i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Ossenaren in Bretagne

vertelde op 4 juni 2010 om 14:19 uur

Ik zou graag meer willen weten over deze foto. Zijn er mensen die mij kunnen helpen bij de vraag waar en waarom deze foto genomen is? Ik ken drie van deze vijf mannen: staand links is mijn vader, Gerrit Buuts. Zittend is zijn broer, Harrie Buuts, en rechts staat Jan van Berne, een vriend van hen beiden.

Ze woonden alle drie in Oss en verdienden de kost als metselaar. Ze zijn inmiddels allemaal overleden.

De foto is gemaakt door een fotograaf, L. Guernevé te Lorient. Dat is een plaatsje in Bretagne. Deze foto komt niet uit ons familiealbum, maar ik kreeg hem via via uit de nalatenschap van Jo van Berne. Mijn grote vraag is nu: hoe kwamen deze Ossenaren in de jaren ’40 (?) in Frankrijk terecht?

Mijn vader heeft veel verteld over de oorlogsjaren en over zijn tewerkstelling in Duitsland. Zo heeft hij onder andere het bombardement op Berlijn meegemaakt. Maar over dit “uitstapje” heb ik hem nooit gehoord.

Ik ben dus erg benieuwd wie de andere twee heren zijn en waarom deze foto is gemaakt. Ik hoop dat iemand me verder kan helpen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Jan van Rooij zei op 28 oktober 2010 om 16:59 uur

Ik weet het niet, ben er veels te jong voor: maar sprak laatst wel iemand die zelf zo ook her en der is 'ingezet' en die gaf aan dat men al snel ingezet werd daar waar nodig. Mogelijk dus vanaf 1940 ook in Lorient..Daar was tijdens de oorlog een <a href="http://www.strijdbewijs.nl/strijd/uboot/lorient.htm" target="_blank">Duitse U-boot basis</a>.

piet van lijssel zei op 22 mei 2011 om 16:14 uur

mijn vader is ook naar Lorient geweest. Ook ik weet helaas niet hoe en waarom . ik heb nog wel een paar kleien fotootjes uit die tijd daar .

Marilou Nillesen bhic zei op 24 mei 2011 om 09:32 uur

@Jan en @Piet: Bedankt voor jullie reactie, heren. En we houden ons aanbevolen voor meer foto's uit die tijd. Wie weet, zet dat anderen weer op een spoor...

Dia Reijnen zei op 3 oktober 2011 om 19:53 uur

Jan van Berne was mijn opa, ik wil het wel navragen aan mijn tante, mijn moeder gaat helaas heel erg achteruit, ik wil het wel proberen of ze het nog weet.

Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2011 om 15:34 uur

@Dia: Als je zou willen proberen... graag! Wie weet, levert het nog een mooi verhaal op. Sterkte met je moeder.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: