skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Opening van het industriepark

"Hier komt het eerste industriepark van Uden", stond er in 1948 op borden langs de Volkelseweg. We kwamen ze tegen als we lopend naar Volkel gingen. Op 20 april 1950 was er ‘s morgens eerst een plechtige H. Mis in de St. Petruskerk, gecelebreerd door Pastoor de Louw.

Daarna volgde de officiële opening van het industriepark door de burgemeester en de voortrekkers van de werkgelegenheid in Uden. Op de zaterdag erna werd er massaal op de Markt gevierd.

Het commentaar werd verzorgd door onze schoolmeester, de heer Klösters. Daarvan waren we ‘s ochtends al op de hoogte gebracht. ‘s Middags kwam de gloednieuwe, vuurrode brandweerauto met sirene het Marktplein opgereden. Een verschil met voorheen: de open vrachtwagen waaraan de motorspuit gekoppeld was.

Eén van de activiteiten was de symbolische opening van het nieuwe industriepark. Dit kwam voor rekening van de brandweer. Bovenop een hoge houten paal voor het raadhuis was een groen geschilderde, miniatuur fabriekshal geplaatst. Aan het gebouw zat een katrol, waarover een touw gespannen was. Boven aan het touw hing een zinken emmer, aan de andere zijde beneden was een pop bevestigd (voorstellend een in overall gestoken fabrieksarbeider).

Het was aan de brandweer om met een waterstraal de emmer te vullen. Op het moment dat de emmer gevuld was, zou deze door het gewicht naar beneden gaan en de werkman de hoogte intrekken, op weg naar de fabriek.

Maar bij het vullen van de emmer raakte de pop onder aan de paal doorweekt en dus steeds zwaarder. Daarom moesten uiteindelijk alle ledematen van de “arbeider” worden geamputeerd voordat ie licht genoeg was om omhoog te kunnen. 

Het was een gezellige middag geworden en ondanks de blunder van de brandweer, is het industriepark een succes geworden. De nieuwe brandweerauto hebben we na het loeien van de sirene vele jaren letterlijk op de fiets gevolgd. De route was meestal wel te volgen door het water op het wegdek dat uit de overvolle watertank was geklotst.

Op deze industriehal stond op de voorgevel de tekst: N.V. Nieuwenhuis Kunststoffen. In het rechtergedeelte is in 1951 de LTS-opleiding gestart. De hal is nog in gebruik. Op het nieuwe industrieterrein kwamen verder Nieuwenhuis N.V. bakeliet onderdelen, Iduna Corsetten (Pastunette), Tilga Tilburgse Garen, Gruno & Adek Rijwielen en Cezoma Machinebouw. Dit is allemaal 62 jaar geleden.

Op de foto hiernaast zie je op het wegdek de schaduw van een grote hoogspanningmast. Links staat Nieuwenhuisen, daar achter de Rijkswerkplaats, eerder gevestigd op het kloosterterrein van SVD. Rechts achter de hoogspanningleiding staat de Tilga, de dubbele hal is van Cezoma en hier rechts vooraan Favro (?) Dit was eigenlijk het tweede industrieterrein, het eerste was de omgeving van de spoorlijn. Met bedrijven als S.V. van de Putten, de Stroohuls, het Matrassen fabriek, de Fruitveiling en de Zuivelfabriek.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.