skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Opening

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 20 september 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
In september 1953 was het feest bij Mollen aan de Hescheweg. Het bedrijf opende er officieel zijn Volkswagengarage met Shell-tankstation. Dat is dus op de kop af 60 jaar geleden! Ofschoon we van deze foto dus al het een en ander weten, blijven er vraagtekens.

Is het bijvoorbeeld bekend hoe lang dit bedrijf heeft bestaan? En waar aan de Hescheweg was het precies gevestigd?

Natuurlijk zijn er ook herinneringen van klanten met een VW van Mollen, en van passanten die er benzine kwamen tanken. Kortom, verhalen genoeg.

We hopen er ’n aantal te ontvangen, via onderstaande reageerlink, of gewoon via de telefoon.

We zijn benieuwd!

Reacties (15)

Jan de Munnik (telefonisch) zei op 23 september 2013 om 15:46
Ik ken deze garage heel goed. Hij was gevestigd aan de Hescheweg 11, 13 en 15. Nummer 13 was de eigenlijke garage. Mollen was VW-dealer tot 1957, en ging toen over op DKW en BMW. In 1960 is de garage verkocht aan Jan de Munnik, aan mijzelf dus. Achter de deuren (een open en een dicht) bevonden zich Volkswagen-gepatenteerde smeerbruggen. Ik ben DKW-dealer geweest tot 1965. Wij waren landelijk de dealer met de hoogste verkoopcijfers. Maar DWK werd verkocht aan de Duitse staat en ging over naar Volkswagen. Wij zijn toen Fiat-dealer geworden. In '69 hebben we achter deze garage een grote uitbreiding gebouwd. De inrit van nummer 11 is bij de showroom getrokken. Op het terrein waar we de grote hal hebben neergezet, zou vroeger een molen gestaan hebben. In 1983 zijn we met het bedrijf verhuisd naar de Euterpelaan. De gemeente heeft het terrein toen gekocht en de boel gesloopt. De jongste zoon van Mollen leeft nog, hij woont aan de Hescheweg tegenover waar vroeger de garage was. Misschien weet hij nog wie de architect van de garage was.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 24 september 2013 om 11:19
Hallo @Jan!

Eersteklas-informatie stellen wij altijd op prijs! Fijn dat we nu meteen ook de exacte locatie van jullie bedrijf weten. Nu treffen we er nieuwbouw aan, naast de voormalige Marechausseekazerne, en tegenover de plek waar de boerderij van Van de Camp stond.

En, inderdaad, op jullie bedrijfsterrein stond vroeger een molen. De molen waar de Molenstraat naar is genoemd!
C. van Mil zei op 25 september 2013 om 12:41
Jullie weten nu dus de locatie. Wat leuk dat dhr. de Munnik reageert! Mijn vader (G. van Mil) heeft bij hem zijn eerste splinternieuwe DKW gekocht en ook dhr. de Munnik kan ik me nog goed herinneren. Het was een prima garage. We hebben onze DKW 9 jaar gereden.
De boerderij van van de Camp stond wel wat verderop aan de linkerkant van de Hescheweg in de bocht tegenover de Asterstraat en de Palmstraat.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 25 september 2013 om 13:52
@C.van Mil, dit was dus 'n foto die leuke herinneringen opriep! En Jan de Munnik scoort ook na zoveel jaren hoog wat betreft klanttevredenheid.

De boerderij van Van de Camp stond dus waar nu, net tegen de ronding van de bocht aan, een rijtje nog vrij nieuwe eensgezinswoningen staat.
Harry van Ewijk, Oss (e-mail) zei op 26 september 2013 om 11:24
Beste mensen,

Garage Mollen, gevestigd tussen Hescheweg 7 en de “Marechaussee kazerne”, was inderdaad van de gebrs Mollen , VW-dealer in Den Bosch. De eigenaar woonde op nr. 7. Dochter Marianne is getrouwd met Gé Cox, nu woonachtig in Reek.

Ik heb het artikel gescand en verwacht gegevens van mijn neef, die gewoond heeft op het adres Hescheweg 5. U hoort evt nog.

Vriendelijke groet!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 26 september 2013 om 11:25
@Harry, bedankt voor jouw bijdrage, en natuurlijk kijken we uit naar eventuele aanvullingen van je neef!

Hartelijke groet vanuit De Citadel
Chris Jansen zei op 1 oktober 2013 om 09:54
Deze garage stond aan de Hescheweg naast de Marechausseekazerne en als je op de foto links naast de eerste lantaarnpaal kijkt, zie je nog de hoek van het woonhuis van de kazerne. In die tijd woonde daar de Fam. De Winter die gelegenheidskleding verhuurde.
Als je voor de garage stond, was het eerste huis aan de rechterzijde het woonhuis van de Fam. Mollen. Ik kan me nog herinneren dat ze een zoon hadden die Floor heette. Tussen de garage en het woonhuis was een brede gang/pad waardoor je achter de garage kon komen. In het pad stond ook nog een pandje waar schildersbedrijf Van Orsouw zijn opslag had staan.
Als kind stonden we vaak te kijken hoe de auto op de brug ophoog werd getild. (Jaren later is het merk verhuisd naar de Professor Regoutstraat onder de naam Riemersma). Later heeft er in deze garage volgens mij ook het merk DKW gezeten, onder de naam De Munnik die ook eigenaar was.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 oktober 2013 om 10:52
Mede dankzij jou, @Chris, krijgt het verhaal bij deze garagefoto steeds meer 'body'. En, inderdaad, ook DKW's zijn hier verkocht en in onderhoud geweest.
Floor Mollen zei op 7 oktober 2013 om 09:24
Naar aanleiding van het stukje in de Sleutel nog een late reactie. Mijn naam is Floor Mollen en ik ben de zoon van ook Floor Mollen van de garage. De opening was op 26 september 1953 en ik was toen 4 jaar. De architect van de garage was Jan de Reus uit Oss en de aannemer was Bouwbedrijf De Reus. Zoals op de foto van het stukje te zien is, is in het ontwerp rekening gehouden met het bouwen van twee woningen op de garage. Hiervoor zijn links en rechts in de voorgevel al twee entree’s voorzien. Die woningen zijn nooit gebouwd. Destijds woonden wij naast de garage op nr. 7 en door een aantal toevalligheden woon ik nu op nr. 18, recht tegenover de plek waar de garage heeft gestaan. De garage lag naast de bekende “kazerne”. Bijgaand een foto van een herinneringsbord van de opening. Ik heb nog wel meer foto’s van de garage, maar die moet ik even opzoeken. In de reactie van dhr. van Ewijk wordt verwezen naar de bewoners van nr. 5, de familie Jans. Veel foto’s zijn gemaakt door een zoon van de fam. Jans, misschien zijn daar nog afdrukken of negatieven van aanwezig. Ik kom hier nog op terug.
m.vr.gr.
<img src="http://www.bhic.nl/data/upload/oss/oss,%20volkswagengarage%20mollen%20kl.jpg" alt="herdenkingsbord Garage Mollen" width="400" height="398xels" border="0" />
Gerrie van der Heijden zei op 16 december 2013 om 12:01
Ik heb nog een advertentie uit 1975 van Automobielbedrijf J de Munnik, daeler Fiat
Hescheweg 13 Oss
Telefoon 04120-22957
John Muijtjens zei op 17 augustus 2018 om 12:05
Een reactie op het verhaal van Floor Mollen.
Floor, jij hebt het over een Floor Mollen (je vader) die een garage had op de Hescheweg.
Volgens mij zijn er meerdere familie leden die een garage hadden, want de garage die in Den Bosch was stond eerst op het Emmaplein, en later in de Boschdijkstraat, en dat was Frans Mollen.
De Hescheweg ken ik niet in Den Bosch, en ook niet in de archieven.
De Hescheweg is wel in Oss.
Dus ik denk dat we het over twee verschillende garages hebben?
Ronald zei op 10 november 2020 om 20:40
Heel erg leuk om te lezen. Wij wonen sinds anderhalf jaar op de Hescheweg nummer 7.. Het lijkt ons erg leuk foto’s te zien hoe destijds dit deel van de straat er uit zag, zodat we meer beeld en hopelijk informatie krijgen over de geschiedenis.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 november 2020 om 11:57
Hallo Ronald, je woont op een historisch plekje hoor ;)

Hier vind je meer foto's van de Hescheweg in het algemeen:
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal&q=hescheweg&page=1&fq%5B%5D=search_i_period:%5B19000000%20TO%2019700000%5D

Maar jullie wonen vrijwel naast de voormalige marechausseekazerne die een belangrijke rol speelde in de jaren dertig (de befaamde Bende van Oss-tijd). Als je hier klikt, kun je bladeren door krantenknipsels uit die tijd:
http://www.bhic.nl/onderzoeken/kranten?mistart=4&mivast=235&mizig=91&miadt=235&milang=nl&misort=dt%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=kazerne&mif1=Krantenknipsels%20Oss

Met nog meer achtergrondinfo:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/marechaussee-treedt-op-tegen-bende-van-oss-een-infographic
Ronald zei op 12 november 2020 om 22:24
Beste Marilou, heel erg bedankt voor de informatie!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 november 2020 om 09:46
Graag gedaan, en mogelijk kan het Stadsarchief Oss je nog meer vertellen:
informatie@stadsarchiefoss.nl

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen