skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Operatie Clean Desk

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 16 augustus 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Even lijkt het erop dat in het Osse politiebureau een operatie Clean Desk (ofwel: Opgeruimd Bureau) aan de gang is. De man rechts op de achtergrond werkt nog even zijn administratie af, maar daarna zal ook zijn bureaublad leeg en schoon zijn.

Toch zijn de feiten vast anders, want in de jaren ’60 hielden overheidsorganisaties zoals de politie zich nog gewoon met hun eigenlijke werk bezig. De managers waren hier nog niet doorgedrongen. Wel zijn op deze foto diverse lagen van het Osse politiekorps vertegenwoordigd.

Wie zijn deze politiemannen? Zij moeten redelijk bekend zijn geweest onder het Osse publiek. En in wat voor ruimte van het politiebureau zijn we hier?

Ossenaren, we zijn benieuwd naar jullie reacties. Dus gebruik die reageerlink hieronder en deel je verhaal met ons!

Reacties (18)

Karel Wouters zei op 22 augustus 2012 om 17:35
Beste mensen
Deze foto heeft niets te maken met operatie clean desk. Het was het normale "tafereel" aan het begin van de nachtdienst, waarbij de taken voor de nacht werden verdeeld. Plaats van de foto is de kamer van de wachtcommandant tevens centrale aan het bureau in de Ridderstraat te Oss. De wachtcommandant in dit geval is de brigadier van den Berg die het dienstboek aan het invullen is. Naast hem de hoofdagent Leenes. Aan de telefoon de agent Hazenberg en staand de hoofdagenten Schrader (met bril) en Van Balveren.

Met vriendelijke groet
K.O.J. Wouters oud medewerker gemeentepolitie Oss
Marian Brands' zei op 23 augustus 2012 om 00:04
Hallo,

Ik herken op deze foto mijnheer v.d. Berg, de vader van mijn vriend Ton v.d. Berg die ook politieagent is geweest in Oosterhout en daar nu nog woont.
Ook herken ik mijnheer Schrader die vroeger vlak bij ons woonde en waar we erg bang van waren!
Toen was er nog respect voor politiemensen !!

Marian Brands'-Hartjes.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 augustus 2012 om 08:46
@Karel Wouters, dat van 'clean desk' was alleen maar 'n titel die sloeg op de inderdaad wel netjes opgeruimde bureaus. Fijn dat u de aanwezige collega's allemaal met naam en functie kon noemen. Ook blijkt op deze foto dus 'n belangrijk onderdeel van de dagelijkse gang van zaken binnen het politiebureau te zijn vastgelegd. Bedankt!
@Marian Brands, ook u herkende politiemensen op deze foto. En inderdaad, door de bank genomen was er vroeger meer respect voor politiemensen. Wel waren er wellicht redenen om bang te zijn voor buurman en agent Schrader. Haalden jullie bijvoorbeeld kattenkwaad uit?
Hans Oor (telefonisch) zei op 23 augustus 2012 om 09:54
Als oud-collega herken ik zowel de mensen op de foto als de plek. Zelf was ik doorgaans in uniform buiten het gebouw werkzaam. De voorletters van Van den Berg zijn overigens A.J.
Hans Oor (telefonisch) zei op 23 augustus 2012 om 09:55
Hans, prima dat je kon bevestigen wat met name je oud-collega Karel Wouters eerder meldde. Bedankt!
René Schrader, Oss (telefonisch) zei op 23 augustus 2012 om 13:44
Ik ben een zoon van hoofdagent Schrader, helemaal links op de foto. Volgens mij heeft deze foto ergens begin jaren '60 in de krant gestaan bij een artikel over mensen die met Kerst of Oud & Nieuw moesten werken. Mijn vader was toen al 'n eind in de 50.
Voordat hij in Oss werkte, was mijn vader gestationeerd in de omgeving van Roosendaal, eerst nog als douanier. Tijdens de Duitse bezetting was hij ook actief binnen het verzet, in Wouwsche Plantage e.o.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 augustus 2012 om 13:49
René Schrader, leuk dat we 'en passant' iets meer horen over één van de afgebeelde personen, uw vader dus. En we houden ons aanbevolen voor een scan van het bijzondere proces-verbaal dat uw vader ooit uitschreef aan het adres van een boer die zijn koe liet dekken op een vanaf de openbare weg zichtbare plaats.
Karel Wouters zei op 23 augustus 2012 om 14:42
De foto is denk ik gemaakt begin jaren 70. Ik ben zelf in 67 in Oss begonnen en de heer Hazenberg was qua opleiding en in diensttreding zeker nog 3 à 4 jaar na mij.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 augustus 2012 om 14:57
Dat moet dan wel kloppen, @Karel!
Marti Hazenberg zei op 27 augustus 2012 om 11:32
Ik denk dat ik de juistheid van de foto wel kan aangeven. Ik ben namelijk een van de personen die op de foto staan c.q. zitten. Ib ben de man aan de telefoon. De andere personen zijn inderdaad goed genoemd.
Ik kan ook precies vertellen wanneer die foto is gemaakt, namelijk kerstnacht 1969. Het was mijn eerste kerst-nachtdienst bij de politie Oss, nadat ik in oktober 1969 mijn politieopleiding had afgerond. De foto werd gemaakt door wijlen Paul van de Werf en stond inderdaad in het Brabant Dagblad met als titel: En ze hielden voltrouwen de wachte.....
Marti Hazenberg zei op 27 augustus 2012 om 11:49
Nog even en aavulling op mijn hiervoor gegeven reactie. Het was mijn eerste maar voor collega Rinus Schrader zijn laatste kerst-nachtdienst bij de gemeentepolitie Oss. In het daarop volgende jaar is hij met Functioneel Leeftijds Ontslag gegaan ( 60 jarige leeftijd).
henri zei op 27 augustus 2012 om 14:41
Hallo,

De politieman tweede van rechts (met pen) is mijn vader Antoon van den Berg onder collega's Toon genoemd. De foto is gemaakt in 1969, dat waren in Oss ook woelige jaren.
We waren thuis met 8 kinderen en mijn vader deed zijn plicht als brigadier van het korps Oss naar eer en geweten!!Ik kan me herinneren dat je behalve politieagent ook sociaalvaardig moest zijn.

Groeten
Henri van den Berg
henri.vdberg@planet.nl
Malden
Rianne zei op 27 augustus 2012 om 15:12
Leuk! Op de foto, rechts is mijn opa. Leuk om deze foto online terug te zien :)
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 27 augustus 2012 om 16:47
@Rianne, Henri en Marti, deze foto blijkt voor jullie een feest van herkenning te zijn - daar zijn wij blij mee! Bovendien is de foto nu precies gedateerd.
Rianne zei op 27 augustus 2012 om 18:27
Antoon van den berg is de opa van Rianne van denBerg.
Henri zei op 27 augustus 2012 om 18:58
moeder van den Berg(89) vindt het ook leuk! Alleen was dit met kersts,was met 8 kinds wat minder
Bert Wattenberg zei op 24 september 2015 om 16:34
Marinus Schrader was een ervaren politieman. Toen ik in 1960 voor de eerste keer met hem op surveillance was werden wij aangesproken door een Franssprekende man die een adres vroeg. Marinus sprak vloeiend Frans en dat viel de Franssprekende op. Er volgde toen een uitgebreid gesprek. Ook in het Duits en Engels kon Marinus vlot uit de voeten.
Bert Wattenberg.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 september 2015 om 11:21
Bedankt voor je reactie Bert, wat leuk (en gemakkelijk) om zo'n collega te hebben gehad die zijn talen kent.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.