i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Blader met foto's door Osse geschiedenis

vertelde op 16 december 2016 om 11:15 uur

Het is een imposant gezicht: al die Canadese militairen op de Heuvel in Oss, keurig wachtend in de rij op het moment dat ze kunnen biechten. Waarbij de vierde in de rij net even in de camera van fotograaf Leo van den Bergh kijkt. Deze foto vind je – samen met 13.000 anderen – terug op de website van stadsarchief Oss.

foto Stadsarchief Oss _ Leo van den Bergh

In Oss is Leo van den Bergh (1912-2009) een begrip: niet alleen door zijn fotowinkel op de Heuvel, waar menig inwoner van de stad zijn pasfoto's liet maken, maar vooral ook door de foto's die hij maakte van de oorlogsjaren en de bevrijding. Hij had zich kort voor de Tweede Wereldoorlog toegelegd op de fotografie. En daarbij maakte hij niet alleen indrukwekkende foto’s van de harde kant van de oorlog maar ook foto’s zoals deze: jongens – ver van huis – die graag willen biechten en daar ook wel tijden voor in de rij willen staan. Drie jaar na het overlijden van Van den Bergh schonk zijn familie zijn negatieven en prints aan het Stadsarchief Oss en veel daarvan is nu gedigitaliseerd.

foto: Stadsarchief oss  
Maar ook foto’s van persfotografen als Daan Scholte, Paul van der Werff en Ruud Rogier zijn nu online terug te vinden. De ruim 13.000 foto’s geven een mooi historisch beeld van Oss en omgeving door de jaren heen. Hoewel het een enorm aantal is, vormt deze collectie nog maar een klein deel van de totale beeldcollectie van het Stadsarchief. Deze bestaat namelijk uit zo’n 500.000 foto’s, negatieven en ansichtkaarten. Deze collectie wordt stap voor stap gedigitaliseerd, beschreven en beschikbaar gesteld via internet. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de hulp van vrijwilligers, die een groot deel van deze foto’s hebben gescand en beschreven. Wil je zelf door de collectie bladeren? Kijk dan hier: www.stadsarchiefoss.nl/collectie bij Beeldmateriaal 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: