38
Kijk, toch iemand die echt huiswerk gedaan heeft....
Kan ik het helemaal mee eens zijn, behalve dat de bomen gekapt zijn voor het schootsveld. Dat is ooit ergens beschreven dat de zaag er al lang bij lag om de bomen om te zagen, omdat ze een herkenningspunt waren....
Maar voor het schootsveld is misschien toch niet zo gek als je kijkt naar de versperring die daar lag (met mijnenveld).
Die liep tussen de boerderijen van Kobus vd Laar en Jan van Kessel en zo richting Jan Emonds en Althuizen en verder misschien net achter die dennen door... dat zou kunnen. Maar die heb je ook op kaart, Toon?
Jan Lange zei op 14 februari 2024 om 20:53
Bert Derks (geb. 1894) uit St. Hubert schreef een boekwerkje over 2 eeuwen St. Hubert. Hij memoreert daar de jaarlijkse bedevaart te voet/paard en wagen naar Handel. Men had (zo herinner ik me/kan het boekje zo niet vinden) een aantal orientatiepunten in de toen nog ruige/lege Peel: o.m. de kerktoren van Boekel en hij noemt dan ook de groep daendels in de Peel, vanwaaruit men dan weer verder kon om uiteindelijk in Handel uit te komen. En dat alles op 1 dag vv. !
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 februari 2024 om 15:33
Ah, dus die bomen waren herkenningspunten voor de bedevaart naar Handel. Heel interessant, Jan! Hartelijk dank voor deze informatie. En wat knap trouwens dat ze die tocht heen én terug op één dag konden afleggen.
Jan Lange zei op 15 februari 2024 om 16:18
Handel was geen Lourdes, geen hotel toen te bekennen daar, dus weer terug naar je eigen bed. Het was de bekende katholieke mix van devotie en plezier: er even tussen uit.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen