skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Op naar de Osse markt

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 15 juli 2008
bijgewerkt op 18 november 2013
In juni 2008 besloot Oss een centrummanager aan te stellen. “Meer kwaliteit in het centrum!” was het devies, en “fraaiere winkelpuien” een programmapunt. In de jaren ’20 en ’30 zagen die voorgevels er nog oorspronkelijk uit – de nieuwe manager moet deze foto maar op het bureaublad van zijn pc zetten.

Natuurlijk, de fietsen horen in de bewaakte stalling, maar och, in de jaren ’30 werden ze misschien nog niet gestolen.

De eigenaren van de afgebeelde tweewielers zijn ongetwijfeld naar de markt. Zijn er Ossenaren die bij het zien van deze foto een traantje wegpinken?

Wie kan vertellen waar deze foto precies is gemaakt? Ongetwijfeld in de buurt van de veemarkt. Kom dus met je verhalen en reacties!

Het BHIC is daar erg benieuwd naar!

Reacties (17)

H. van Ewijk zei op 28 juli 2008 om 15:15
De foto is genomen vóór de ingang van het Bondsgebouw (poort L). Je ziet op het huis links een grotere naamplaat, daar woonde een dierenarts (Draaisma?) Rechts: het 1e vrouwtje staat voor de Monsterstraat voor de deur van Meijs Wolf kantoorboekhandel.
Vriendelijke groet,
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 31 juli 2008 om 15:01
Bedankt voor uw reactie, meneer/mevrouw Van Ewijk!
Nellie Jansen de Jager, Zalm 39, Oss zei op 1 september 2008 om 10:08
Ik denk te weten waar deze foto is gemaakt. Het is naar mijn idee de Heuvel. De plek waar de koeien staan, is de woning waar een dierenarts voor groot vee woonde met praktijk aan huis. Voorbij de bomen is volgens mij nu de ingang van het Gangske. Iets daarna is nu de Freerecordshop. Op de hoek recht aan de overzijde zat vroeger een boekenzaak en daar huisvest nu D-reizen. Andere winkeltjes waren onder meer een hoedenzaak, een slagerij en een winkel in huishoudelijke artikelen van Speet. Dat zijn mijn herinneringen van rond begin jaren ’50.

De dierenarts was de heer Draaisma. Hij is later verhuisd naar de Singel 40 /45. De heer Draaisma is meen ik overleden in 2006.

Met vriendelijke groeten,
Hans Diks, Stadsarchief Oss zei op 1 september 2008 om 10:09
De foto is inderdaad gemaakt in de Heuvelstraat. De foto werd voor het eerst gepubliceerd, samen met een 5-tal andere Osse foto's onder het kopje "Op de markt te Oss" in het weekblad “Panorama Ons Zuiden” van 5 augustus 1937.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 1 september 2008 om 10:31
Hartelijk dank, Nellie en Hans! Fijn dat jullie na de vakantieperiode nog even de moeite hebben genomen op deze foto te reageren.
Helma Hendriks, Ahaus Duitsland zei op 2 september 2008 om 12:13
Iets verder terug eveneens aan de linkerkant Heuvel genoemd, had de ongetrouwde zus van mijn opa een cafe. Het cafe werd dan ook cafe zus Hendriks genoemd. Voor de deur hadden de marktkooplui hun paarden daar gestald. Er ging veel geld in om en met marktdagen was het een drukte van jewelste. Later werd dit cafe de winkel van mijn opa in witgoed, fietsen e.d.
Venna zei op 18 februari 2009 om 12:17
Hee,

Wij hebben op school een project, over de geschiedenis van Oss. Ik zou dan graag wat meer willen weten over de markt van vroeger!?

kan er iemand please regaeren !?

groetjes Venna
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 18 februari 2009 om 12:23
Venna, ga maar snel naar het Stadsarchief van Oss. Je vindt dat op het adres Peperstraat 12; tel.0412-629101. Ze zijn alleen op zondag en maandag gesloten.
Succes!
l.roefs zei op 5 september 2011 om 16:50
Er gaat een wereld voor mij open, als je met pensioen bent,weduwnaar en deinteresse er is blijf je kijken en zoeken.
Op deze foto ziet u links de praktijk van dr.Wiertz die later zijn praktijk overdroeg aan Draaisma Dan bakkerij Hornman later bakker Roefs juist-ja in hetzelfde pand(was vroeger een café) ge-huurd van de Hoven gereedschappen dan fam.Scheepers sigarenzaak dan het Genske en dan slager Willems die later een gedeelte afstond om het genske breder te maken.Aan de overzijde fam.van Hal van boekhandel Meys-Wolf dan Naaimachinehandel Toonen dan Pulles slijter dan v.d.Bergh juwelier dan v.d.Bergh slager dan fam Dijkstra met een Edah supermarkt.Dit is allemaal Heuvelstraat de Markt begint bij het genske dus de andere kant op.Walplein-Walstraat weet u nog.
groetjes
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 6 september 2011 om 07:54
Meneer Roefs, ik sta er versteld van hoe precies u al die zaken in het Osse centrum, toch van ruim 70 jaar terug, nog kent! Hopelijk blijft u ook op onze site kijken en zoeken, zodat veel anderen daar plezier aan kunnen beleven.
Eva zei op 10 juni 2013 om 15:29
Een erg late reactie voor de heer H. van Ewijk: het 1e vrouwtje rechts staat voor de deur van de hoedenzaak van Dinther-Dankers(Heuvelstraat 20). Daarnaast was Meijs-Wolf, vervolgens Toonen,Pulles, v.d. Bergh slijterij, v.d.Bergh slagerij, weduwe v.d. Bergh (bovenhuis),supermarkt Dijkstra, schoenenwinkel de Wereld en woonhuis van Loosbroek (Heuvelstraat 2).
Eva zei op 12 juni 2013 om 16:21
Aanvulling: de weduwe v.d. Bergh heette met haar meisjesnaam Fien v.d. Bergh en was getrouwd met Piet Collignon.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 13 juni 2013 om 09:06
@Eva, ongelooflijk hoeveel zo'n oude foto naar boven kan brengen. Je hebt weer leven geblazen in 'n stukje Heuvelstraat van ruim 70 jaar geleden. Bedankt!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 13 juni 2013 om 09:11
@Eva: Wat goed dat je ook nu nog de moeite neemt deze namen erbij te zetten! Daar zijn we heel blij mee.

Je aanvullingen maken ons ook weer nieuwsgierig... Wijst dat op een ijzersterk geheugen of heb je deze gegevens ooit in kaart gebracht?
Eva zei op 16 juni 2013 om 14:15
Een ijzersterk geheugen. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in het centrum van Oss.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 17 juni 2013 om 09:06
@Eva: Ah, om jaloers op te worden! Als je nog anekdotes en/of verhalen hebt over het Osse centrum in die jaren; ze zijn van harte welkom!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 juni 2013 om 09:08
In dat geval, @Eva, zien we jouw reacties op dit forum graag tegemoet, want we plaatsen vaker oude foto's van het centrum van Oss op deze site en in De Sleutel. En wanneer je deze link aanklikt: http://www.bhic.nl/index.php?id=10396 , dan zie je alle Osse foto's die totnogtoe zijn geplaatst!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.